رحا مدیا | محمدرضا آتشین صدف، استاد حوزه علمیه قم
در تعریف حقوق بشر گفتهاند: حقوقی است که هر فردی به سبب انسان بودن، فارغ از هر جهت دیگری، از آن برخوردار است؛ با این حال، دولتهای غربی که خود را مدافع حقوق بشر میدانند، بزرگترین نقضکنندگان آن هستند؛ تا جایی که گویی خود اصلاً نابشرند. در ادامه به برخی موارد نقض حقوق بشر توسط آنها اشاره میکنیم.
1.حریم خصوصی
یکی از مشکلات بزرگ در کشورهای غربی، نقض حریم خصوصی مردم از سوی دولتهاست؛ برای نمونه افشاگریهای «ادوارد اسنودن» نشان داد که آژانسهای امنیتی آمریکا بهطور گسترده به اطلاعات شخصی شهروندان دسترسی دارند. این نوع نظارت نهتنها حریم خصوصی افراد را نقض میکند؛ بلکه آزادی بیان و تفکر را نیز تهدید میکند.
2.پناهندگان
در بحرانهای پناهندگی، کشورهای غربی بهشدت مورد انتقاد هستند. سیاستهای سختگیرانه و شرایط نامناسب در اردوگاههای پناهندگان در کشورهایی مانند یونان و ایتالیا، به نقض حقوق این افراد منجر شدهاست. بسیاری از پناهندگان بهدلیل شرایط بد زندگی و کمبود امکانات، در رنج و فشار هستند؛ همچنین برخی گزارشهای سازمانهای بینالمللی حاکی است از آزار زنان در برخی بازداشتگاههای پناهجویی کشورهای اروپایی؛ خیال نکنید این نامردمیها را فقط نسبت به مردم آسیایی و آفریقایی روا میدارند؛ چون آنها را نژاد پستتر و حتی غیر بشر میدانند؛ بلکه الطافشان را! از همکیشان و همقارهایهای موبور و چشمرنگی خود مثل اوکراین نیز دریغ نمیکنند. چیزی نمیگویم از آنچه بر سر زنان و دختران و فرزندان خردسال اوکراینی در این کشورها آوردهاند؛ یعنی شرمم میآید؛ سهل است؛ در این مورد نه فقط دولتها و دولتمردانشان دخیل و مقصّرند؛ بلکه برخی از مردم این کشورها نیز داوطلبانه در این امر شرکت دارند!
3.حقوق اقلیتها
یکی از موارد نقض حقوق بشر در کشورهای غربی تبعیض علیه اقلیتهاست. برای مثال، در ایالات متحده، خشونت پلیس علیه سیاهپوستان افزایش یافتهاست. قتل «جرج فلوید» در سال 2020، جنجالی جهانی را بههمراه داشت؛ همچنین است برخوردهای نامناسب پلیس و دستگاههای امنیتی و نیز گروههای افراطی تحت حمایت برخی دولتهای غربی با مسلمانان و جلوگیری از فعالیتهای مذهبی آنها و…
4.تروریسم
بعد از وقایع یازده سپتامبر، کشورهای غربی اقدامات فراوانی را با شعار «جنگ علیه تروریسم» آغاز کردند که به نقض حقوق بشر هم منجر شد؛ حمله به افغانستان، عراق و… استفاده از شکنجه و بازداشتهای غیرقانونی در زندانهایی مانند گوآنتانامو از جملهی این اقدامات است. گزارشها نشان میدهند که بسیاری از زندانیان در این مکانها تحت رفتارهای غیرانسانی قرار گرفتهاند؛ افزون بر ویرانیهایی که این دولتها در این کشورها از خود بر جای گذاشتهاند؛ البته پیش از یازده سپتامبر هم چندان تعریفی نبودهاند و همان خباثتها را به شکلهای دیگر داشتهاند؛ منتها پس از آن حملات مشکوک وقیحتر شدهاند.
5.جنایتهای اسرائیل
کشورهای غربی در برابر جنایات رژیم اسرائیل در فلسطین و لبنان و… سکوت میکنند. اسرائیل در سالهای اخیر با حملات نظامی و تخریب زیرساختها، هدف قرار دادن مردم غیرنظامی، ترور مسئولان و فرماندهان گروههای مقاومت حقوق بشر این مردم رنجکشیده و حقطلب را نقض کرده است؛ با وجود این، کشورهای غربی بهجای واکنش جدی بر ضد این سگ هار منطقه، بیشتر از او حمایت کردهاند و میکنند که این نشاندهندهی معیارهای دوگانه این ننگهای بشریت در رابطه با حقوق بشر است.
نتیجه آنکه با وجود ادعاهای دولتهای فریبکار غربی در دفاع از این حقوق، شواهد فراوان نشانمیدهد که این کشورها خود نخستین ناقضان این حقوق هستند. امروزه سکوت آنها در برابر جنایات اسرائیل و دیگر موارد پیشگفته، اعتبار آنها را در چشم مردم دنیا به چالش کشیدهاست. راست آنکه حقوق بشر برای آنها، صرفاً ابزاری است برای توجیه منافعشان و پوشاندن جنایتها و فتنهگریهایشان در برابر کشورها، گروهها و افرادی که در برابر زیادهخواهی شیطانی آنها مقاومت میکنند.