سیاست خارجی هر کشوری آن روی سکه هویت و بیداری مردم و مسئولین آن کشور است.
سالیان زیادی افرادی بر مسند حکومت نشستند که هر کدام با تفسیر و تأویل خود به مسائل روز مینگریستند.
در سه سال اخیر، دولت شهید رئیسی ادبیات جدیدی به گفتمان سیاسی کشور وارد کرد. حرکت ایشان و تیم همراهشان مصداق بارز این سخن امامعلى(عليهالسلام) بود: كونا لِلظّالِمِ خَصْما وَ لِلْمَظْلومِ عَوْنا؛ پيوسته دشمن ظالم و ياور مظلوم باشيد. [نهج البلاغه، از نامه 47]
این رویه علاوه بر سیاست داخلی، نمودی عینی در سیاست خارجی و زبان دیپلماسی ایران داشت. اقدامات بینظیر دولت و ملت ایران در مواجهه با غده سرطانی صهیونیست، مصداق روشن توانایی ایران و حضور جدی ایران در عرصه بینالمللی بود. دیپلماسی عزتمدارانه ایران در مقابل هتک حرمت به کنسولگری کشور در سوریه، این پیام را به دنیا مخابره کرد که ایران در مورد عزت و تمامیت ارضی خود اهل مماشات نیست. وقایع این چندسال اخیر وزرات خارجه ایران، امتداد این تفکر و روش عزتمندانه بود.
شهید امیر عبداللهیان رویهی اقتدار و عزت و جدیت با ظالمان در عین عون و مهربانی با دوستان را به جهان شناساند.. این رویه، نقطه مقابل دیپلماسی التماسی است که مقام معظم رهبری بارها بر این امر تأکید داشتهاند:
(در سیاست خارجی وقتی میگوییم عزت، یعنی نفی دیپلماسی التماسی. ما در طول این سالها داشتیم مواردی را که دیپلماسی ما، تعبیر درست در قبالش همین تعبیر «التماسی» است، «دیپلماسی التماسی». ممکن است لحنمان هم التماسآمیز نبوده اما باطن قضیه التماس بوده. عزت یعنی نفی اینجور دیپلماسی، نفی چشم دوختن به دست و زبانِ این و آن. این شخصیت پختهی سیاسی قدیمی فلان کشور اینجوری گفت، اینجوری قضاوت کرد، آن یکی اینجوری گفت، اینجوری اقدام میکنند. عزت یعنی ما چشممان و نگاهمان به این چیزها نباشد، تکیهمان به اصول خودمان باشد.)
◽️◽️◽️◽️◽️
اکنون با این پیشینه و شیرین شدن کام مردم از این مدل تفکر، وقت بررسی ابعاد مختلف دیپلماسی عزتمدارانه است.
اکنون در آستانه انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، این نگاه، این تفکر و این منش باید بازخوانی شود که مبادا با روشهای قدیمی و نخنماشده، باز سردمداران دیپلماسی التماسی روی کار بیایند و به مردم عزتمند توهین کنند.
امروز وقت بازخوانی است؛ امروز روز تواصی است. امروز روز بیداری به وقت انتخابات است.