استاد درس خارج فقه و اصول:

زنان ایمانی زمینه‌ساز تمدن‌ توحیدی هستند

آیت‌الله فرحانی گفت: برای تحقق عدالت اجتماعی که هدف انبیاء و ائمه هدی(ع) بوده است نیازمند این هستیم که توحید در تمامی وجوه آن جامعه را فراگیرد. این مهم از مسیر تربیت می‌گذرد و تربیت نیز مجرایش زنان‌اند. آنان که باید با القای سکونت و آرامش در خانه و خانواده مسیر نقش‌آفرینی مردان را در جهان پر افت و خیز امروز فراهم آرند.

به گزارش رحا مدیا، آیت‌الله عبدالکریم فرحانی در مراسم هیأت ام‌ابیها(س) مدرسه فقهی امیرالمؤمنین(ع) که به همت طلاب این مدرسه در راستای معرفی هیأت طلبگی تراز گام دوم برگزار می‌شود، به ادامه سلسله مباحث «نقش زنان در تاریخ» پرداخته و زنان را حامی و پشتیبان انبیای الهی برای حرکت دادن جامعه خود معرفی کردند وی زنان امروز را نیز به تأسی از نحوه نقش‌آفرینی زنان اسوه تاریخ توصیه نمودند. ادامه بیانات ایشان به تفصیل در ادامه می‌آید.

وجود لطیف زن به‌واسطه سکونت و آرامشی که به انبیاء بخشیده‌اند در هجرت و تاریخ‌سازی انبیاء و ائمه هدی(ع) نقش مؤثری ایفا کرده‌اند. به‌طوری‌که در صورتی که این ظرفیت زنان نبود عملاً حرکت ایشان در راستای تاریخ‌سازی به نفع حق و حقیقت باطل می‌شد.

یکی از مؤیدات این موضوع داستان حضرت ابراهیم(ع) است که در قرآن مورد اشاره قرار گرفته است. پیامبری که پدر انبیاء بزرگی است و در مسیر تعالی و رشدش به مقام خلیل‌اللهی رسیده و بارزترین ویژگی‌اش احیای مکه بوده است. و این مهم به‌واسطه هجرت معنوی این نبی الهی صورت پذیرفته که وقتی داستان ایشان را در قرآن مشاهده می‌کنیم نظاره‌گر نقش مستقیم مادر و زنان ایشان در این مقامات و تحولاتی هستیم که به‌واسطه ایشان رقم خورده‌است.

در جریان جهنمی نمرودی، حضرت ابراهیم(ع) با کمک مادر رشد می‌کند. همسرش مؤمن می‌شود. لوت به او ایمان می‌آورد. به‌وقت درگیری نمرود با ابراهیم(ع) وقتی که می‌خواهند او را میان آتش بیندازند زمین و آسمان توسل و تضرع می‌کنند برای نجات ایشان، اما هدف این است که تربیت ابراهیم(ع) نشان داده شود تحت این عنوان که چه مقدار در زندگی خدا را می‌بیند و چقدر برای دیگران اثر قائل است که در روایتی پیامبر اکرم(ص) این‌گونه شرح می‌دهند: «أتی بإبراهیمَ یَومَ النّارِ إلی النّارِ، فلَمّا أبصَرَها قالَ: حَسبُنا اللّه ُ و نِعمَ الوَکیلُ.» پیامبر خدا(ص): روزی که می‌خواستند ابراهیم را به آتش افکنند، او را به‌سوی آتش بردند. چون چشمش به آتش افتاد، فرمود: خداوند ما را کافی است و او نیکو حمایت‌گری است. اینجا بود که تربیت مادری حضرت ابراهیم(ع) یاریگر او شد و از این امتحان الهی سربلند بیرون آمد.

در ادامه خانم بزرگی مثل ساره به ابراهیم(ع) ایمان می‌آورد، با ایشان و حضرت لوط هجرت می‌کند. طبق آن چیزی که دست ما رسیده است ساره خیلی زن زیبایی بوده است. در مسیر هجرت وقتی که وارد شهر مصر می‌شوند، طمع این پادشاهان آلوده شهوتران مصر به ساره زیاد می‌شود. ابراهیم(ع) مقاومت می‌کند. اینجا وقتی مبهوت این عظمت ساره می‌شوند، تصمیم بدی می‌گیرند. هر کاری می‌خواهند بکنند، ساره با دعا جلویشان را می‌گیرد. بنابراین این‌گونه نیست که اتفاقات این‌چنینی در قرآن فقط برای جنس مردان بیفتد و نمونه‌اش حضرت یوسف باشد بلکه قبل از حضرت یوسف(ع) برای زنان بزرگی در تاریخ افتاده که در مقابل این امتحان سربلند بیرون‌آمده‌اند. در ادامه سفر این بزرگواران به‌واسطه تضرع و توسلی که ایشان انجام می‌دهند، مردمان آن دیار را از خواب غفلت بیدار می‌کنند، به‌طوری‌که کنیزی به اسم هاجر را به‌عنوان هدیه به ایشان هدیه می‌دهند و از اینجا زن سوم وارد زندگی حضرت ابراهیم(ع) می‌شود.

حال امتحان دیگری برای ساره قرار است اتفاق بیفتد که اگر از آن سربلند بیاید عالمی را متحول خواهد کرد و آن هم عدم فرزنددار شدن ایشان و قرار گرفتن کنیزش به‌عنوان همسر دوم حضرت ابراهیم(ع) است. ابراهیم(ع) از هاجر، اسماعیل(ع) را به‌دست می‌آورد. و ساره با موفقیت در امتحان اختیار همسر دوم ابراهیم(ع) و فرزند دارشدنشان از طرف خداند هدیه‌ای دریافت می‌کند که دریافت این هدیه را هم خداوند به‌واسطه فرشتگان مستقیماً به ساره می‌دهد، یعنی فرشتگان هم صحبت با ایشان می‌شوند.(هود72)

‌ادامه حرکت حضرت ابراهیم بعد از ساره با هاجر اتفاق می‌افتد و هجرت ایشان به‌سمت مکه و اتفاقاتی که برای هاجر و فرزندش اسماعیل می‌افتد نشان از این دارد که هر زمانی پیامبری تأثیرگذار بوده است به سبب سکونت و آرامشی است که از طرف همسر خود دریافت کرده است و هر مقدار همسران انبیاء همراه بوده‌اند عمق تأثیر آنها نیز بیشتر بوده است.

برای تحقق عدالت اجتماعی که هدف انبیاء و ائمه هدی(ع) بوده است نیازمند این هستیم که توحید در تمامی وجوه آن جامعه را فراگیرد. این مهم از مسیر تربیت می‌گذرد و تربیت نیز مجرایش زنان‌اند. آنان که باید با القای سکونت و آرامش در خانه و خانواده مسیر نقش‌آفرینی مردان را در جهان پر افت و خیز امروز فراهم آرند. راه این سکونت و تربیت توسط مادران نیز گره خوردن خود و اعضای خانواده به اهل‌بیت است.

گزارشگر: محمدرضا بابایی

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها