رحا مدیا | حجت الاسلام ابراهیم انجمشعاع
در پی به شهادت رساندن شهید اسماعیل هنیه، برخی جریانات سیاسی و معدودی از حوزویان ضمن محکوم کردن اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی چنین توصیه کردهاند که ایران نباید برای انتقام گرفتن از شهادت اسماعیل هنیه با اسرائیل درگیر جنگ نظامی شود. افرادی از قبیل حججاسلام محسن غرویان، مرتضی جوادیآملی، رسول جعفریان، فاضل میبدی و… همچنین برخی مجامع حوزوی، از جمله مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم نیز در ضمن ایراد بیانات، مصاحبه و صدور بیانیهها تلاش کردهاند نوعی ترس از جنگ با اسرائیل را منعکس کنند و به دولت جدید چنین گوشزد کنند که این مسئله را از طریق مذاکرات و روابط دیپلماتیک پیگیری کنند.
با دقت در محتوای بیانات و بیانیههای این طیف حوزوی میتوان عباراتی از قبیل خویشتنداری نیروهای مقاومت، پرهیز از جنگ فراگیر، پرهیز از اقدام تند، تغییر رویکرد گفتمان مقاومت، عاقلانه نبودن مواجهه مستقیم با قصابهای صبرا و شتیلا، انزوای اسرائیل از طریق امکانات سیاسی و دیپلماسی، عدم ورود دستگاه دیپلماسی ایران به تنشهای جدید منطقهای، پیگیری صلح و حل معیشت مردم توسط دولتمردان، دوری دولت از افراطیون اسراییل و ایران، و… را مشاهده کرد.
واضح است که استخدام چنین عباراتی، با ادبیات دشمنان نظام اسلامی کاملاً همسو هستند و بازهم شاهد نوعی مخرج مشترک برخی حوزویان با دشمنان نظام اسلامی هستیم.
در ادامه به مواضع برخی از این حوزویان اشاره میشود:
حجتالاسلام محسن غرویان: طی یادداشتی با عنوان «فشارهای جهانی و لزوم حرکت دولت» در روزنامه آرمان ملی چنین گفتهاست: «چند روز قبل عناصر رژیم صهیونیستی در ایران یک عملیات تروریستی انجام داده و اسماعیل هنیه را به شهادت رساندند. این بحرانآفرینی در تهران بهمنظور مقابله به دولت مردمی دکتر پزشکیان صورت گرفته است چراکه رئیسجمهور محترم با ادبیات گفتوگو با جهان درصدد بود مشکلات کشور را حلوفصل کند. این حرکتها دقیقاً برای مشغول کردن دولت به برخی مسائل و حاشیهها از سوی دشمنان صورت گرفته است. دشمنان ما چون با اصل نظام جمهوری اسلامی مشکلدارند با روی کار آمدن دولت ملی آقای پزشکیان احساس میکنند که پایههای نظام قویتر و استحکام نظام افزایش یافته است و مردم هم بهخوبی به رئیسجمهور رأی دادند لذا سناریوهایی را طراحی کردهاند تا در کشور بحران ایجاد شده و رئیسجمهور مشغول رسیدگی به بحرانها و حاشیهها شود تا پزشکیان اهداف خود را کنار بگذارد.»
نگارنده از طریق این یادداشت در روزنامه وزین «آرمان ملی» به رئیسجمهور مردمی و محترم اعلام میکند که «این وقایع گذراست و بعد از عبور از شرایط کنونی رئیسجمهور باید بهسمت اجرای وعدههای خود حرکت نماید. البته رئیسجمهور بسیار آگاه است و شخصیتی مانند دکتر ظریف را بهعنوان معاون امور راهبردی در کنار خود دارد و ایشان به این نکته توجه دارند تحرکات اسرائیل علیه ایران بهعلت قدرت تهران گذراست و آنچه باقی خواهد ماند سیاستها و عملکردهای آقای پزشکیان است و مردم منتظرند او در جهت رشد و آبادانی کشور و مذاکرات با دنیا در جهت توسعه و آبادانی ایران گامهای اساسی بردارد… دولت باید به اقتصاد داخلی و تجارت خارجی توجه کند و از افق روشنی که در انتخابات برای آینده کشور و مردم باز شده باید استفادهکرد و به جلو حرکت کرد و با مذاکره و گفتوگو و عقلانیت در بعد اقتصادی و سیاست بینالملل تحولاتی به نفع مردم ایجاد نماییم.»
حجتالاسلام مرتضی جوادی آملی نیز با صدور پیام تسلیت ضمن محکوم کردن ترور شهید هنیه و تأکید بر پاک شدن غده بدخیم و سرطانی اسرائیل از جامعه بشری چنین گفتهاست: «لازم و ضروری مینماید تا با تغییر رویکرد گفتمان مقاومت در عرصه منطقه و جهان اقدامی مناسبتر صورت پذیرد! زیرا عاقلانه نیست که با قصابهای صبرا و شتیلا که هیچ ابایی از کشتار زن و مرد، پیر و جوان نداشته و خود را از حمایتهای استکبار جهانی و قدرتهای بزرگ برخوردار دانسته و نظامهای بینالمللی را عاجز تر از آن میبینند که مانع جرم و جنایت آنان شود، مستقیماً مواجه و روبهرو شد، بلکه بایستی با تشکیل گفتمان کلان مقاومت و به میدان آوردن همه امکانات فرهنگی، سیاسی، دیپلماسی، اقتصادی و سایر توانمندیهای اجتماعی! آنان را به انزوا و سقوط کشاند که البته این نیازمند به صحنه آوردن همه جهات بشری خصوصاً توانمندیهای بیحد و نهایت جوامع اسلامی است.»
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم نیز به مناسبت شهادت اسماعیل هنیه پیام تسلیتی صادر کرده که بخشی از آن پیام به این شرح است: «ترور ناجوانمردانه اسماعیل هنیه چهره نامدار جهاد و مقاومت و محافظ محترمش، که بهدست اسراییل در تهران صورت گرفت، موجب تألم و تأسف شدید گردید. شهید هنیه که در راه مبارزه با رژیم سفاک و آدمکش اسراییل چندین تن از فرزندان و نوههای خود را از دست دادهبود، با روحی بلند و راسخ، جریان مقاومت فلسطین را بهخوبی برای نجات مردم مظلوم فلسطین رهبری میکرد. این اتفاق تلخ و ناگوار که در روز نخست رسمی شدن دولت دکتر پزشکیان و در ایران صورت گرفت، راه را برای این دولت دشوارتر کرده، منطقه را وارد مرحله جدیدی کرد. امید است نیروهای امنیتی و نظامی کشور با تدبیر کافی و لازم در برابر این حادثه شوم، کشور را از هرگونه تنش و درگیری دور بدارند و در راه ایجاد فضایی آرام به دولت کمک کنند.»
چنین نگرشی در حالی توسط این حوزویان مطرح شده است که مقام معظم رهبری در پیام تسلیتشان به مناسبت شهادت شهید هنیه بهصورت شفاف و صریح تأکید کردند که اسرائیل «زمینه مجازاتی سخت برای خود را فراهم ساخت» و «ما در این حادثه تلخ و سخت که در حریم جمهوری اسلامی اتفاق افتادهاست، خونخواهی او را وظیفه خود میدانیم.»
علاوه بر مقام معظم رهبری برخی از مراجع معظم تقلید، ازجمله حضرت آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی نیز ضمن محکوم کردن این اقدام تروریستی چنین تأکید کردهاند که «… لازم است نیروهای نظامی و امنیتی مقتدر ایران در دفاع از خون بهناحق ریخته شده میهمان ایران اسلامی، دشمن کینهجوی را به اشد مجازات برسانند.»