تحلیل حجت الاسلام رنجبر بر اندیشه‌های پشت فیلم آواتار2؛

استعمار و رویای آمریکایی در بطن داستان

کارگردان در فیلم آواتار2 به‌طور ضمنی به از بین رفتن محیط‌ زیست، نابودی خانواده‌ها، فردگرایی و مسائلی از این دست اشاره دارد که در حقیقت نقدی بر دوران استعمار و بلایی است که آمریکا بر سر بشریت آورده‌است.

به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدعلی رنجبر، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در یکی دیگر از سلسله نشست‌های اکران، تحلیل، بررسی و ایده پردازی تولید فیلم از دیدگاه اندیشه اسلامی که به بررسی فیلم «آواتار2» اختصاص داده شد به مباحث محتوایی و اندیشه‌ای پرداخت و ابعاد مختلف آن را بررسی کرد. وی ابتدا با طرح این سؤال که «چه اندیشه‌هایی پشت این فیلم وجود دارد و کارگردان تحت‌تأثیر چه تفکراتی این اثر را ساخته‌است؟» تأکید کرد که آواتار2 یک فیلم چندلایه است که به مسائلی چون استعمار، خشونت، محیط‌ زیست و صلح می‌پردازد.

دکتر رنجبر در ادامه بیان کرد: ما در دنیای امروز مفهومی به‌نام رویای آمریکایی داریم که آمریکایی‌ها بر اساس آن سیاست‌ها و اهداف خود را دنبال می‌کنند.

وی با اشاره به تاریخچه شکل‌گیری ایالات متحده آمریکا، گفت: آمریکا در دو سوی اقیانوس اطلس و آرام قرار دارد و در میانه آن نیز رودخانه‌های بزرگی مانند می‌سی‌سی‌پی و آمازون وجود دارد که این موقعیت جغرافیایی باعث شده تا منطقه به‌عنوان یکی از نقاط مهم برای استعمار در گذشته شناخته شود.

وی افزود: در مجاورت رودخانه می‌سی‌سی‌پی، زمین‌های مسطح و منابع آبی فراوانی وجود دارد که استعمارگران را در قرون گذشته به خود جلب کرد. به‌عنوان مثال، نام پیشین شهر نیویورک، نیو آمستردام بود که بعدها استعمارگران انگلیسی آن را از هلندی‌ها گرفتند. همچنین در دوران استعمار، کشورهای اروپایی به سرزمین‌های بکر و غنی سرخ‌پوست‌ها حمله کردند و دوران فئودالیسم را رقم زدند.

این استاد دانشگاه اشاره کرد که استعمارگران برای پیشبرد اهداف خود به نیروی انسانی نیاز داشتند و در این راستا، برده‌ها را از آفریقا به این مناطق وارد کردند. وی افزود: همزمان با این نسل‌کشی، آمریکایی‌ها از طریق برده‌داری و استثمار منابع‌طبیعی، ساختار اقتصادی و اجتماعی خود را بنا کردند.

دکتر رنجبر همچنین به جنگ‌های داخلی آمریکا اشاره کرد که با پیروزی شمال بر جنوب، به شکل‌گیری ۵۰ ایالت و نهایتاً ایجاد رویای آمریکایی انجامید.

وی سپس گفت: کارگردان در فیلم آواتار2 به‌طور ضمنی به از بین رفتن محیط‌ زیست، نابودی خانواده‌ها، فردگرایی و مسائلی از این دست اشاره دارد که در حقیقت نقدی بر دوران استعمار و بلایی است که آمریکا بر سر بشریت آورده‌است.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در ادامه تأکید کرد که آواتار2 در بعد اندیشه‌ای، یک فیلم چپ‌گرایانه است که در مقابل اندیشه‌های لیبرالی و رویای آمریکایی قرار می‌گیرد. وی افزود: این فیلم تا حدودی ارزش‌های آمریکایی را زیر سؤال برده و تلاش دارد مفاهیم نئولیبرالی و فردگرایی را به چالش بکشد.

وی در پایان اظهار داشت: آواتار 2 به‌عنوان یک فیلم با ابعاد فکری عمیق، علاوه بر اینکه به بررسی استعمار و تأثیرات آن بر جوامع بومی و محیط‌زیست می‌پردازد، در واقع نقدی بر دنیای مدرن و سیاست‌های جهانی است که به‌ویژه در سطح اندیشه‌ای ارزش‌های آمریکایی و مدرنیته را مورد پرسش قرار می‌دهد.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها