به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام سید محمد هاشمی به مناسبت یکصد سالگی حوزه علمیه در یادداشتی نوشت؛ یکی از آفات مهم تبلیغ و تربیت دینی شبههمحوری است. شبههمحوری و توجه تام به پرسش و پاسخهایی که تمامی ندارد، ذهن مخاطبان تربیت دینی را درگیر جزیرههای متعدد و بیربط میکند و قدرت پاسخگویی به مسائل جدید را هم از آنان میگیرد.
این روش شاید قدری در مواجهه با اهل سنت و برخی مذاهب و جریانهای انحرافی کارساز باشد اما در برابر اندیشههای پیچیدهتر واقعا ناکام است. نمیشود دانشجو را در برابر «شبهات»! غرب تقویت کرد. اساسا این تعبیر در آن موضع غلط است. وقتی ذهن مخاطب ما با یک مجموعه پیچیده اندیشهای مواجه است نمیتوان تنها با گزینش بخشهایی از آن به اصطلاح «شبهه» را پاسخ داد.
بههمین دلیل است که وقتی با دقت بیشتری به مجموعهای از سؤالات امروز جوانان در حوزههای «آزادی»، «عدالت»، «مسئله حجاب»، «حاکمیت دینی» و … بنگریم خواهیم دید اساس این سؤالات به یک هویت و واقعیت برمیگردد و پاسخهای ضعیف و موضعی و موقت به آنها دردی از جامعه دوا نمیکند. برای مثال بررسی تاریخ 10 سال اخیر تبلیغ در مسئله حجاب یکی از نمادهای شکست در این نوع از تبلیغ دینی است.
بسیاری از نهادها و مجموعههای تبلیغ دینی در کشور به شدت از این معضل رنج میبرند و اکنون هم پی بردهاند که نتیجه این مسیر موفقیت نیست.
جالب این است که هیچ کدام از اندیشمندان تاریخ نهضت اسلامی از امام خامنهای تا شهید بهشتی و شهید مطهری و مفتح و باهنر هرگز چنین رویهای در تبلیغ و تربیت دینی پینگرفتهاند و معلوم نیست ما از کجا این زره پاره را یافته و به زور بر تن دین کردهایم؟
شاید اگر در کشور بهجای توجه بیش از حد به مراکز پاسخگویی به «شبهه» نگاه دیگری به تفکرات رقیب میداشتیم، دینداری وضعیت بهتری داشت البته هنوز هم فرصت برای این کار وجود دارد.