یادداشت؛

انتقال فرهنگ در کلان‌رسانه اربعین

فعالین رسانه‌ای و تحریری می‌توانند نقش بزرگی در جریان رسانه بیرونی یا تمدن‌سازیِ ذیل اربعین ایفا کنند. از آنجایی که دشمن روایتی وارونه را از طریق رسانه جلوه می‌دهد، باید جبهه حق هم سلاح قلم و رسانه را به دست گیرد و آغاز به روایت و ترویج این فرهنگ کند.

رحا مدیا | علی رشیدی، فعال رسانه

اربعین تجلیگاه عشق، محبت و علاقه نسبت به حسین بن علی(ع) است، اجتماعی که امام حسین (ع)، مردمان اقصی نقاط جهان را به صورت مغناطیسی مجذوب خود می‌کند، مردمانی که با زبان‌ها، نژادها، ملیت‌ها، رنگ‌ها و ادیان مختلفی گرد حسین بن علی جمع می‌شوند. به بیان رهبر معظم انقلاب، اربعین پدیده‌ای بی‌نظیر و فوق العاده است. پدیده‌ای که منجر به این می‌شود تا آدمیان زیست اجتماعی خود را کنار گذاشته و سختی‌ها و مشقت‌های این راه را به فال نیک گیرند. عدالت، آزادی، شور و شوق را می‌توان حتی به صورت رهگذر در این اجتماع مشاهده کرد. این صفات اجتماعی عظیم میلیونی اربعین را می‌توان فرهنگ تلقی کرد، فرهنگی به نام «فرهنگ حسینی». فرهنگی که موجب شد دستگاه‌های رسانه‌ای دشمن، روایت این فرهنگ را بایکوت کرده و بی‌صدا گذارند، زیرا فرهنگ حسینی، خود، روش جدید حکمرانی و مدیریتی را به سیاستمداران عالَم می‌آموزد. اربعین فرهنگ آغشته به فطرت، عدالت‌خواهی و انسان‌خواهی است. فرهنگی که ارمنی، مسیحی، شیعه، سنی و همه را گرد هم آورده تا در اتمسفر قتلگاه حسین بن علی نفسی تازه کنند.

بایکوت رسانه‌ای دشمن، وظیفه دستگاه فکری حاکمیت -حوزه علمیه- را دوچندان خواهد کرد، وظیفه‌ای که اقتضا می‌کند از دو حیطه رسانه را بر عهده گیرد، 1.رسانه درونی 2.رسانه بیرونی.  رسانه درونی بدین معناست که عناصر فکری – حوزوی، ایدئولوژی، مبنا و روح اسلام ناب را در این اجتماع پررنگ کنند. اربعین مانند ترازوی یک طرفه نباید به عمل آید، این ترازو هم نیازمند شورحسینی است و هم، فکر حسینی. شور و شوق حسینی در ذات این سفر خفته، اما توجه دادن افکار و اذهان به فکر حسینی، کاری چه بسا دشوار است؛ اما عناصر حوزوی در بزنگاه‌های مهمتری محک زده شده‌اند، مانند سال ۵۷ که به قیام پیر خمین لبیک گفته و او را در طی مسیر انقلاب و برپاییی حاکمیت اسلام یاری کردند. بنابراین طلاب و روحانیون ظرفیت چنین کار رسانه‌ای را داشته و دارند.

مبلغین و روحانیون موفق در امر تبلیغ می‌توانند اثر بسزایی در این امر داشته باشند؛ بیان اهداف امام حسین(ع) از قیام، ترویج فرهنگ حسینی در اربعین به وسیله ابزارهای مختلف، تبیین آینده اربعین حسینی برای زوار، علت سفر اربعین و توصیف گذشتگان از این اجتماع و القاء دید تمدنی به سفر اربعین می‌تواند در اذهان مؤثر واقع شود و عینک تمدن را به دست زائران سپرده تا ماجرای اربعین و قیام امام حسین را به دید تمدنی و اسلام ناب محمدی بنگرند؛ زیرا عدم آگاهی مردمان نسبت به اربعین و قیام عاشورا عملاً نمی‌تواند تمدنی را رقم بزند، چراکه تمدن‌خواهی صرفاً با عشق و علاقه پدید نخواهد آمد. تمدن با آگاهی و قدرت تحلیل و بررسی که با شور و عشق عجین گشته است، به سرمنزل خواهد رسید.

