یادداشت؛

رد پای خواص در اعدام شیخ فضل الله

نکته‌ای که در شهادت شیخ فضل الله نوری(ره) قابل تأمل است، غفلت خواص از توطئه‌های انگلیس و دشمنان اسلام و ایران زمین بود. برخی هم کسوتان شیخ شهید، با حمل بر صحت کردن مصوبات مشروطه‌خواهان با سرکردگی انگلیس منتظر اتفاقات مبارکی در کشور بودند و به خیالشان مشروطه‌خواهان به اصول اسلام پایبندند.

رحا مدیا | حجت الاسلام امین بهرامی 

ماجرای خونبار کربلا و قیام بی‌مانند سالار شهیدان حضرت اباعبدالحسین(ع) تابلوی تمام‌عیار حقیقت تا روز قیامت بوده و عبرت‌های حماسه حسینی همچون خون در رگ‌های جامعه اسلامی جاری و ساری است. نهضت عظیم و درس‌آموز سیدالشهدا علاوه بر درس‌های اخلاقی و اعتقادی دارای عبرت‌های سیاسی و اجتماعی نیز هست و پر واضح است اگر در جامعه آن روز فضای اخلاقی مردم به انحطاط کشیده نمی‌شد و جامعه دینی دچار غفلت نمی‌شدند، امام حسین(ع) در نهایت مظلومیت به‌همراه یاران وفادارش به شهادت نمی‌رسید.

تاریخ شهادت می‌دهد که دگرگونی اخلاقی و بی تفاوتی نسبت به ارزش‌های والای دینی و غفلت سه عنصر اصلی در شهادت سالار حماسه و ایثار حضرت اباعبدالله الحسین است. عبرت‌های حادثه کربلا انحصار به زمان خاصی ندارد زیرا امام حسین(ع) فراتر از زمان و مکان است و اگر چشم عبرت بین داشته باشیم مشاهده خواهیم کرد که در طول اعصار گوناگون افرادی می‌آیند که با حرکت در مسیر حسینی و عملکرد الهی خویش در تاریخ اثرگذاری مثبتی خواهند داشت. از جمله این شخصیت‌ها فقیه عالی‌قدر، مجاهد مظلوم، مرجع بابصیرت و دشمن‌شناس حضرت آیت الله العظمی شهید شیخ فضل الله نوری (نوّر الله مضجعه الشریف) است. ایشان شخصیتی است که در نهایت مظلومیت و به‌دلیل غفلت هم کسوتان و انحطاط اخلاق در جامعه قجری آن روز به دار آویخته شد و تنها جرمش این بود که قوانینی که از فرانسه و غرب می‌آیند بدون درنظر گرفتن قید شرع است و اگر بناست مشروطه‌ای در ایران به وجود بیاید باید مشروعه باشد. در سالروز شهادت رادمرد فرزانه، اسوه فضل و فضیلت، الگوی شجاعت و دشمن شناسی، یکه‌تاز ایستاده در میدان تبیین و حماسه، فقیه والا مقام حضرت آیت الله العظمی شیخ فضل الله نوری (قدّس سرّه الشریف) به عوامل به دار آویختن ایشان بپردازیم:

اولین نکته‌ای که در شهادت شیخ فضل الله نوری(ره) مؤثر بود، غفلت خواص از توطئه‌های انگلیس و دشمنان اسلام و ایران زمین بود. برخی هم کسوتان شیخ شهید، با حمل بر صحت کردن مصوبات مشروطه‌خواهان با سرکردگی انگلیس منتظر اتفاقات مبارکی در کشور بودند و به خیالشان مشروطه‌خواهان به اصول اسلام پایبندند، دراین میان شیخ فضل الله نوری بود که توطئه فرانسه و انگلیس را می‌دانست و غافل از اوضاع و مصوبات مشروطه‌خواهان نبود. لذا مقید بودکه قید مشروعه را به مشروطه اضافه نمایند تا هر قانونی در مملکت اسلامی اجرا نشود. همین امر باعث شد تا ایشان را متحجر خوانده و مخالف با تغییر قانون بدانند، اما شیخ شهید مخالف تغییرات در قانون نبود، بلکه مخالف ورود قوانین فرانسه و انگلیس در کشور بوده است. عده زیادی از علما بعداز اعدام شیخ شهید متوجه شدند که مشروطه غیر مشروعه چه بلایی برسرکشورآورده و خواهد آورد.

نکته دوم: بی‌تفاوتی جامعه نسبت به ارزش‌های والای دینی و انسانی از جمله عوامل شهادت شیخ فضل الله نوری بود. حادثه کربلا، زمانی اتفاق افتاد که جامعه اسلامی در آن روز نسبت به ارزش‌ها بی‌تفاوت شده‌بودند، لذا یزید شرایط را محیای شهادت سیدالشهدا دید، زیرا مردم نسبت به اینکه چه کسی رهبر جامعه و کدام قانون بر آنان حاکم باشد بی‌تفاوت بودند و تنهاحرکتی که روح توحید و حاکمیت دین را در بین مردم زنده کرد، شهادت امام حسین(ع) بود. در ماجرای مشروطه نیز مردم بی‌تفاوت شده بودند، فریادهای شیخ شهید را نمی‌شنیدند و با بیشرمی تمام پس از اعدام ایشان پای طناب دار دست می‌زدند و شادمانی می‌کردند، دقیقا همانند روزی که سالار شهیدان حسین بن علی بی ابی طالب(علیهماالسلام) در کربلا به شهادت رسید.

امام حسین(ع) و یارانش، شهید جهالت، غفلت خواص و بی‌تفاوتی مردم شدند و در دوران ما آن حادثه بی‌نظیر و مؤثر به نوع دیگری در جامعه اسلامی رقم خورد. درست است که هیچ‌کسی به مظلومیت سیدالشهدا و اصحابش نیست، ولی حوادثی در تاریخ روحانیت شیعه به‌وجود آمد که برگرفته از آن حرکت مقدس در ظهور عاشورای امام حسین است.اگر در کربلا سالار شهیدان رابا ۷۲ نفر از یارانش به شهادت رساندند، در ماجرای شهادت شیخ فضل الله نوری، ایشان نیز به‌همراه ۷۰ مجاهد دستگیر گردید ولی شهادت تنها برای شیخ شهید رقم خورد. مجاهدان که در معّیت ایشان دستگیرشدند نیز مظلومانه در زندان به‌سر بردند و پس از آنکه شیخ فضل الله نوری به شهادت رسید دچار سرخوردگی شده و آن جمع نیز متفرق گردید. همه این مصائب آن روز برسر جامعه اسلامی و ایرانی آمد که مردم نسبت به ارزش‌ها دچار بی‌تفاوتی شدند.

اگر از تابلوی پرعبرت عاشورا درس نگیریم ماجرای به دار کشیدن حقیقت در هر دورانی قابل تصور است. پس از شهادت شیخ شهید، تنها شخصیتی که توانست به‌خوبی مردم همسو شده با جریان روحانیت را مدیریت نموده و از ماجرای شهادت شیخ فضل الله نوری و نفوذ درس بگیرد، بنیانگذارجمهوری اسلامی ایران، رهبرآگاه و زعیم رشید جهان اسلام، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی(ره) بود که با شجاعتی برگرفته از سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین در عصر عاشورای سال ۴۲ علیه طاغوت پهلوی و یزید دورانش قیام کرد و با خطبه‌ای کوبنده علیه کاپیتولاسیون که مشروطه غیر مشروعه‌ای با رنگ و لعاب جدید بود موضع‌گیری کردند. اما این بار حضرت امام خمینی(ره) تنها نبود و خیل عظیم عبرت‌یافتگان از مشروطه حضرتش را یاری کرده و با انقلاب اسلامی، نظامی برگرفته از اسلام را در ایران مستقر نمودند و ما امروز نظاره‌گر برکات نظامی هستیم که ثمره به‌دارکشیده شدن شیخ فضل الله نوری و تبعید شدن امام راحل و خون هزاران شهید گلگون کفن است که پس از ارتحال امام امت با رهبری‌های داهیانه رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله العظمی امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) درحال سپری کردن سال‌های اقتدارخویش است و این نعمت بزرگ احتیاج به حفظ و نگهداری و استقامت در مقابل توطئه‌های استکبار از جانب مردم و مسوولین می‌باشد.

در سالروز شهادت شهید پرافتخار حوزه دین، اندیشه و سیاست آیت الله شیخ فضل الله نوری (ره)به روح ملکوتی آن مرد ربانی و بصیر که پرچم دین بردار کفر و الحاد بود سلام و درود می‌فرستیم و از خداوند به همه مجاهدان راه خدا توفیق دهد که در مسیر مبارزه با استکبار ثابت قدم بمانند.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علامه شهید شیخ فضل الله نوری

لینک کوتاه: