رحا مدیا | علی رشیدی، پژوهشگر حوزوی
فرهنگ مهمترین مقوله در نشر و ترویج فکر و ایدئولوژی محسوبمیشود. مقولهای که با گسترش آن در ذهنیت عمومی و زیست فردی جوامع بشری، تبدیل به تمدن خواهد شد. تمدن غرب که در آن قرار داریم نیز، عاری از این نکته نیست؛ تمدن غرب که اینَک بر ملل و جوامع سایه افکنده، تئوری خویش را از طریق فرهنگ در هزاران کیلومتر دورتر از خود، به منصه ظهور رساندهاست. غرب، به سبب اینکه ایدئولوژی خویش را از گذرگاه فرهنگ بر دیگر آدمیان تحمیل سازد، مهمترین ابزار خود را رسانه قرار میدهد. رسانه دربردارنده کتاب و روزنامه، شعر و ادبیات، نطق و سخنرانی، سینما و فضایمجازی، رادیو و تلویزیون، لهجه و زبان و پوشش و لباس است. اگر سرتاسر رسانه را نظارهگر باشیم، خواهیم یافت که از کتاب در طاقچه و تلفن در دستمان تا پوشش بدن و زبان مادریمان را غرب فراگرفته. بهراستی که آن جمله تقیزاده عینیت یافتهاست: «باید از فرق سر تا نوک پا غربی شویم».
طبق هر عقل ناقص و کمخردی هم که بپنداریم، هر مکتبی درصدد این امر است که بر مخالف خویش چیره شود و غرب نیز از این امر بَری نیست. غرب که دشمن اصیل انقلاب اسلامیست، قائل بر این است که باید طبق فکر، مبنا و ارزشهای خویش، محتوایی تولید و به مخاطب خویش تزریق کند.
مواجههای که بیان شد، به ظاهر ارتباطی میان تولیدکننده و مصرف کننده است، اما در پس پرده چنین مواجههای، ارتباطی مستعمرانه است که جز استعمارگر و استعمارپذیر نمیتوان در آن چیز دیگری یافت. دشمن بهوسیله شبکههای اجتماعی برای جامعه ایرانی نیازی بر اساس ایدئولوژیک خویش تعریف میکند و پس از تشنگی مفرط و نیاز مبرم جامعه، آنچنان او را مورد هجمه فکری_فرهنگی قرار میدهد که جامعه فعال و آرمانگرای دهه٦٠ را به جامعه روزمره و تنآسای امروزی تبدیل میکند. ایجاد مشکلات سایبری برای برخی سایتهای ادارات و ارگانها، حملههای هکری به سازمانهای امنیتی، استخراج اطلاعات شخصی کاربران، تغییر ذائقه در سبک موسیقی، استحاله پوشش ایرانی_اسلامی، ازدواجِ اندک و طلاقِ فراوان، اُفت میزان معدل در مدارس و..، به گفته متخصصین امر، از آثار شبکههای اجتماعی خارجی است. بهراستی که روزها به هفتهها، هفتهها به ماهها و ماهها با سالها میرسد، اما دریغا از اینکه جامعه ایرانی متوجه این امر شود که با واتساپ بهجای بمب، تلگرام بهجای اسلحه، اینستاگرام بهجای موشک و یتویوب بهجای تانک، مورد حمله و هجمه قرار میگیرد و بهراحتی هویت دینی و تاریخی خود را به حراج میگذارد! بهراستی که شهرهای ایران، برای خود غزهای هستند. با این تفاوت که آنجا جنگ سخت و اینجا جنگ نرم.
در این کارزار استعمارگر و استعمارزده و جنگ تن به تن، پنجه به پنجه و چشم در چشم، شورای عالی فضای مجازی رفع فیلتر برخی شبکههای اجتماعی خارجی را تصویب میکند. در شورایی که از صدر تا ذیل حاکمیت در آن دخیلند، وانگهی چنین تصمیم ناسنجیده و شتابزدهای گرفته میشود! بهراستی که کتوشلواریهای تسبیح به دستِ ریشو و عمامهبهسرهای شبهانقلابیِ محتاط، جز تکنوکراتها و بروکراتهای رفاهزده، بیباک و تنآسا نیستند. دریغا که نه تئوریک انقلاب اسلامی را فهم کردهاند، نه جنگ فعلی را درک کردهاند و نه تمدن آیندهی ایرانی را متصور شدهاند.
و چه حکیمانه، عاقلانه و خردمندانه رهبر انقلاب اسلامی فرمودند: «متأسّفانه در فضای مجازی کشور ما هم که آن رعایتهای لازم با وجود این همه تأکیدی که من کردم صورت نمیگیرد و در یک جهاتی واقعاً ول است. همهی کشورهای دنیا روی فضای مجازی خودشان دارند اِعمال مدیریّت میکنند، [در حالی که] ما افتخار میکنیم به اینکه ما فضای مجازی را ول کردهایم! این افتخار ندارد. فضای مجازی را بایستی مدیریّت کرد.» 01/01/1400