فقه و غزه(7)؛ پژوهشگر مجمع تقریب مذاهب اسلامی مطرح کرد؛

آزادی علیه استکبار نیازمند اراده قوی عالمان دینی

حجت الاسلام عالمی گفت: در فقه اهل سنت و شیعه شروطی در جهاد ابتدایی هست؛ در جهاد دفاعی می‌توانید از غیر مسلمان‌ها، از افراد، دولت‌ها و ارتش‌های غیر مسلمان هم کمک بگیرید یعنی این‌قدر ضروری است؛ در حالی که در جهاد ابتدایی این‌گونه نیست.

به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام دکتر خلیل عالمی، پژوهشگر پژوهشگاه مجمع تقریب مذاهب اسلامی در همایش «فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» با اشاره به دو فتوای صادره درباره فلسطین که یکی وجوب جهاد همه جانبه و دیگری تخطئه این فتوا بود، گفت: ما در جهان اسلام به خصوص بعد از اشغال فلسطین این فتاوا را داشتیم. الازهر در حمایت از جهاد علیه صهیونیست‌ها یک سال قبل از تشکیل این رژیم صادر کردند و این روند بعدها توسط قرضاوی هم پیگیری شده و حتی عملیات استشهادی را مشروع دانستند. فتوای علمای جهان اسلام در همین راستا است و قلمروش پر دامنه است و تقریباً فراتر از نمونه‌های تاریخی است.

وی درباره محتوای فتوای اتحادیه علمای مسلمان گفت: در این فتوا هر سه لایه امت اسلامی دیده‌شده؛ هم خطاب به حاکمان است، هم علما و هم مردم و گروه‌های اجتماعی. از این لحاظ نسبت به فتاوای دیگر جامعیتی دارد و از جهت فقه اهل سنت و چنبه سیاسی یک گام به جلو هست.

دکتر عالمی با اذعان بر واقع‌گرا بودن فتوای علمای مسلمان و غیرواقع بینی در فتوای دارالافتای مصر خاطرنشان کرد: فتوای لجنه اجتهاد نسبت به مقدورات هر سه لایه حرف زده؛ یعنی از دولت‌ها و علما و مردم خواسته که هر یک به‌اندازه مقدورات خودشان از لحاظ اقتصادی، سیاسی و نظامی اقدام کنند.

وی با انتقاد از مجمع تقریب مذاهب اسلامی گفت: انتظار داشتیم که این مجمع واکنشی سلبی یا ایجابی درباره این دو اعلامیه بدهند که تاکنون نداده‌ است. این جای تأسف است جایی که باید اولین واکنش را نشان بدهد، واکنشی نداده‌ است.

عالمی فتوایی که لجنه اجتهاد داده را واجد جامعیت دانست و گفت: دارالافتای مصر این را در نظر نگرفته و از متنی که بیرون داده احساس می‌شود عجولانه بوده است.

وی با بیان فرق جهاد دفاعی و ابتدایی گفت: در فقه اهل سنت و شیعه شروطی در جهاد ابتدایی هست؛ در جهاد دفاعی می‌توانید از غیر مسلمان‌ها، از افراد، دولت‌ها و ارتش‌های غیر مسلمان هم کمک بگیرید یعنی این‌قدر ضروری است؛ در حالی که در جهاد ابتدایی این‌گونه نیست.

پژوهشگر مجمع تقریب مذاهب ادامه‌ داد: آنچه که دارالافتای مصر را به این مطلب سوق داده دو مسئله است؛ یکی اینکه الازهر مصر گرفتار حکومتی بودن است و دیگری ترس علمای الازهر است.

وی با اشاره به جایگاه تفکر اخوانی در تشکیل دهندگان اتحادیه علمای مسلمان گفت: قرضاوی و همکارانش که از بانیان این اتحادیه هستند غالباً دارای تفکر اخوانی بودند و الازهر و دارالافتای مصر هم مخالف با تفکر اخوانی است. این غلبه تفکر اخوانی در اتحادیه و دشمنی الازهر با این تفکر این‌ها را به این جهت سوق داده که عجولانه موضع بگیرند.

دکتر عالمی در پایان گفت: کشورهای اسلامی به گرو رفتند. آذربایجان با 85 درصد جمعیت شیعه، گرو اسرائیل است. در امارات 13 درصد شهروند اصیل هستند بقیه در گرو دیگران هستند. مرکز ثقل این حرکات علما هستند. علمای ما با علمای این‌ها یک پیوندی داشته‌ باشند؛ تا این لایه قوی‌تر نشود و برای خدا قیام نکند، نه حاکمان و نه مردم را می‌شود به آزادی علیه استکبار کشاند.

گفتنی است، نشست «همایش فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» به همت گروه فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) و با همکاری نهادها و مؤسسات علمی و رسانه‌ای همچون مرکز مطالعات راهبردی خبرگزاری تسنیم و مدرسه اندیشه‌ورز رحا در قم برگزار شد.

گزارشگر: بابک شکورزاده

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
الازهر مصر گرفتار حکومتی بودن است

لینک کوتاه: