رییس هیات مدیره موسسه مطالعات راهبردی جهان تمدن رسالت؛

امنیت سوریه به نفع همه کشورهای غرب آسیا است

حجت الاسلام رنجبر گفت: ایران در مقابل آمریکا، ثبات‌ساز ساختاری را دنبال می‌کند و از امنیت و ثبات در منطقه و به‌خصوص کشورهای محور مقاومت استقبال می‌کند؛ لذا امنیت، آسایش و پیشرفت این منطقه منافع ایران و کشورهای منطقه را تأمین می‌کند. ترکیه نیز این وسط به‌دنبال منافع خود بوده و هست و با طرح‌ها و برنامه‌هایی با دو طرف همکاری‌هایی دارد.

به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی رنجبر، دکترای علوم سیاسی در نشست علمی «دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در سوریه، بررسی امکان تعامل با سایر بازیگران سیاسی» که به همت گروه سیاست و امنیت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار شد؛ بازیگران اصلی سوریه را جمهوری اسلامی ایران و آمریکا دانست و ایجاد ثبات و امنیت در سوریه را برای تمام کشورهای غرب آسیا هدف راهبردی ایران بر شمرد.

رئیس حوزه ریاست دانشگاه باقرالعلوم (ع) در تعریف دیپلماسی گفت: دیپلماسی به‌معنای مدیریت روابط بین کشورها، گروه‌های سیاسی یا بازیگران بین‌المللی از طریق گفت‌وگو، مذاکره و تعامل سازنده جهت پیشبرد منافع ملی یا اهداف مشترک است. دیپلماسی در قالب‌های مختلفی صورت می‌پذیرد.

وی ادامه داد: یک نوع آن دیپلماسی رسمی است که بین دولت‌ها انجام ‌می‌شود و می‌تواند در مورد مسائل فرهنگی، اقتصادی و… باشد. دولت‌ها هم دیپلماسی آشکار و هم دیپلماسی مخفی دارند و به‌واسطه این دو نوع دیپلماسی به اهداف مدنظر خود دست می یایند.

حجت الاسلام رنجبر با طرح دو سؤال؛ دو کشور تأثیرگذار در سوریه کدام‌اند؟ اهداف کشورها در سوریه چیست؟ افزود: دو کشوری که در این عرصه بسیار مهم هستند ایران و آمریکا هستند. آمریکا در غرب آسیا به‌دنبال نزاع و بی‌ثباتی ساختاری است. چون اگر سوریه از ثبات و امنیت برخوردار نباشد، ارتباط جبهه مقاومت یعنی ایران، عراق، سوریه و لبنان به‌طور مستقیم دچار مشکل می‌شود.

وی درباره اهمیت امنیت سوریه افزود: سوریه عضوی از جبهه مقاومت و یکی از راه‌های ارتباطی بین کشورهای محور مقاومت است. آمریکا از این جهت به منافع خود نزدیک شده و اسرائیل هم به‌عنوان نوچه آمریکا همین منفعت را دنبال می‌کند و می‌خواهد.

استاد حوزه و دانشگاه درباره اهداف اسرائیل در سوریه گفت: اسرائیل علاوه بر بهم زدن ارتباط بین کشورهای محور مقاومت به‌دنبال این است که دولت‌های بی‌ثبات همسایه مانند اردن، حائل او و مدافع منافع او باشند. زیرا اسرائیل از وسعت کمی بهره می‌برد و همچنین خواهان این موضوع می‌باشد که کشورهای همسایه گوش‌به‌فرمان او باشند. مؤید این تحلیل سخنان چند روز پیش یکی از مقامات رژیم صهیونیستی است که گفت: ما خواهان این هستیم که سوریه نیز مانند اردن شود.

وی ادامه داد: ایران در مقابل آمریکا، ثبات‌ساز ساختاری را دنبال می‌کند و از امنیت و ثبات در منطقه و به‌خصوص کشورهای محور مقاومت استقبال می‌کند؛ لذا امنیت، آسایش و پیشرفت این منطقه منافع ایران و کشورهای منطقه را تأمین می‌کند. ترکیه نیز این وسط به‌دنبال منافع خود بوده و هست و با طرح‌ها و برنامه‌هایی با دو طرف همکاری‌هایی دارد.

رنجبر گفت: دشمنان طرح جمهوری اسلامی و متأسفانه حتی بعضی از خودی‌ها این شبهه را بیان می‌کنند که ایران به‌دنبال ایجاد هلال شیعی، شیعه کردن مردم سوریه و محور مقاومت است که این بیان کاملاً اشتباه است. جمهوری اسلامی به‌دنبال ثبات و امنیت منطقه برای هر قومیت، فرهنگ و دینی است؛ که نتیجه این ثبات و امنیت، منافع اقتصادی، فرهنگی و… را برای مردم غرب آسیا به ارمغان می‌آورد.

تحلیلگر مسائل سیاسی در پایان سخنان خود به‌بیان راهکارهایی پرداخته و گفت: برای رسیدن به این هدف مهم باید هم دیپلماسی اشکارهم دیپلماسی مخفی داشت. به‌واسطه گفت‌وگو با این کشورها باید به آنها این پیام را منتقل کنیم که با تعامل و ثبات در منطقه این فوایدی که ذکر شد برای ما وجود دارد. لذا ما به‌دنبال تبدیل سوریه به کشوری با ثبات و امن هستیم تا در مرحله بعد به تهدیدی بالفعل برای اسرائیل مبدل شود.

وی ادامه داد: در اجلاس آستانه جایگاه ما با دیگر رقیب منطقه‌ای ما عوض شده‌است، ما قبلاً واسطه بین سوریه و ترکیه بودیم. لذا باید به‌طرف‌های درگیر منطقه بفهمانیم که ثبات و امنیت به نفع هر یک از طرفین این ماجراست. به همین جهت اگر درگیری بین علوی و سنی و کرد شدت بگیرد، سر ریز آن به کشورهای همسایه مثلاً ترکیه و عراق حتی ایران و چه‌بسا به عربستان نیز کشیده می‌شود.

حجت الاسلام رنجبر در پایان تصریح کرد: ما گاه بین بد و بدتر قرار می‌گیریم؛ جولانی بد است و این را همه می‌دانیم اما اگر این وسط درگیری‌ها مجدد ادامه پیدا کند، آمریکا و اسرائیل به غرض خود که بی‌ثباتی منطقه هست می‌رسند پس در این موقعیت باید با هوشیاری، کنترل‌گری، دیپلماسی و رایزنی به این درگیری‌ها پایان بدهیم و مانع رسیدن این دو دشمن به اهداف خود شویم.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها