گزارش؛

بسته محتوایی «شیخ فضل الله نوری» در رحا مدیا

به مناسبت شهادت شیخ فضل الله نوری(ره)، رسانه رحامدیا بر آن شد تا به واکاوی اندیشه‌های شیخ شهید پرداخته و در قالب مصاحبه، یادداشت و برگزاری درس گفتارهایی با این مضمون، از شخصیت گرانقدر این عالم مجاهد پاسداری کند.

به گزارش رحا مدیا، به مناسبت شهادت شیخ فضل الله نوری(ره)، رسانه رحامدیا بر آن شد تا به واکاوی اندیشه‌های شیخ شهید پرداخته و در قالب مصاحبه، یادداشت و برگزاری درس گفتارهایی با این مضمون، از شخصیت گرانقدر این عالم مجاهد پاسداری کند.

در این زمینه، در مصاحبه‌ای که با حجت الاسلام و المسلمین دکتر ذبیح الله نعیمیان انجام داد و به موضوع نسبت جامعه‌ ایران و نظام ولایی پرداخت، در این مصاحبه ضمن بررسی زمینه‌سازی دشمنان ملت ایران برای اعدام علامه شهید شیخ فضل الله نوری به ارتباط نظریه مشروطه مشروعه وی با نظریه انقلاب اسلامی پرداخته شد. شما را به مطالعه بخشی از این مصاحبه دعوت می‌کنیم:

حجت الاسلام و المسلمین دکتر نعیمیان در مصاحبه خود با رحامدیا، تهاجم‌های وارده به شیخ فضل الله را علت‌یابی و در بخشی از سخنان‌شان ضمن تاکید بر پیشرفت اندیشه سیاسی مردم ایران از زمان حمله مغول تا کنون، جایگاه فقیه شیعه در حکومت‌های پادشاهی چون صفویه و قاجار را مثمر ثمر توصیف کرد و فقهای ایرانی را نسبت به مراجع ساکن در نجف، از آن جهت که صاحب کرسی قضاوت در کشور بودند، صاحب امتیاز برشمرد.

ذبیح الله نعیمیان در گفتگو با مدرسه اندیشه ورز رحا
ذبیح الله نعیمیان در گفتگو با مدرسه اندیشه ورز رحا

ایشان اهانت به یک فقیه را یک ظلم شخصی ندانسته و با تاکید بر علقه‌ میان امام و امت در نظام ولایی، آن را صدمه‌ای اجتماعی بر پیکر نظام ولایی و علقه مردم نسبت به فقیه پنداشتند.

استاد نعیمیان، با اشاره به نقشه‌های شوم بهائی‌ها و دشمنان کشور همچون انگلیس و روس به تولید داستان‌های مبتذلی اشاره کردند که ضمن تخریب شخصیت عالمان دینی، با فهم درست نسبت به علقه ولایی، در صدد نابودی این عنصر مهم و احیاگر اجتماعی برآمدند.  این توهین و تخریب‌ها تا آنجا پیشرفت که مردم همراه با علماء به یک‌باره و در نهضت مشروطه، منفعل گشته و این انفعال در آخر کار منجر به اعدام شیخ شهید شد!

دکتر نعیمیان با اشاره به اهمیت ولایت فقیه در نگاه شیخ فضل الله نوری، عبارات او مبنی بر ولایت فقیه بر امور عامه را یادآور شده و ضمن تایید این نظریه از سوی شیخ فضل الله، آن را یک نظریه ثابت و غیر متغیر معرفی کردند.

در بخش یادداشت‌نویسی نیز یادداشت‌های متعددی به رسانه رحا ارسال شد که چکیده آنها تقدیم نگاه شما می‌شود.

حجت الاسلام کاوندی، پژوهشگر جامعه‌شناسی سیاسی، در یادداشتی، به بصیرت شیخ شهید اشاره کرده و اظهار داشت: «شیخ شهید از جهت بصیرت نافذی که داشتند، آنچه دیگران نمی‌دیدند را می‌دید؛ ولی از جهت مدیریت صحنه مبارزه، همواره در پی رخداد‌ها بود و عمده کنش‌های او از سنخ واکنش به اتفاقاتی بود که آن را تمام و کمال قبول نداشت.»

حجت الاسلام سید عبدالله هاشمی نیز در مطلبی با اشاره به تفاوت رویکردی میان تفقه در حوزه نجف و حوزه ایران، آن را معلول تفاوت نگاه شیخ به حل مسأله در مشروطه با دیگر علماء مثل آیت الله بهبهانی و آخوند خراسانی دانست و معتقد بود که اشتباه علماء در عصر مشروطه اگر قابل توجیه باشد اما اکنون برای آنان که ساز غربگرایی کوک کرده‌اند پذیرفتنی نیست!

حجت الاسلام بهرامی نیز با اشاره به نقش خواص در اعدام شیخ فضل الله نوری، بی توجهی آنان به نقشه از پیش تعیین شده انگلیس و روس را از مهمترین دلایل تنها ماندن شیخ در میدان مبارزه با استکبار دانست. همچنین ایشان بی‌تفاوتی مردم نسبت به باورهای دینی را یکی دیگر از عوامل شهادت شیخ فضل الله خوانده و کف و سوت زدن بر پای پیکر مطهر او را مؤیدی بر ادعای خود عنوان کردند.

محمدرضا بابایی نیز در یادداشت خود، افکار علمای عصر مشروطه را مهندسی شده عنوان کرد و با اعتقاد بر اینکه این مهندسی به سبب بی‌تفاوتی نسبت به تحریف مشروطه به سوی مدرنیسم بوده است، باعث اعدام شیخ گشته و باب نفوذ انگلیسی‌ها در امور داخلی را بیش‌از‌پیش رسمیت داده است. محمد رضا بابایی این غفلت را گناه جمعی علماء و مردم خواند که تقاصش آغاز حکومت مستبد پهلوی بود در ایران بود!

هادی حمیدی نیز در یادداشتی کوتاه، به سانسور عملی و نخبگانی شیخ توسط حوزویان سکولار اشاره کرد و با استناد به بخشی از توصیه‌های حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر شناختن و شناساندن شیخ شهید، حوزه را موظف به احیای الگویی برجسته چون او دانست!

‎لازم به ذکر است، رسانه رحا با برگزاری درس گفتارهایی با عناوینی همچون « ابعاد ترور شخصیتی شیخ فضل الله نوری»، « تفاوت دیدگاه شیخ فضل الله نوری با میرزای نائینی در زمینه قلمرو دین»، «درسی که حوزه و جامعه از شهادت شیخ می‌گیرد»، «رفتارشناسی زمانه‌ شیخ شهید»، «علت‌یابی اصطلاح گناه جمعی در ادبیات رهبر انقلاب به مناسبت شهادت شیخ فضل الله نوری»، «نقش خواص و علماء در حمایت از شیخ فضل الله»، «شباهت مدل نظام حاکمیتی در اندیشه شیخ شهید با نظام جمهوری اسلامی» و «حقایق مخالفت‌های شیخ فضل الله با تشکیل مدارس و تحصیل دختران» به ابعاد اندیشه‌ورزی این مرجع شهید پرداخته است. برای دسترسی به درس‌گفتارها، با عضویت در کانال ایتای رحامدیا می‌توانید از محتوای جلسات استفاده کنید.

 

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها