به گزارش رحا مدیا، آیت الله محمود رجبی، رییس مؤسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره) در آیین نکوداشت چهارمین سالگرد ارتحال مرحوم علامه مصباح یزدی که در سالن اجتماعات مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار شد، با اشاره به نقش علامه در تحول حوزه با تأکید بر تحول در علوم انسانی بیان کرد: بعد از رحلت علامه مصباح یزدی، مقام معظم رهبری در بیانات خود در دیدار با خانواده ایشان فرمودند: «بزرگداشت مرحوم از مهمترین کارهای حوزه و روحانیت است. بزرگداشت ایشان یعنی زنده نگه داشتن جهتگیرها و راه ایشان در عرصههای مختلف» این بیان نشان میدهد حوزه و روحانیت چه وظیفهای در قبال ایشان دارد.
وی با بیان نظر علامه در حیطه تحول گفت: نظر علامه بر این بود که حوزه هم در عرصه علمی باید تحول متناسب با جامعه و جهان یابد و کار آمد باشد هم نیازمند تربیت نیروی اخلاقی و کارآمد دارد. یکی از عرصههای روزآمدی حوزه، بهروز شدن نظام آموزش عالی آن است همچنین در دانشگاه و حوزه هر ساله چندین هزار دانشجو، علوم انسانی غربی را فراگرفته که خروجی بخشی از آن علوم تشکیک در مفاهیم دینی است.
استاد عالی حوزه علمیه قم با طرح پرسشی مبنی بر این که اسلامیسازی علوم انسانی وظیفه چه کسی است، ادامه داد: چه نهاد و اشخاصی وظیفه اسلامی یاری علوم انسانی را دارند؟ از رسالتهای حوزه و روحانیت تولید علوم انسانی اسلامی است. علامه در سال ۸۴ فرمودند؛ حوزه نیازمند چیزی بیش از این است و خروجی آن مؤسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره) شد. ایشان از سال ۵۴ طرحی تولید کردند و مشغول تربیت دانشجویانی شدند که با این علوم انسانی اسلامی رشد کنند و تکمیل کننده طرح اولیه ایشان باشند. یعنی ایشان قبل از انقلاب دغدغه اسلام و جامعه اسلامی را داشتند زیرا خود ایشان اشراف بر این علم داشتهاند.
وی در ادامه بیان کرد: بعد از تولید طرح، متکفل تربیت نیرو طبق آن شدند. جهت اطمینان از کیفیت طرح به کشورهای دیگر سفر کردهاند. ایشان جهت جلوگیری از بهانه جویی عدهای مبنی بر عدم اطلاع ایشان و شاگردانشان از علم روز جهان، دانشجویان خود را بهعنوان دانشجو به دانشگاههای برتر خارجی اعزام میکردند.
آیت الله رجبی با نقل خاطرهای از امام خمینی(ره) گفتند: بعد از انقلاب به گونهای بود که اجازه نمیدادند این علوم وارد حوزه شود، علامه نزد امام رفته و طرح را تشریح میکنند، امام در جواب میفرمایند: «هزینهها را دو برابر کنید من خودم تا زنده هستم هزینه آن را میدهم.»
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اهمیت انقلاب فرهنگی گفت: با پدید آمدن انقلاب فرهنگی دانشگاهها تعطیل شدند. حال بعد از مدتی میخواهند دانشگاه را باز کنند امام فرمود دستها را بهسمت حوزه دراز کنید که علوم انسانی اسلامی را تولید کرده و به شما بدهد. هنگامی که به جامعه مدرسین حوزه علمیه مراجعه شد؛ علامه طرحی جهت بازسازی علوم انسانی تهیه کرد که به تصویب وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. همچنین امام راحل هم آن را تأیید کردند.
وی گفت: سند تولید علوم انسانی اسلامی در جلسات متعدد در حضور علامه مصباح تولید شدهاست. یعنی اگر علوم انسانی اسلامی بخواهد تولید شود چه مراحلی را باید طی کند. در هیچ جای کشور سندی با این ویژگیها وجود ندارد.
وی درباره درس فلسفه اخلاق علامه مصباح تصریح کرد: بحث فلسفه اخلاق را اولین شخصی که مطرح کرد و بست داد علامه بود، فلسفه اخلاق در تمام مسائل ارزشی ما نقش آفرین هست. همچنین در فلسفه حقوق که بر مسائل حقوقی ما تأثیرگذار است. در بحث فلسفههای مضاف، در بعضی از موارد خودشان وارد شدند و در بعضی موارد دیگر با نیروهای تربیت شده گروههای پژوهشی تشکیل دادند تا موجب بررسی فلسفههای مضاف دیگر شود. این تنها در مورد مباحث شفاهی نبوده؛ بلکه ایشان در علوم انسانی اسلامی قریب به ۲۰ عنوان مکتوب از خود بهجای گذاشتند؛ به همین جهت آقا فرمودند ایشان الگوی خوبی برای حوزههای علمیه است.
آیت الله رجبی با اشاره به فعالیتهای علامه مصباح(ره) در عرصه تحول در نظام آموزشی پژوهشی حوزه اظهار داشت: ایشان قبل از تشکیل مرکز مدیریت مباحثی را مطرح کرده و نوشتند؛ از جمله یک کتاب ۲۴۰ صفحهای که شامل یک برنامه درسی تحولگرا بوده است. آن زمانی که نام حلقات شهید صدر را خیلیها نشنیده بودند ایشان آن را در برنامه درسی خود آورده بودند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پایان آیین نکوداشت چهارمین سالگرد این فقیه و حکیم مجاهد بیان کردند: در عرصه تربیت اخلاقی و بصیرت کسی بخواهد راه را بیابد، ایشان خودشان بهترین الگو هستند. شما نوع ورود ایشان به ادعیه و روایات را با کتب دیگر مقایسه کنید، خود وزانت و درجه عالی ایشان را در مییابید. در زمینه بصیرتی هم ایشان تا سطح وزارت نیرو تربیت کردند.
گزارشگر: محمدرضا بابایی