به گزارش رحا مدیا، آیت الله رضا رمضانی، دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) در یادواره شهدای مدرسه علمیه حقانی با بیان ویژگیهای علمی و اجتماعی برجسته این مدرسه علمیه گفت: از ویژگیهای مهم مدرسه علمیه حقانی خواندن علوم روز در کنار علوم سنتی حوزوی بوده که از ابتکارات شخصیتی مانند شهید بهشتی بوده است. تربیت نیروهای فقیه، محقق، مدیر و کارآمد که در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نقش آفرینی میکنند از دیگر ویژگیهای این مدرسه بوده که در حوزهها زمان خود به آن صورتی که باید رواج نداشتهاست. از ویژگیهای دیگر این مدرسه میتواند حفظ نظم و انضباطی که از سنتهای حوزه بوده را مثال زد. همچنین آشنایی طلاب با انحرافات و تقلیل گران دینی بوده مانند بررسی مارکسیسم؛ که امروزه بررسی اومانیسم و زیر مجموعه آن لیبرالیسم ضرورت دارد، تا شخصیتهایی مانند شهید بهشتی و مرحوم علامه مصباح تربیت شده تا بتوانند در برابر شبهات دینی و انحرافات پاسخگو باشند.
وی با اشاره به دو نوع بر خورد با دین بیان کرد: با توجه به شرایطی که در قرونوسطی بهواسطه کمکاریها و انحرافات نهادهای دینی و درگیری آنها با جریان مقابل اتفاق افتاد بعدها منجر به دو نوع برخورد با دین شد. یک حذف دین مانند کاری که مائو و کمونیستها انجام دادند و بر خود دوم مواجهه محدود کردن و تقلیل دادن دین بوده است که در نتیجه آن امروزه غرب نگاه سکولاریسم به دین را دنبال میکند. یعنی دین نباید نقش آفرینی سیاسی و اجتماعی داشتهباشد. به مرحوم آیت الله کاشانی میگفتند شما به امور دینی خود یعنی صرفاً امور فردی و عبادی بپردازید و امور سیاسی را به ما بسپارید. آیت الله کاشانی در جواب گفت اگر منظور از سیاست دغل بازیست بله آن کار شماست اما اگر بهمنظور حکومت و سیاست امور جامعه است، ما از شما به آن لایقتر هستیم. زیرا علما ادامه رو راه ائمه ای هستند که در زیارت جامعه کبیره در مورد آنها «و ساسة العباد» وارد شدهاست. طلاب از مکتب امامصادق(ع) باید نکاتی را باید بیاموزند تا بهوسیله آن یک بازنگری در روند حوزه ایجاد کنند. در نتیجه میتوانند در تبیین و روشنگری بهترین عملکرد خود را داشتهباشند.
استاد حوزه علمیه قم با تبیین فعالیتهای طول حیات امام صادق(ع) ناظر به مبارزه فکری ایشان گفت: امام صادق(ع) با دوازده خلیفه اموی و عباسی همعصر بودهاند؛ اما امام با همه آنها یک نوع مواجهه نداشتند زیرا هر کدام روش حکومتی خود را داشتهاند به همین جهت مقابله امام متناسب با زمانه انجام میگرفت. فعالیتهای امام صادق(ع) در طول زندگی با برکتشان را در سه بخش میتواند تببین کرد. اولین مواجههای که ایشان داشتند مبارزه فکری با تفکرات باطل و بدعتگذار مانند غلات، جبر و تفویضی ها بوده که در حال ارائه قرائت خود به نام دین در جامعه بودهاند. همچنین حکومت با تقویت برخی از این تفکرات در حال استفاده خود از این انحرافات جهت تقویت پایههای حکومت ظالم خود بوده است. امام با روشهای گوناگون از جمله بیانات خود مانند «لا جبر و لا تفویض بل امر بین الامرین» به مبارزه با نگاههای التقاطی، افراطی و بدعت میپرداخت.
آیت الله رمضانی در مورد قیامهایی که در دوران امامت ایشان شکل گرفته افزود: دومین فعالیت امام صادق(ع) در مواجهه با قیامها بوده است. زیرا برخی با نگاه ضعف حکومت بنیامیه در آن زمان امر قیام ضروری میدانستند. در صورتی که تحلیل امام از وضع زمانه و آمادگی مردم و شیعیان با آنها متفاوت بوده است. روایاتی از این رو در باب 13 کتاب وسائلالشیعه با عنوان «جهاد العدو و ما یناسبه» نقل شدهاست. بهعنوان مثال روایت «کل رایة» میباشد که برخی تصور کردهاند منظور حضرت این بوده است که هر علمی بلند شود باطل است، و با این مستمسک بر نظام جمهوری اسلامی ایران اشکال وارد میکنند. در صورتی که منظور پرچمی است که در راستای تفکر و اقدام ظهور منجی نباشد باطل است؛ اما علم و تجمعی که زمینهساز ظهور منجی و در خط فکری و عملی ائمه هدی(ع) باشد مشکلی ندارد و مورد تأیید است.
وی با بیان نمونهای تاریخی درباره امامشناسی ادامه داد: مثلاً بنی الحسن میآمدند و و درخواست تأیید قیامهای خود توسط امام را داشتند؛ اما امام نمیپذیرفت. کار به جایی رسید که با لحن تندی نامه مینوشتند و به امام میگفتند: «انت صحفی» منظورشان این بود شما سرتان در کتاب است و تحلیل درستی از فضا ندارید و باید رهبری قیام را برعهده بگیرید یا حداقل تایید قیامها را بدهید. امام در جواب آنها میدانست اگر امام بخواهد قیام کند کل باطل علیه او قیام میکند و با تحلیل که از فضا دارد امکان پیروزی وجود ندارد و در جواب آنها میگفت نه زمانه زمانه من است و نه من آن امامی هستم که جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد.
دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) درباره تشکیلات علمی امام صادق(ع) گفت: سومین حرکت حضرت ایجاد تشکیلات و تربیت شاگرد بوده که منویات خود را بهوسیله آن ارائه و انتشار میدادند. شهید مطهری در مورد حرکتهای ائمه دو جنبش را بسیار تأثیر گذار میداند. اولین آن جنبش عملی امامحسین(ع) است که اگر نبود دیگر چیزی از اسلام باقی نمیماند. دومین آن جنبش علمی امام صادق(ع) است. اگر روایات کتب اربعه را بنگریم، بیش از یک سوم آن از ایشان نقل شده که موضوع آن فقهی است؛ یعنی یک فقه فردی و اجتماعی که جامع است و فرهنگ، سیاست و مسائل جامعه اسلامی را در بر دارد. امام صادق(ع) بهجهت جنبش علمی دارای قدرت شده بودند؛ زیرا به فرموده امیرالمومنین(ع) علم سلطنت و سیطره را بهدنبال دارد. حضرت آقا نیز در بیانیه گام دوم هفت توصیه را ذکر میکند که اولین ان پیشرفت در علم است. اگر این قدرت علمی نبود امروز دشمن دعوت به مذاکره نمیکرد. امام صادق(ع) شاگردان کثیری داشتند که بسیار معروف است. به همین جهت جمله «و لولا سنتان له لک نعمان» از ابوحنیفه نقل شده که سطح بالای علمی حضرت را نشانمیدهد و همچنین از گسترده شاگردان ایشان حکایت دارد.
آیت الله رمضانی در تبیین وظیفه امروز حوزههای علمیه اشاره کرد: حوزه امروز باید شاگردی مکتب امام صادق(ع) را بهجا بیاورد. شاگردی یعنی حوزه خلأهای امروز جامعه را بشناسد و بتواند تببین روشنی از دین داشته باشد و در تربیت نیروهای کارآمد توانمند باشد. زیرا امام صادق(ع) شاگردانی را تربیت کرده است که اهل مناظره هستند. امروزه اگر بتوانیم در فضای رسانه به زبان فطرت با مردم دنیا ارتباط برقرار کنیم و معارف اسلامی را نشر دهیم میتوانیم دنیا را تسخیر کنیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پایان سخنان خود اظهار کرد: تفکر غرب از حقوق حیوانات دم میزند؛ اما همان تمدن غرب یک شهر کوچک را تبدیل به زندانی کرده است که در تاریخ سابقه ندارد و رئیس سازمان ملل متحد تنها از این فاجعه انسانی ابراز نگرانی میکند.
گفتنی است، جهت آشنایی بیشتر با حیات امام صادق(ع) میتوانید بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب که به مناسبت شهادت امام جعفر صادق(ع) ایراد شده است را مشاهده کنید.