رحا مدیا | امین روحاللهی
جامعه مدرسین، قبل از انقلاب، تنها نهادی بود که با حضور شخصیتهای برجسته، از مواضع امام خمینی(ره) پشتیبانی کرده و در مواقع لازم بیانیه صادر میکرد. پس از انقلاب نیز، این مجمع تقریباً به عنوان تنها مجمع اساتید و بزرگان حوزه شناخته میشود.
با این حال، در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد، گروهی از اساتید سطوح عالی به دلیل انتقاد از عملکرد رئیسجمهور وقت، تصمیم به تأسیس مجمعی تحت عنوان «حوزه آزاد» گرفتند که بعدها به «نشست دورهای» تغییر نام داد. این نشست با حمایت برخی از مراجع تقلید توانست بسیاری از اساتید را جذب کند.
این نشست برای جذب اعضا، از مکانیزم شهریه ویژه اساتید و تأمین فضای تدریس در مدارس خان و آیتالله العظمی گلپایگانی(ره) بهره برد که تأثیر زیادی بر جذب بدنه عمومی اساتید حوزه داشت.
پس از گذشت یک سال، عدهای از اساتید در مقابل نشست دورهای، تشکّل اساتید ولائی را تشکیل دادند که بعدها به نام «تشکّل اساتید» تغییر یافت. این تشکّل با برگزاری نشستهای بصیرتی و انقلابی گام موثری در یکپارچگی حوزه برداشت.
نکتهای که جای توجه دارد این است که علاوه بر شهریه اساتید که توسط مراجع حامی نشست دورهای پرداخت میشود، در برخی اعیاد نیز مؤثران و اساتید این نشست پرداختهایی دارند. البته، اهداف و منابع مالی این بودجهها سؤالهایی را در اذهان حوزویان ایجاد کرده است. از جمله این استادان میتوان به آقایان علوی بروجردی، فاضل لنکرانی، میلانی، علیدوست، هادوی تهرانی و یثربی کاشانی اشاره کرد.