رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قم؛

امام‌خمینی در مفهوم انقلاب، انقلاب کرد

حجت الاسلام جهانگیری گفت: هر اندیشه‌ای که بخواهد ماندگار شود باید ظرفیت نوسازی و نوزایی را به‌صورت بالقوه داشته‌باشد تا بتواند آن را در صورت لزوم بالفعل کند و انقلاب اسلامی امام‌خمینی (ره) این ظرفیت را داشت و دارد.

امام‌خمینی در مفهوم انقلاب، انقلاب کردبه گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام دکتر یحیی جهانگیری، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قم، در نشست «عقلانیت انقلابی؛ چیستی، چرایی، چگونگی» که به همت دفتر مطالعات راهبردی تسنیم و رسانه‌ی رحا برگزار شد؛ با اشاره به بازشدن فضای فکری جدید که آیت الله جوادی آملی در همایش بین المللی تفسیر تسنیم در خصوص عقلانیت ایجاده شده است، گفت: اگر اندیشه‌ای قدرت نوسازی نداشته‌باشد از بین می‌رود. در طول تاریخ که نگاه می‌کنیم حتی در دورانی که فلسفه و اصول فقه هم از زمین‌گیر شده بوده به‌ دلیل این بود که قدرت نوسازی خود را کنار گذاشته‌ بودند.

وی افزود: هر اندیشه‌ای که بخواهد ماندگار شود باید ظرفیت نوسازی و نوزایی را به‌صورت بالقوه داشته‌ باشد تا بتواند آن را در صورت لزوم بالفعل کند و انقلاب اسلامی امام‌خمینی(ره) این ظرفیت را داشت و دارد.

دکتر جهانگیری تصریح‌ کرد: هر جریان فکری و مکتب فکری بتواند خود را تبدیل به گفتمان کند دیگر بی رقیب خواهد شد اما برای اینکه جریان فکری به گفتمان تبدیل شود باید قدرت نوسازی داشته‌باشد.

وی با اشاره به اینکه انقلاب امام این قدرت را دارا بود بیان کرد: امامین انقلاب به‌صورت مداوم در حال این نوسازی در مفهوم انقلاب بوده‌اند هرچند غالب متفکرین متوجه این تلاش نبودند. مفاهیم مختلفی که رهبر معظم انقلاب مطرح در طول زمان رهبری خود مطرح کرده‌اند در این نوسازی بسیار قابل توجه است.

دکتر جهانگیری خاطرنشان کرد: امام‌خمینی در مفهوم انقلاب دگردیسی ایجاد کردند و در واقع امام در مفهوم انقلاب، انقلاب کردند. و ظلم است که انقلاب امام‌خمینی را به مفهوم انقلاب در فهم غرب تنزل دهیم.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قم با اشاره به تفاوت ماهوی میان انقلاب اسلامی در ایران با سایر انقلاب‌ها رخ داده در تاریخ گفت: انقلاب‌های واقع شده در تاریخ هم زمان‌مند هستند؛ یعنی یک روز را به‌عنوان روز انقلاب جشن می‌گیرند و آن را به موزه سپرده‌اند اما در اندیشه امام‌خمینی انقلاب اسلامی مخصوص سال 57 نبود بلکه آن را از سال 42 تا 57 می‌دانستند. و امروز هم رهبر معظم انقلاب گام دوم انقلاب را تعریف می‌کنند و برای جوانان غرب نامه می‌نویسند.

وی دومین ویژگی انقلاب‌ها را مکان مند بودن آنها برشمرد و گفت: ویژگی دوم انقلاب‌ها این است که مکان‌مند هستند یعنی انقلاب فرانسه متعلق به فرانسه است در حالی که انقلاب اسلامی ایران در همه‌جا تأثیرگذار بود؛ مجامع شیعی که جای خود را دارند در کشورهای اهل تسنن هم تأثیر گذار بود و حتی در جامعه مسیحیت هم باعث ایجاد امید برای رونق گرفتن کلیساها گردید.

وی در تعریف عقلانیت انقلابی تصریح‌کرد: باید به برخی از انقلابی‌ها حق داد که با دید منفی به عقلانیت غربی بنگرند چون تاریخ عقلانیت غربی گواه این است که ارزش‌ها و اخلاقیات را تحت عنوان عقلانیت به مسلخ برده‌اند و این گروه نگران ارزش‌ها و اخلاقیات جامعه و خانواده هستند. در نقطه مقابل هم کسانی هستند که وقتی با نگاهی عقلانی به برخی رفتارها و عملکردها می‌نگرند مدعی می‌شوند که این مدل رفتار و عملکرد متعلق به دهه شصت است و نمی‌دانند انقلاب مختص ایران و مختص دهه شصت نیست بلکه انقلاب ما انقلابی جهانگیر است. و این دسته هم نگران هستند و می‌توان به هر دو دسته حق داد و این نتیجه این است که مفاهیم عقلانیت انقلابی تعریف نشده است.

مشروح این نشست منتشر می‌شود.

خبرنگار: محمد رحمانی

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها