رحا مدیا | علی عسگری در ستون روزنمای رحا نوشت:
«ایشان مجدِّد اسلام در قرن حاضرند!»؛ این جمله از زبان فقیهی صادر شد که در زمان حکومت طاغوت، از حامیان نهضتهای انقلابی همچون فدائیان اسلام و حرکت عظیم انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) بود. کسی که به همراه آیتالله خوانساری در جهت بازخواست رژیم پهلوی و مبارزه علیه اقدامات خلاف شرع آن، نزد آیتالله بروجردی رفته و با ایشان سخن میگفت.
در زمانهای که برخی از منبریها به نفع انقلاب اسلامی و قیام امام راحل، سخنی بر زبان جاری نمیساختند، ایشان بهعنوان یک مجتهد و فقیه طراز، علیه رژیم سفاک پهلوی سخنرانی کرده و با نگاهی مکتبی جنایات آنها را با جنایات یزید مقایسه و حضرت امام را به عنوان یکی از یاوران امام حسین(ع) معرفی میکردند.
آیتالله محمد علی اراکی(ره) مرجع تقلیدی بود که هیچگاه دین را از سیاست جدا ندانست و به عنوان عالمی فرزانه کوشید تا مسیر هدایت را در چارچوب نظام سیاسی «امام و امت» مشخص کند. مبارزهی ایشان در سال 1341 علیه لایحهی انجمنهای ایالتی و ولایتی بهخوبی نشان میدهد که دین اسلام در نگاه این فقیه مجاهد، نه تنها محدود به احکام فردی نمیشود؛ بلکه برنامهای جامع در جهت تنظیم روابط اجتماعی و قراردادهای اساسی میان مسلمین است.
در آغاز جنگ تحمیلی علیه ملت مسلمان و غیور ایران، حضرت آیتالله العظمی اراکی(ره) به تبعیت از امام خمینی(ره) شرکت در جنگ و تقویت رزمندگان اسلام را واجب دانسته و از هیچ حمایتی دریغ نکردند.
حفظ جمهوریت نظام اسلامی در نگاه این مرجع عالیقدر از پویایی اندیشه سیاسی ایشان خبر میدهد و این مدعا آنجا ثابت میشود که در سال 1372 حضور در انتخابات از سوی مردم را «وظیفهای الهی» و «مشتی محکم بر دهان یاوهگویان داخلی و خارجی» میخوانند.
حمایت آیتالله اراکی از حضرت آیت الله خامنهای مدظلّه العالی به عنوان رهبر انقلاب اسلامی که انتخابشان را «مایه دلگرمی و امیدواری ملت قهرمان ایران» میدانستند، نمونهای از استقامت فکری و سیاسی یک فقیه اندیشمند و متعالی است. ایشان در حمایت خود از رهبر فرزانه انقلاب فرمودند:« این جانب با ابتهال و تضرع به درگاه ربوبی و با استغاثه به ناحیه مقدسه حضرت ولی عصر(عج)، دوام تأییدات و توفیقات آن جناب را در انجام این مسئولیت بسیار سنگین خواستارم.»
نگاه جامعهساز و فعال ایشان به حوزهی علمیه گواه بر این مطلب است که ظرفیت حوزهی انقلابی برای پیشبرد اهداف تمدنی انقلاب اسلامی به هیچ عنوان نباید نادیده گرفته شود. ایشان در همین مسأله فرمودند: «حوزههای علمیه وظیفه دارند نیازهای نظام اسلامی را از نظر فقهی، فرهنگی و سیاسی تأمین نمایند، با نظام در ارتباط باشند.»
سرانجام آیتالله اراکی(ره) بعد از یک قرن بندگی و سالها سیاستورزی، در تاریخ هشتم آذر 1373 دعوت حق را لبیک گفتند و در جوار حضرت معصومه(س) و در حرم مطهر به خاک سپرده شدند.