بازخوانی مواضع تأسفبرانگیز برخی معمّمین حوزوی علیه اقدامات شورای نگهبان قانون اساسی
اگرچه شورای نگهبان قانون اساسی به دلیل اقدامات و مواضع صریحاش همواره مورد هجمۀ دشمنان خارجی و برخی جریانات داخلی قرار داشته و دارد اما مدتی است که به بهانۀ انتخابات اسفند ماهِ سال جاری، این هجمهها ضریب یافته است.
در این کارزار علاوه بر تعدادی از رسانهها و چهرههای سیاسی داخلی، برخی معمّمین حوزوی نیز طی هفتههای اخیر علیه این نهاد قانونی، اظهارات تأسف برانگیزی داشتهاند که بازخوانی و تأمل در آنها ضروری به نظر می رسد.
حجتالاسلام حسن روحانی از کسانی بود که با آغاز زمزمههای نامزدیاش در انتخابات مجلس خبرگان، هجمه علیه شورای نگهبان را در پیش گرفت. آقای روحانی در مراسم هفتمین سالگرد درگذشت مرحوم هاشمیرفسنجانی با تکرار ادعای واهیِ “باز میخواهند کاری کنند که رقیب منتخبِ ملت، آرای باطله باشد” گفت: “امروز روز امتحان بزرگ و تاریخی برای شورای نگهبان است، تاریخ راجع به شورای نگهبان در این روزها و عملکرد آن قضاوت خواهد کرد”
حجتالاسلام محسن رهامی از دیگر کسانی بود که این مشی را در پیش گرفت و چنین اظهار کرد که: “در دورههای اخیر با برداشتی که شورای نگهبان از نظارت اعمال میکند و نیز عملکرد هیئتهای اجرایی در این دوره، هم با روح قانون اساسی جمهوری اسلامی و هم با روح قانون اساسی مشروطه و اصولاً با اساس دموکراسی و مردمسالاری در تعارض کامل بوده است، چون امکان حضور اکثریت مردم و مدیریت جامعه به دست اکثریت را محدود و بلکه ناممکن میسازد. همچنین زمینه ممیزی فراقانونی و خالصسازی مجلس، به نفع اقلیت را، با استفاده از ابزارهای بهظاهر قانونی فراهم میکند، خبرآنلاین؛ ۹ دی ۱۴۰۲”
حجتالاسلام حجتی کرمانی نیز در اظهارات عجیباش در تخریب آیتالله جنتی، دبیر شورای نگهبان قانون اساسی گفت: “من آیتالله جنتی را بسیار مخلص و فعال میدانم، تمام وجودش کار و فعالیت است، ولی اندیشهاش اندیشه درستی نیست و من با اندیشۀ ایشان سخت مخالفم و کسانی هم که تحت نظر ایشان شورای نگهبان را اداره میکنند، آنها هم حالا یا به تبَع ایشان یا احتمالا اگرچه خودشان افرادی صاحبنظر باشند، نظرشان ذوب در نظر آقای جنتی است ولی به هر حال، کل شورای نگهبان، یعنی این نهاد قانونی که باید طبق عدل و انصاف و استدلال و منطق و بر طبق موازین شرعی و عقلی و قرآنی حکم کند، به نظر من گرفتار شده است. زیرا افرادی را که به میزان جزئی زاویه دارند به قول و نظر خودشان را رد صلاحیت میکنند، انصاف نیوز؛ 8 دی 1402”
سایت جماران نیز به نقل از حجتالاسلام محمدعلی ایازی نوشت: “اینکه میگوییم انتخابات باید سالم باشد و دستگاه نظارتیِ آن هم باید دستگاهی باشد که برخاسته از افکار عمومی جامعه باشد، یعنی فقیهانی در شورای نگهبان حضور داشته باشند که با اندیشههای مختلف آشنا باشند، به دلیل اینکه همه افرادی که امروز در شورای نگهبان هستند، نماینده فقیهانِ مستقل و صاحب اندیشه حوزه نیستند. فقیهان این شورا از یک فکر و اندیشه خاصی انتخاب شدهاند، جماران؛ 6 دی 1402”
حجتالاسلام محمدعلی ابطحی نیز در ادامۀ اظهاراتش علیه شورای نگهبان در کانال تلگرامیاش نوشت: “سخنان رهبری در مورد انتخابات همان بود که اول سال گفته بودند. اصحاب قدرت هیچ تلاشی برای رقابتی کردن و ایجاد زمینه مشارکت و یا شنیدن سخنان مصلحان انجام ندادند. بلکه برعکس. هیئتهای اجرایی دولت با رد صلاحیتهای کمنظیر، مجلس با این مصوبه انتخابات، و نوع عملکرد احتمالی شورای نگهبان، و نهادهای امنیتی و انتظامی با سختگیریهای غیر ضرور، همه در خلاف این رهنمود تلاش کردند و میکنند تا قدرت را در اختیار خود نگهدارند. شعارهای اطاعت پذیریشان هم گوش فلک را کر کرده است. تا وقتی دورهمی هست، تحولخواهی که رهبری به آن اشاره داشتند عملی نخواهد بود، صفحه تلگرام ابطحی، 3 دی 1402”
انصافنیوز از قولِ حجتالاسلام احمد حیدری نوشت: شورای نگهبان نظارت خود را استصوابی و عام و فراگیر اعلام کرده و در این سه دهه همه افرادی را که کوچکترین زاویهای از لحاظ نظری با برخی داشته باشند، را به عنوان «غیر ملتزم به قانون اساسی و ولایت فقیه» ردّ صلاحیت کرده و اخیراً هم که با تصویب قانونی در مجلس، این وظیفه را به هیئتهای اجرایی مورد تأیید خود واگذار کرده و «عدم احراز صلاحیت» را هم کافی شمرده تا موظف به ارائه مدرکی برای ردّ صلاحیت نباشند، انصاف نیوز؛12 دی 1402″
حجت الاسلام مجید انصاری نیز مدعی شد که: “اگر روند مذاکرات قانون اساسی را مشاهده کنیم پیشبینی نهاد شورای نگهبان به عنوان ناظر بر انتخابات، به منظور جلوگیری از استبداد احتمالی دولتها بوده است و قرار بر این بوده که شورای نگهبان در کنار مردم، حکم وکیل مدافع مردم را داشته باشد اما در عمل عکس این قضیه اتفاق افتاده است، خبرآنلاین؛ 27 دی 1402”
این میزان هجمه از جانب افراد فوق در حالی است که همین افراد خودشان یا حزب متبوعشان از طریق همین روندِ انتخاباتی بارها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به مناصب و مسئولیت نیز رسیدهاند!!!