به گزارش رحا مدیا، محمدجواد یاوری سرتختی، عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام در مطلبی به مناسبت شهادت حضرت امام کاظم علیه السلام نوشت: با نگاه به استقرار حکومت جائر بنیعباس و ظلمهایی که در حق عموم مسلمانان بهویژه شیعیان روا داشتند، امام موسیبن جعفر علیهالسلام حکومت جور را در تقابل حکومت اسلامی و امام عادل معرفی کرد و استقرار آن را گناه و پیروی از حاکم ستمگر را بهمعنای دشمنی با خدا دانست؛ چنانکه فرمود: «هر کس بر امام خود پیشی بگیرد یا امامی را که اطاعت از او واجب نیست، بر خود مقدم و از او اطاعت کند، به مبارزه و دشمنی با حکومت خدا پرداخته و خدا نیز از چنین کسانی تا روز قیامت بیزار است.»
معرفی مبانی و ساختار حکومت جور و بیمدادن مردم به عدم همکاری با آنان، یکی از اقدامات سیاسی امام کاظم(ع) بود. آن حضرت منصور دوانیقی را ستمگر و حکومت او را جور معرفی کرد. همچنین، زمانی که صفوان جمال خدمت امام کاظم(ع) رسید، آن حضرت به او فرمود: «جز یک کار، همه کارهای تو نیکو و زیبا است.» صفوان پرسید: «ای فرزند رسول خدا(ص)! آن کار چیست؟» امام فرمود: «این که شترهای خود را به هارون کرایه میدهی.» صفوان گفت: «من شترهایم را برای لهو، صید و امثال آن به وی کرایه نمیدهم؛ بلکه تنها برای سفر حج کرایه دادهام. در این کار نیز او مباشرتی ندارد و دیگران را برای آن اجیر میکند.» امام فرمود: «آیا به نظر تو کرایه دادن شتران به آنان صحیح است؟» صفوان گفت: «آری.» امام فرمود: «آیا دوستداری هارون و نوکران او تا انقضای مدت کرایه و پس دادن شتران زنده بماند؟» صفوان گفت: «آری.» امام فرمود: «هر کس بخواهد آنان زنده بمانند، در صف آنان قرار میگیرد و هر کس که از آنان باشد داخل جهنم میشود.» پس از این ماجرا، صفوان تمامی شتران خود را فروخت و وقتی هارون از علت این کار پرسید، جواب داد: «دیگر پیر شدهام و غلامانم چنانکه باید به این کار نمیرسند.» هارون گفت: «میدانم به اشاره چه کسی شتران خود را فروختهای؛ موسیبن جعفر(ع) تو را به این کار واداشته است.» او گفت: «من را با موسی بن جعفر(ع) چه کار!» هارون گفت: «این حرفها را کنار بگذار، به خدا اگر بهخاطر صفای مصاحبت با تو نبود تو را میکشتم.»
یکی از راهبردها و اقدامات اساسی امام کاظم(ع) در تنظیم رفتاهای سیاسی شیعیان، تبیین اندیشه عدم همکاری آنان با حکومت جور بود. ایشان ضمن سفارش شیعیان به دعا برای دفع شر منصور عباسی، در ذیل تفسیر آیه 11 از سوره حدید با تأکید بر حمایت مالی مردم از امام معصوم در زمان حکومت فاسقان، خدمت یا نیکی کردن به سلطان جور را جایز نمیدانست و شیعیان را در مقابل ستمگران به صبر(پرهیز از اقدامات نسنجیده) سفارش میکرد.
امام موسی بن جعفر(ع) با هدف رفع و دفع مشکلات مردم و دستیابی به اخبار خلافت، برخی شیعیان را دربار مأمور کرد. ازاین رو، آن حضرت خطاب به علی بن یقطین فرمود: «خداوند در میان دستگاه خلافت ستمكاران کسانی را دارد كه به کمک آنان از بندگان نیک خود حمایت میکند و تو از آنان هستی.» امام کاظم(ع) شرط همکاری با سلطان جور را آن میدانست که آنان ضمن حفظ جان خود از طریق تقیه، مشکلات عموم مسلمانان بهویژه شیعیان را برطرف کنند یا حقی را به صاحب آن برگردانند یا شر دشمنان را دفع کند. هرگاه یکی از شیعیان به او مراجعه کرد، هر کاری نیازی داشت، انجام دهد و برای او عزت و احترام قائل شود. ازاین رو، علی بن یقطین گرچه آشكارا از شیعیان اموالی را به عنوان مالیات ميگرفت، اما پنهانى به آنان برميگرداند.»
امام کاظم(ع) خطاب به علی بن یقطین که تحمل همکاری با حکومت جور را نداشت، فرمود: «اين كار را نكن. ما به وجود تو در آنجا نیاز داریم. تو مايه عزّت برادرانت(شيعیان) هستى و شايد خدا به وسيله تو مشکلات مردم را جبران نموده و توطئههاى مخالفان را درباره آنان خنثی کند. اى على! كفّاره گناهان شما- در همکاری با سلطانِ جور- همانا نيكى به برادران است. برای تو چارهای جز همکاری نیست.»
امام موسی بن جعفر(ع) با تعیین وظایف ویژه به مسیب بن زهیر، فضل بن سلیمان و علی بن یقطین اجازه همکاری با حکومت عباسی را داد. طبق این مجوز هر وقت یکی از شیعیان به او مراجعه کرد و هر نیازی داشت، باید وی به امور آنان رسیدگی کرده و برای او عزت و احترام قائل شود. آن حضرت همچنین خطاب به زیاد بن ابی سلمه فرمود: «ای زياد! تو براى سلطان كار ميكنى؟ گفت: آرى. امام فرمود: چرا؟ گفت: من مردى عيالوار و پر خرج هستم و ثروتى هم ندارم. امام فرمود: ای زیاد! اگر من را از بالاى كوهى پرت كنند و قطعه قطعه شوم، بهنظرم بهتر از این است كه براى يكى از خلفای جور كارى را بهعهده بگيرم يا قدم روى فرش آنان بگذارم، مگر برای اموری؛ زیاد پرسید: فدايت شوم، نميدانم برای چه کاری مجاز به همکاری هستم؟ امام فرمود: مگر آن که غمی را از دل مسلمانی برداری يا ناراحتى او را برطرف كنی يا قرض او پرداخت گردد. ای زياد! كمترين كارى كه خدا نسبت به كسانى كه براى آنان كار ميكنند اين است كه خيمهاى از آتش بر سر آنان ميزنند تا خداوند از حساب خلائق فارغ شود. ای زياد! اگر متصدى كار آنان شدى مواظب باش به برادران دينى خود خدمت كن.»