فقه و غزه(3) مدیر پژوهشگاه فقه نظام تبیین کرد؛

آیا مصری‌ها قائل به مقاومت نیستند؟

حجت‌الاسلام رجبی گفت: اگر ظرفیت سلفی‌ها و جهادی‌ها در خدمت مبارزه با دشمن اصلی یعنی اسرائیل قرار بگیرد، پیروزی بزرگی در جهان اسلام اتفاق خواهد افتاد و آثار و علائمش مشاهده می‌شود.

به گزارش رحا مدیا، حجت‌الاسلام مجید رجبی، مدیر پژوهشگاه فقه نظام در «همایش فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» که به همت گروه فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد گفت: بعد از جنگ‌های جهانی و فروپاشی عثمانی که در جهان اهل سنت اتفاق می‌افتد، سکولارشدن دولت‌ها پیش می‌آید و عملاً فقه و مقوله‌هایی مثل واجب و حرام از تعاملات دولت‌ها خارج می‌شود.

رجبی درباره مطرح شدن مسائل فقهی در بیانیه اتحادیه علمای مسلمان گفت: طرح بحث این بیانیه که در سطحی مطرح می‌شود که واجبات و محرمات را تا جایی که طرف را به ارتداد برساند و یا به‌عنوان گناه کبیره مطرح کند، روی میز آمدن این مسائل فقهی، ولو بگوییم که خیلی آرمانی است، خود همین یک نقطه مثبتی است.

وی افزود: اگر ظرفیت سلفی‌ها و جهادی‌ها در خدمت مبارزه با دشمن اصلی یعنی اسرائیل قرار بگیرد، پیروزی بزرگی در جهان اسلام اتفاق خواهد افتاد و آثار و علائمش مشاهده می‌شود.

او ادامه‌داد: چقدر جا دارد از منظر گفتمانی حتی در فضای داخل کشور، مسئله اسرائیل و دفاع از فلسطین که مسئله جهان اسلامی است روی آن کار کنیم. این چند بندی که در این بیانیه به‌عنوان راهبردهای مقاومت آمده که بخشی مدنی است و از طرف مردم است و بخشی به دولت‌ها است، اتفاق مبارکی است.

رجبی درباره فتوای دارالافتای مصر گفت: در مورد پاسخی که در بیانیه مصر آمده چالش جدی رویکرد، سازش و مقاومت است. مشکل این‌ها احکام فقهی نیست. این مصری‌ها حماس را هم تندرو معرفی می‌کنند و اصلاً قائل به مقاومت نیستند و می‌گویند تنها کاری که ما باید بکنیم این است که کوچ اجباری اتفاق نیفتاد. تفاوتی بین جهاد و دفاع قائل نیست و قائل به سازش است.

وی افزود: در بیانیه مصر، فقه در خدمت احتلال قرار می‌گیرد. فقه را در خدمت همان اهدافی که آمریکا و اسرائیل به دنبالش هستند می‌گیرند؛ چون دنبال تعایش با ظالمین(سازش) هستند.

رجبی با جالب خواندن مخالفت با دولت‌ها در بیانیه اتحادیه علمای مسلمان گفت: اینکه مخالفت با دولت‌ها در این بیانیه اشاره‌ شده، نکته جالبی است که اگر حکام عمل نمی‌کنند شما وظیفه دارید کار خودتان را انجام بدهید و این موضوع در فقه اهل سنت ارزشمند است.

وی ادامه داد: ما یک‌بار این فتوا را از بعد درستی و نادرستی بررسی می‌کنیم که تک تک فقرات قابل دفاع است، یک‌بار از بحث جایگاه این بیانیه بررسی می‌کنیم که این اتحادیه چه جایگاهی دارد که فتوای جهاد بدهد که برخی مناقشه می‌کنند و فضای آن هم فضای اهل سنت است که جایگاه مرجعیت علمی، جایگاه حکومتی است که جای بحث بیشتری دارد.

گفتنی است، نشست «همایش فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» به همت گروه فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم (ع) و با همکاری نهادها و مؤسسات علمی و رسانه‌ای همچون مرکز مطالعات راهبردی خبرگزاری تسنیم و مدرسه اندیشه‌ورز رحا در قم برگزار شد.

گزارشگر: بابک شکورزاده

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها