به گزارش رحا، آمنه شهبازی، پژوهشگر اندیشه اسلامی درباره بیانات رهبر انقلاب در دیدار با بانوان و با اشاره به پایهگذاری و تشریح منشور اسلام توسط ایشان گفت: محورهای بحث متعدد بود و فراوان باید به آن پرداخته شود. مطالبی درباره زن در قرآن داریم، چه مربوط به خود زنان از لحاظ سیر معنوی، سیرشان در توحید، چه در رابطه با شوهران و چه اجتماع و شیردهی و مطالب متعدد دیگر.
وی افزود: دانشمندان اسلامی از جمله شهید مطهری و علامه جوادی آملی و سایرین هم کتبی را درباره زن تألیف کردند. با توجه به اینکه در دورانی به سر میبریم که جنگ تمدنها، جنگ تمدن مادی و غرب و تمدن اسلامی که ان شاء الله در حال شکلگیری است، روی زنان و جوانان متمرکز شده؛ مسائلی از جمله حجاب و عفاف که در جامعه خودمان تبدیل به یک چالشی شده و در مورد جوانان هم میبینیم که غرب سعی میکند تربیت نسل جوان را به سمتی بکشد و جمهوری اسلامی و تفکر انقلاب اسلامی هم میخواهد که جوان را بهسمت دیگری هدایت کند و نقشآفرینی دیگری را از جوان میخواهد.
استاد حوزه در چگونگی برخورد با تقابل فرهنگ انقلاب و غرب گفت: حالا اگر قرار است که در این کشمکش و منازعه بتوانیم برای دیدگاه خودمان یارگیری کنیم و انقلاب اسلامی بتواند حرف خودش را به جوانان بیشتری منتقل کند و آنها را جذب کند، لازم است که به زبان این جوانان مطلب را به آنها منتقل کنیم. جوانان امروز کمتر پیدا میشوند که اهل مطالعه باشند و مثلاً کتاب «زن در آیینه جمال و جلال» آیت الله جوادی آملی را مطالعه کنند یا مطالب شهید مطهری که خیلی ساده است را مطالعه کنند. الان مطالعات شکل ساندویچی پیدا کرده است. خیلی از مطالعات برای همین مطالب کوتاه فضای مجازی یا کتابهای کوتاهی است که بشود چاپ کرد.
وی ابراز داشت: اگر بخواهیم با زبان نوجوان و جوان امروز صحبت کنیم، ناچاریم که مطالب خودمان را شسته رُفته، کوتاه و منسجم با همین قالبهای امروزی بحث کنیم. منشور حقوق بشر یک غالب امروزی است یا حتی ما در گروههای «کی پاپ» میبینیم که منشوری دارند، ممنوعات و اهدافشان را در بندهایی بیان میکنند. این خیلی قابل ارائه است.
آمنه شهبازی در تشریح تدوین منشور گفت: رهبر انقلاب فرمودند که این منشور در سی، چهل ماده میتواند تدوین شود و مبتنی بر نگاه فلسفی و زبانی همه فهم باشد. به نظر میآید ضرورت هم دارد و دیر هم شدهاست.
خود رهبر انقلاب این زوجیت را که شروع کردند، مبنای فلسفی و مبنای اینکه نگاه اسلام به جهان آفرینش، زوجیت محور و زوج محور است؛ اینها لازم بوده که تا الان تدوین شود. علمای تراز اول مطلب را به صورت مفصل در کتب خودشان بیان میکنند؛ اما اینکه به زبان جوان امروزی در بیاید و ساده سازی شود، مستلزم این هست که در فضای علمی هم حلقههای میانی فعالی داشته باشیم که مطالب را از آن منبع علم بگیرند و به کف جامعه برسانند.
وی با انتقاد از سبک تألیفات دینی گفت: متأسفانه تألیفات دینی اکثراً به همان زبان حوزوی و نزدیک به منبع اصلی زبان هست. ما اینها را ساده سازی نمیکنیم و نمیآییم از جوانب مختلفش چکیدهای بسازیم. رهبر انقلاب از آنجایی که خودشان در جاهای مختلف پرچمدار هستند، مطلب را بهدست گرفتند و خط دهی کردند. لازم است که امثال ما هم سعی کنیم این را دنبال کنیم؛ حالا چه در منشور حقوق زن، چه در منشورهای جوانان مسلمان به همین سبک، کار را ان شاء الله ادامه دهیم.
وی افزود: رهبر انقلاب ابتدای صحبتشان حضرت زهرا را الگو معرفی کردند. خب بدیهی است که چنین منشورهایی باید به نگاه به قله انسانیت، زن اسوه و الگو که حضرت زهرا(س) باشند تدوین شود. اینها خودش به خلاقیتی میخواهد که چطور از زندگی که چندین قرن از آن گذشته بتوانیم منشور زن را به زبان امروز ارائه کنیم.
استاد حوزه در تحلیل بخش دیگری از بیانات رهبر انقلاب گفت: یکی از مسائل دیگر در صحبتهای رهبری، بحث استقلال مالی زن از همسرش بود. در ماده چهار منشور هم ایشان اینطور فرمودند که هزینه خانواده برعهده مرد است. ابتدای فرمایش که بحث رویکردهای استعماری و فریب نسبت به زن را مطرح میکردند، یکی از آن فریبها برای کشاندن پای زنان به کارخانهها، همین بحث استقلال مالی بود و فرمودند که مسئله سبک زندگی یکی از آن مطالبی است که ما در واقع متأثر از فعالیتها وکنشهای آن استعمارگران شدیم.
وی با توجه به الگوپذیری از حضرت زهرا (س) تصریحکرد: در همین مسئله اگر قرار است که ما از حضرت زهرا (س) الگوپذیری کنیم و از این طرف منشور زن را تدوین کنیم، باید بحث نظام ارزشگذاری را برای مخاطب خودمان جا بیندازیم. اینکه از ظاهر افعال حضرت زهرا (س) چگونه میشود الگو پذیرفت، شاید آنقدر رسا و گویا نباشد، تا وقتی که ما نظام ارزشی حاکم بر ذهن حضرت را بخواهیم معرفی کنیم و بر اساس آن، گزارههای خودمان را بچینیم. نظام ارزشی که حضرت زهرا(س) بهخاطر آن کنش سیاسی و کنش اقتصادی دارند و سبک زندگیاش را برمیگزیند باید مشخص باشد.
استاد حوزه با ذکر اولویتهای اشتباه برخی مادران در تربیت دختران ابراز کرد: امروز بسیاری از مادران و نسلهای قبل هم تا حدودی، اولویت را در تربیت دخترشان، این میدانند که به یک مدارج علمی تحصیلی برسد که بتواند استقلال مالی داشتهباشد و بتواند از نظر شغلی با مثلاً مردان و زنان دیگر رقابت کند و مدارج پیشرفت و علمی و سایر درجاتی که میتواند کسب کند را در اجتماع پشتسر بگذارد. حالا نظام ارزشی اسلام مبتنی بر این است که ارزش مادری یک ارزش برتری هست. ما باید بتوانیم بین اینها یک تناسبی برقرار کنیم. اگر قرار است نظام ارزشگذاری دختر ما، تربیت بر مبنای اقتصاد مالی باشد، شکی نیست که نقش مادری و همسری کم رنگ میشود؛ چون اسلام هزینه خانواده را بر عهده مرد گذاشته و چون اسلام ارزش اول را به خانم در نقش مادری تعریف کرده، بدون شک اینها به نظام خانواده بهصورت عمومی و کلی آسیب میزند و این بهخاطر نظام ارزشی غلطی است که برای دخترمان تعریف میکنیم.
وی در ادامه افزود: اینکه حد وسط مشارکت زنان در عرصههای مختلف، حفظ خانواده، تکیه مالی زن به شوهر که ضروری است، از طرفی توانمند بودن دختران ما در اینکه بتوانند خلاقیت لازم و مؤثر بودن و کارآمدی لازم را در عرصههای مختلف داشتهباشند، مطالبی هست که باید در حلقههای علمی، در مجامع علمی و هیئتهای اندیشهورز گفتگو شود و نظام ارزشی خودمان را مشخص و تدوین کنیم و بر اساس آن، منشور زن را مبتنی بر آموزههای اسلام و سیره حضرت زهرا(س) بچینیم و بتوانیم بهصورت واضح و شفاف و طوری که برای عموم قابل فهم شود و در عین حال کوتاه هم باشد بیان کنیم.
پژوهشگر اندیشه اسلامی با اشاره به خلا هویتی در بین دختران گفت: دختران جامعه حقیقتاً از نظر هویتی دچار خلأ هستند و بین زن و مرد بودن و استقلال مالی داشتن و خانوادهگرا بودن و بین اینکه در جامعه دیده بشوند یا اینکه مستور بودن خودشان را حفظ کنند، دچار چالش هستند و این وظیفه تکتک دغدغهمندان این حوزه است که حتماً این سرخطی که رهبر انقلاب نشان دادند را دنبال کنیم. بهامید اینکه حتما پیگیری شود و تکتک ما پای کار بیاییم و بتوانیم نظام ارزشی اسلام و منشور اسلام درباره زن را هر چه سریعتر تدوین کنیم و به جامعه بشری عرضه کنیم.