رحا مدیا | حسین حیدری
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه دولت چهاردهم طی سفری به شهر مقدس قم با برخی از مراجع معظم تقلید از جمله حضرات آیات نوریهمدانی، مکارمشیرازی، جوادی آملی و سبحانی دیدار کردند.
او در این سفر گزارشی از اقدامات دستگاه دیپلماسی از ابتدای دولت چهاردهم ارائه دادند و ضمن گفتوگو با مراجع و علما پیرامون مهمترین مسائل منطقهای، مهمترین اقدامات دستگاه دیپلماسی را تشریح کرد.
زیارت حرم مطهر حضرت معصومه(س) و دیدار با آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور و حجتالاسلام و المسلمین سید جواد شهرستانی نماینده مرجعیت عالی عراق در ایران و نیز شرکت در نشست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از دیگر برنامههای وزیر امور خارجه کشورمان در سفر به قم بود.
حمایت آمریکا از اسرائیل، خوشبین نبودن نسبت به مذاکره با آمریکا، تقویت و حمایت از جبهه مقاومت، دلخوش نبودن نسبت به آتشبس اسرائیل، ارتباط سازنده با کشورهای همسایه، استمرار بدعهدیهای آمریکا و قدردانی از مردم مهمترین محورهای بیانات و توصیههای مراجع معظم تقلید به دکتر عراقچی بود. توضیح اجمالی این محورها به این شرح است:
حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی با اشاره به حکم دیوان کیفری بینالمللی مبنی بر دستگیری نتانیاهو، اظهار کرد: بیش از صد کشور اظهار داشتند که در صورت ورود نتانیاهو به کشورشان، او را دستگیر کرده و تحویل دادگاه بینالمللی خواهند داد، ولی آمریکا تصریح میکند که به این حکم عمل نمیکند و باز دست از حمایت از سران اسرائیل برنمیدارد و این نشانمیدهد که اسرائیل همان آمریکاست و آمریکا همان اسرائیل.
این مرجع تقلید در ادامه به آغاز مذاکرات با کشورهای اروپایی اشاره کرد و یادآور شد: در مذاکرات بهخصوص مذاکرات بینالمللی طرفی پیروز است که محکم و قوی ظاهر شود و هر چه استحکام بیشتر باشد، امید پیروزی نیز بیشتر است.
وی تأکید کرد: باید توجه داشت که اینها افرادی مرموز هستند که گاهی با کم و زیاد کردن یک واو، ماهیت قرارداد را دگرگون میکنند، لذا نباید خوشبینی و حسن ظنّ به آنها داشتهباشیم، بلکه باید با سوءظن و عدم اعتماد با آنها برخورد کرد.
حضرت آیتالله مکارمشیرازی در ادامه انتخاب سفیران را مهم دانست و تصریحکرد: باید سفیرانی آگاه، قوی و کارآمد انتخاب شود و انتخاب آنها بر اساس مصالح کشور باشد نه فعالیتهای انتخاباتی.
حضرت آیتالله العظمی نوریهمدانی نیز ضمن تأکید بر تقویت محور مقاومت ابراز داشت: امروز تقویت محور مقاومت لازم و ضروری است و با توجه به وحشیگری اسرائیل نباید به آتشبس اسرائیل دلخوش باشیم. اسرائیل یک رژیم نامشروع است و از هیچ جنایتی دریغ نمیکند، امروز تقویت سوریه در مقابل تکفیریها بسیار مورد توجه باشد.
وی ارتباط سازنده با کشورهای همسایه و منطقه بر اساس حفظ منافع ملی و عزت ایران اسلامی را یکی از اولویتهای مهم برشمرد و افزود: شما باید برای ارتباط و هماهنگی با کشورهای منطقه و همسایه تلاش بیشتری داشتهباشید و این ارتباط موجود گستردهتر شود و با دنیا نیز با در نظر گرفتن منافع ملی و عزت کشور و در نظر داشتن مصلحت، ارتباط داشتهباشید؛ اما به این نکته توجه کنیم که آمریکا و چند کشور اروپایی همیشه بدعهدی کردهاند، خصوصاً آمریکا در طی این چند سال همیشه به ما ضربه زده و همیشه هم به فکر نقشه جدید علیه ایران است و همه دنیا هم میدانند آمریکا به هیچ قرارداد و عهدی پایبند نیست، لذا این را بدانید که نباید یکبار دیگر فریب آمریکا را بخوریم، بلکه باید وحدت با کشورهای دوست و کشورهای اسلامی خود را بیشتر تقویت کنیم.