رسانه اربعین در بخش دوم را می‌توان رسانه بیرونی قلمداد کرد، رسانه‌ای که وظیفه‌ی اصلی مدیریت و انتقال فرهنگ اربعین به اقصی نقاط جهان را دارد. در این جنگ رسانه و تمدنی، باید رسانه و روایت واقعیت‌ها را سلاحی برای جنگ به شمار آورد به صورتی که شور، شوق، فکر، مبنا و فرهنگ اجتماعی اربعین را به کل جهان صادر کرد، که خود مقدمه‌ای‌ست بر حکمرانی فرهنگی اسلام ناب بر جهان، زیرا سفر اربعین به بیان رهبر معظم انقلاب باید به سمت و سوی تمدنی در حرکت باشد، که در واقع ظرفیت چنین رویدادی را هم در خود دارد؛ «این مراسم[راهپیمایی اربعین] را هر چه می‌توانید و هر چه می‌توانیم، باید پُربارتر و معنوی‌تر کنیم؛ معنا و مضمون این مراسم را باید روزبه‌روز بیشتر کنیم؛ اهل فکر، اهل فرهنگ، اهل اقدام فرهنگی و فکری، برای این حرکت عظیم بنشینند برنامه‌ریزی کنند. امروز هدف هر مسلمان باید ایجاد تمدّن اسلامی نوین باشد؛ ما امروز این را می‌خواهیم. ملّت‌های اسلامی ظرفیّت‌های عظیمی دارند که اگر از این ظرفیّت‌ها استفاده شود، امّت اسلامی به اوج عزّت خواهد رسید؛ ما باید به این بیندیشیم، به این فکر کنیم؛ ایجاد تمدّن عظیم اسلامی، هدف نهایی ما است» 1398/6/27

جهانیان منتظر دریافت فرهنگ و متد حاکمیت اسلام ناب هستند، همانگونه که در جریانی مانند غزه، انقلابی درونی در روح انسان‌های جهان شکل گرفت و هر کدام خودشان را خونخواه فلسطینیان دانستند. پس فطرت و روح مردمان جهان آمادگی بستری به نام رواج فرهنگ اربعینی را دارد.

به نظر، فعالان رسانه‌ای می‌توانند نقش بزرگی در جریان رسانه بیرونی یا تمدن‌سازیِ ذیل اربعین ایفا کنند. از آنجایی که دشمن روایتی وارونه را از طریق رسانه جلوه می‌دهد، باید جبهه حق هم سلاح قلم و رسانه را به دست گیرد و آغاز به روایت و ترویج این فرهنگ کند. فعالین رسانه‌ای که شامل خطبا، روحانیون تبلیغی و فعالین مجازی می‌شوند باید عدالت محوری، آزادی عقاید و سلایق، شور و شوق، مبنا، فکر و ایدئولوژی اجتماع اربعین را از طرق مختلف صادر کنند. منابر، گعده‌های گفت و گو محور، شبکه‌های مجازی و رسانه‌ای، راه‌های انتقال این مبانی فکری است. اهل قلم نیز با روایت عناوین مزبور می‌توانند در بستر مجلات، روزنامه‌ها، یادداشت، مقاله و کتب، در این جریان‌سازی تمدنی، نقش مهمی را ایفا کنند.

از زمان وقوع عملیات «طوفان الاقصی» تا به حال رهبر انقلاب در بیشتر سخنان‌شان، مسأله غزه را مسأله‌ اول دنیای اسلام قلمداد کردند .مسأله‌ای که حتی منجر به تظاهرات خیابانی در کشورهای اروپایی و آمریکایی حامی رژیم صهیونیستی شد. اجتماع اربعین که اجتماعی میلیونی و جهانیست، می‌تواند در جریان‌سازی مسأله فلسطین موثر واقع شود، خونخواهیِ میلیونیِ فطرت‌های بیدار در کربلا می‌تواند، اثربخش در پیروزی جبهه مقاومت و تقویت صبر و اراده مردم فلسطین باشد. سزاست عاشقان حسینی را به این مسأله توجه داد که صدها کیلومتر آن طرف تر از خاک کربلا، کربلایی دیگر در جریان است، زیرا مواجهه کورکورانه، بی‌دغدغه و تماشایی نسبت به فلسطین می‌تواند به همان حادثه عاشورا منجر شود.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اربعین و مواجهه تبلیغی و رسانه‌ای

لینک کوتاه: