به گزارش رحا مدیا، حجتالاسلام محمدعلی لیالی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در گفتوگویی با اشاره به نوع فعالیتها و فراز و نشیبهای انجمن حجتیه و خطرات این انجمن در نظام اسلامی اظهار داشت: بیان کامل یکی از مهمترین، پیچیدهترین و سریترین سازمانهای فکری، معرفتی و گفتمانی که اتفاقاً با انقلاب اسلامی و نهضت حضرت امامخمینی (ره) نیز زاویه دارد، نیاز به گفتوگوی مفصلی است که در این باره کتابهای مختلف و متعددی توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی به نگارش درآمدهاست.
وی افزود: شیخ محمود حلبی در سال 1332 با توجه به تحولات دهه 20 و 30 این انجمن را تشکیل داد و تا زمان فوت خود، ریاست این انجمن را بر عهده داشت که اقدامات مختلفی در طول این سالها انجام داد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی بیان داشت: او در اندیشههای خود بر مخالفت با فلسفه و عرفان تأکید داشت و بعداً یکی از رهبران فکری مکتب تفکیک خراسان شد که از دهه 30 بهبعد فعالیتهای سیاسی را کنار گذاشته و به پشتیبانی فکری انجمن حجتیه پرداخت.
مخالفت انجمن حجتیه با نهضت امامخمینی (ره)
وی عنوان کرد: محمود حلبی اجمالا با نهضت امامخمینی (ره) مخالفت کرد و با پیروزی انقلاب اسلامی مجدد به فعالیتهای سیاسی برگشت تا اینکه با سخنرانی امام راحل در سال 1362 انجمن حجتیه فعالیتهای خود را متوقف کرده و منحل شد؛ اما از آن بهبعد به فعالیتهای مخفی روی آوردند.
حجتالاسلام لیالی افزود: بعد از درگذشت محمود حلبی، حجت الاسلام سید حسن افتخارزاده از سال 1376 تا 1403 جایگزین او شد که عدم مخالفت با فلسفه و عرفان، شاگردی شهید مطهری و داشتن تحصیلات دانشگاهی و حوزوی از جمله ویژگیهای او بود که با این ویژگیها توانست سبک و سیاق انجمن حجتیه را از حالت مردمی بهحالت نخبگانی تغییر داده و با نگاه و سرمایه گذاری بر اساتید، دانشگاهیان و حوزههای علمیه توانست بر اقشار تحصیل کرده نفوذ و پیروانی را برای خود جذب کنند.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با اشاره به اینکه اندیشههای انجمن حجتیه و رهبران آن به صراحت در جامعه بیان و منتشر نشده است، ابراز کرد: از مجموع فعالیتهای رهبران انجمن حجتیه میتوان بخشی از اندیشههای فکری این انجمن را با توجه به تحولات زمانه بهعنوان اندیشههای این انجمن معرفی کرد.
تشریح اندیشههای انجمن حجتیه
وی افزود: انجمن حجتیه اساس خود را برای مبارزه با بهائیت، اهل سنت و مبارزه با کمونیسم مطرح کرده است که در کنار آن عدم دخالت در سیاست را میتوان از اندیشههای مهم این انجمن بهشمار آورد؛ اگرچه در قبل و بعد از انقلاب اسلامی با نظام اسلامی نیز مخالف بودند که همین مخالفت کردن آنان، مخالفت سیاسی محسوبمیشود؛ اما این انجمن اعضای خود را از فعالیتهای سیاسی منع کرده است.
حجتالاسلام لیالی بیان داشت: انجمن حجتیه بر اندیشه مهدویت با مفهوم انتظار و عدالت تأکید میکند و اعتقاد به حکومت اسلامی در عصر غیبت ندارد که با پیروزی انقلاب اسلامی و بر روی کارآمدن انقلاب اسلامی این انجمن نهتنها با اندیشه مترقی ولایت فقیه و نظام اسلامی مخالفت کرد؛ بلکه در بسیاری از مواقع با اندیشههای امام و نهضت انقلاب اسلامی نیز موافق نبوده و با آن مخالفت کردند.
وی گسترش فساد و فحشا را از جمله اندیشههای انجمن حجتیه دانست و خاطرنشان کرد: انجمن حجتیه گسترش فساد و فحشا را یکی از علائم ظهور امامزمان (عج) میداند و پیروان این انجمن معتقد هستند که هرچه فساد و فحشا در جامعه بیشتر باشد، ظهور امام عصر (عج) زودتر تحقق خواهد یافت.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی افزود: انجمن حجتیه و رهبران آن اعتقادی به مبارزه با آمریکا، اسرائیل و رژیم پهلوی نداشته و همیشه بهدنبال مبارزه با معلولها بودند؛ نه علتها؛ درحالیکه امامخمینی (ره) دنبال مبارزه با علتها بود که همان مبارزه با آمریکا و اسرائیل و رژیم شاهنشاهی است.
خطرات انجمن حجتیه و اندیشههای آن
وی با اشاره به خطرات انجمن حجتیه و اندیشههای افکار پیروان آن ابراز کرد: انجمن حجتیه و رهبران آن یکی از مهمترین جریانهای رقیب گفتمان انقلاب اسلامی هستند؛ چراکه گفتمان انقلاب اسلامی با اندیشههای امامین انقلاب شناخته میشود؛ درحالیکه تفکرات و اندیشههای فکری انجمن حجتیه در تقابل با اندیشههای امام راحل، رهبر معظم انقلاب و انقلاب اسلامی بوده و در این مسیر فعالیت دارند.
انجمن حجتیه اندیشه تحجر و التقاط را جمع کرده است
حجتالاسلام لیالی افزود: آنچه در این انجمن عجیب به نظر میرسد این است که انجمن حجتیه اندیشه تحجر و التقاط را جمع کرده است؛ بهگونهای که با مطالعه اندیشههای پیروان این انجمن، نمیتوان فهمید که پیروان آن افراد متحجر هستند یا اهل التقاط میباشند.
وی عنوان کرد: نهایت و عاقبت انجمن حجتیه به لیبرالیسم و سکولاریسم و گرایش به لیبرالیسم ختم خواهد شد؛ چراکه این انجمن با مخالفان اندیشههای امامین انقلاب و نظام اسلامی همراهی داشته و رهبران آن، گرایش به جریان ملی مذهبیها و نهضت آزادی دارند که مظهر و نمادی از اندیشه التقاط بودند.
مواظب نفوذ ولایتیهای بی ولایت در بدنه حاکمیت باشید
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی نفوذ در بدنه نظام و حاکمیت را از جمله خطرات انجمن حجتیه دانست و تأکید کرد: امامخمینی (ره) بارها این مسئله را هشدار میدادند که مواظب نفوذ ولایتیهای بی ولایت در بدنه حاکمیت، خصوصاً در مراکز تصمیم گیر و تصمیمساز باشید که متأسفانه این خطر در بدنه انقلاب اسلامی در برخی از دولتها نادیده گرفته شد و نفوذ اتفاق افتاد.
نتیجه تفکرات انجمن حجتیه به پذیرش سلطه کفار بر مسلمین خواهد انجامید
وی خاطرنشان کرد: در اندیشه انجمن حجتیه چیزی بهعنوان جهاد و شهادت وجود ندارد و تفکرات سازش و تسلیم بهجای اندیشه و گفتمان مقاومت در این انجمن حاکم است؛ بهگونهای که نمیتوان در مواضع و آثار پیروان انجمن حجتیه چیزی پیدا کرد که با نظام سلطه و آمریکا و اسرائیل مخالفت کرده باشند که البته بهصورت طبیعی، نتیجه تفکرات این انجمن به پذیرش سلطه کفار بر مسلمین خواهد انجامید.
حجتالاسلام لیالی با اشاره به رسالت تبیینی اهل علم و دانش برای معرفی تفکرات و اندیشههای غلط انجمن حجتیه تأکید کرد: باید اهالی قلم از حوزویان و دانشگاهیان با جهاد تبیین برای نسل جوان، خطرات انجمن حجتیه و تفکرات آن را تبیین کرده و برای افراد جامعه آگاه سازی کنند.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی خاطرنشان کرد: حوزههای علمیه که پاسداران حقیقی اندیشه انقلاب اسلامی و گفتمان امامین انقلاب و جهاد و مقاومت هستند، باید متوجه مارهای خوش خط و خال انجمن حجتیه باشند تا خدای ناکرده تفکر این انجمن در میان اندیشمندان، فرهیختگان، دانشگاهیان و حوزههای علمیه سرایت و نفوذ پیدا نکند.