این مرجع تقلید با تقدیر از تلاشها و فعالیتهای صورت گرفته در خصوص جبهه مقاومت اظهار داشت: باید از تلاشهای جنابعالی در این چند ماه اخیر تشکر کنم، خصوصاً از سفر بهموقع جنابعالی به لبنان در آن شرایط سخت و خطرناک، که موجب تقویت حزبالله بود.
حضرت آیتالله العظمی جوادی آملی نیز با بیان اینکه هیچ هدفی وسیله را توجیه نمیکند بیان داشتند: یک بیان نورانی حضرت سیدالشهداء دارد که فرمود هیچکسی ممکن نیست با گناه به مقصد برسد «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللَّهِ کَانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِیءِ مَا یحْذَر»؛ این منطق، منطق باطلی است که هدف، وسیله را توجیه میکند؛ اگر کسی خواست به مقصد برسد، از راه باطل نمیشود به مقصد رسید. این کلام، یک کلام جهانی است.
ایشان بیان داشتند: ما هر جا آسیب دیدیم بهخاطر این بود که یا بیراهه رفتیم یا راه دیگران را بستیم، این کشور بالاتر از نفت و گاز و منابع عظیم خدادادی خود، مردمی بزرگ دارد که باید قدر آنها را بدانیم.
ایشان بیان داشتند: ما مردم ایران مردمی بزرگ و بزرگزادهایم، ما نه یعنی حوزویان، ما نه یعنی دانشگاهیان، ما یعنی مردم ایران؛ شما اگر سرتاسر آمریکا را بگردید یک اثر باستانی در آن نمیبینید، اما هر کجای ایران قدم بگذارید اثری از آثار هنری و باستانی در آن میبینید، با مردم ایران نباید کوچکی کرد، نباید بیاخلاقی و بدرفتاری کرد.
ایشان بیان داشتند: کشور با این عظمت را باید با بزرگواری اداره کنیم، مکتب زنده است و باید به دیگران منتقل شود؛ مردم نیز میدانند که باید به قانون کشور احترام گذاشت و لذا اگر ببینند که در کشور نجومی و اختلاسی نیست، آنها نیز به قانون احترام میگذارند.
ایشان در توصیهای به وزارت خارجه بیان داشتند: شما باید این قدرت را داشتهباشید که جهانی فکر کنید و جهانی هم عمل کنید.
حضرت آیتالله جوادی آملی ادامه دادند: در تاریخ بدتر از اعراب جاهلیت ما نداشتیم، اما همین پیامبر گرامی اسلام وقتی با این بتپرستها و مشرکین پیمانی را بستند، نقض عهد نکردند؛ «فَمَا استَقاموا لَکُم فَاستَقیموا لَهُم»، تا وقتی بر پیمان و عهد خود ماندهاند، شما نیز بر پیمان و عهد خود بمانید، تا تیری بهسمت شما نزدند، دست به اسلحه نبرید، اگر با کفار همعهد بستید، پای امضای خود بایستید، این حرفها، حرفهای جهانی است.
ایشان بیان داشتند: وقتی به مولا امیرالمؤمنین گفتند که شما فرمانده لشکر هستید و باید اسب تندرو داشتهباشید، فرمود که من نیازی به اسب تندرو ندارم چون من نه از صحنه جنگ فرار میکنم که نیاز به آن داشته باشم و نه اگر کسی از دست من فرار کرد، او را تعقیب میکنم؛ ما با داشتن چنین مکتبی، نباید بیراهه برویم و یا راه کسی را ببندیم.