عضو هیأت علمی مؤسسه علمی پژوهشی امام خمینی مطرح کرد؛

ترکیه؛ بازیگرِ بازیچه

حجت‌الاسلام دکتر باقرزاده: «طرح یینون» در واقع هدف اسرائیل و صهیونیست را این‌طور تبیین می‌کند؛ اسرائیل باید کشورهای منطقه خاورمیانه را تجزیه کند و کشورها باید تکه‌تکه شوند و کشور قوی نباشد. با دو ویژگی باید تجزیه شوند؛ یک باید زمینه برای جنگ‌های مذهبی، قبیله‌ای، زبانی، دینی و امثال آن در منطقه تشدید شود. دو اینکه این کشورها نباید قوی باشند.

به گزارش رحا مدیا، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا باقرزاده، عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی و دکترای علوم سیاسی و صاحب چند عنوان کتاب و ده‌ها مقاله علمی پژوهشی است. وی همچنین مدرس حوزه و دانشگاه در اموری چون جریان‌شناسی سیاسی، ریشه‌های انقلاب اسلامی، قانون اساسی، ولایت‌فقیه، حقوق اداری، حقوق جزای عمومی، حقوق بشر در اسلام، مبانی اندیشه سیاسی اسلام و… است. رسانه رحا مدیا در رابطه با بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب درباره سوریه به گفت‌و‌گویی با ایشان پرداخته که در ادامه تقدیم مخاطبان می‌شود.

* یکی از نکاتی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند این بود که اتفاقات سوریه در اتاق فرمان آمریکا و اسرائیل طراحی شدهاست؛ قرائن این مطلب را بیان کنید.

همان طور که اشاره کردید رهبر انقلاب مخاطبان سخنرانی خودشان را به این نکته ارجاع دادند که آنچه در میدان سوریه در حال روی دادن است مربوط به اتاق فرمان آمریکایی و صهیونیستی است و خود ایشان برای این قضیه دلیل اقامه کردند. اولین دلیل این بود که این طبیعی است که در دنیا گروه‌های معارض با دولت‌ها و جنگ‌های داخلی زیاد اتفاق می‌افتد و آنچه که ما در سوریه ملاحظه می‌کنیم گویا عده‌ای منتظر آب گل آلودی بودند تا از این آن آب گل‌آلود ماهی بگیرند. اگر جنگ داخلی بین مخالفان و دولت اتفاق می‌افتد، فرض کنید موفق شدند که دولت را ساقط کنند؛ حالا این را چطوری می‌توانند جواب بدهند که کار آمریکا نیست؛ در حالی که پنجاه و خورده‌ای مرکز را آمریکایی‌ها بمباران می‌کنند و سیصد و خورده‌ای مرکز مهم نظامی و زیرساخت‌های اقتصادی سوریه را اسرائیلی‌ها بمباران می‌کنند و یا اینکه در واقع ما شاهد هستیم رژیم صهیونیستی علاوه بر جولان که تحت تصرف داشته مناطقی دیگر را تصرف می‌کند. این‌ها برای چند متر تجاوز یک دولت به دولت دیگر چه غوغایی به پا می‌کنند! بعد چطور می‌شود که در خصوص این همه پیشروی که تا نزدیک دمشق آمدند سکوت کردند؛ بلکه با سکوت و کمک کردن و کمک رسانه‌ای و امثال آن تأیید کردند! دلیل دیگری که آمریکایی‌ها مدیریت میدان می‌کنند این است که آمریکایی‌ها در برابر ارسال کمک‌ها برای مردم سوریه و پناهندگانی که از غزه و لبنان هستند ممانعت می‌کنند و این در واقع برای فیلتر کردن و مطمئن شدن از این است که چیزی خلاف منویات آن‌ها در آن‌جا اتفاق نمی‌افتد در جریان است. بنابراین چیزی که مسلم است این است که آمریکایی‌ها صحنه گردان هستند و این‌هایی که در میدان هستند بازیگر واقعی نیستند؛ این‌ها بازیچه هستند.

* شواهد دیگری هم دارید؟

یکی از چیزهایی که می‌تواند به ما کمک کند که دست آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها را در این قضیه ببینیم توجه به طرح‌هایی که است که این‌ها روی آن کار می‌کنند. حدود 70 سال آمریکایی‌ها طرح خاورمیانه بزرگ را طراحی می‌کنند. «طرح یینون» هدف اسرائیل و صهیونیست را این‌طور تبیین می‌کند که اسرائیل باید کشورهای منطقه خاورمیانه را تجزیه کند و کشورها باید تکه تکه شوند و کشور قوی نباشد.

با دو ویژگی باید تجزیه شوند؛ اول اینکه باید زمینه برای جنگ‌های مذهبی، قبیله‌ای، زبانی، دینی و امثال آن در منطقه تشدید شود. دوم اینکه این کشورها نباید قوی باشند و باید همه ضعیف باشند. این چیزی که در سوریه اتفاق می‌افتد دقیقاً تبدیل کردن به زمین سوخته است و زمینی که هیچ تهدیدی برای قدرت اسرائیل و یا آمریکا نباشد. خب این در واقع همان بحث نشانه‌های مدیریتی آمریکا در اسرائیل است که مقام معظم رهبری هم به آن اشاره کردند.

و نکته دیگری هم باید به آن توجه داشت این است که سوریه به‌ عنوان یکی از کشورهای مهم محور مقاومت همواره محل طمع آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها بوده و امروز آنچه که در سوریه اتفاق می‌افتد به خیال باطل خودشان در حال تحقق است؛ اما به فرموده مقام معظم رهبری اهداف آمریکا و اسرائیل محقق نخواهد شد؛ به‌خاطر اینکه جوانان غیرتمند سوری این خواب آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها را آشفته خواهند کرد و آن مناطق اشغالی را آزاد خواهند کرد. در واقع بعد از اینکه این التهابات فروکش کند و احساسات از غلیان بیفتد، آن وقت مردم متوجه می‌شوند که چه بلایی بر سرشان آمده و اینجاست که غیرت اسلامی و ملی مردم سوریه سبب می‌شود که جوانان سوری‌ها اجازه تحقق اهداف اسرائیلی را نمی‌دهند.

* رهبر معظم انقلاب فرمودند در اتفاقات سوریه کشور همسایه‌ای هم نقش داشت که طبیعتاً منظور ترکیه است؛ نفع ترکیه و اردوغان در مسأله سوریه چیست؟  

از دیر زمان ترکیه به‌جهت امنیتی از سوی کردهایی که در سوریه هستند دنبال این هستند که منطقه امن برای ترکیه ایجاد شود. در این‌جا هم به‌جهت اهداف توسعه طلبانه‌ای که ترک‌ها دارند و حتی شخص اردوغان که اخیراً هم خودش را به‌عنوان یکی از مهمترین رهبران دنیا معرفی کرده و حس قدرت‌طلبی و ارضاء حس توسعه‌طلبی که ترکیه دارد و از طرفی اینکه بخشی از خاک سوریه به ترکیه ضمیمه شود که هم گسترش ارضی پیدا کند. الان در این منطقه فقط صهیونیست‌ها نیستند که انگیزه‌های توسعه‌طلبانه دارند، در ترکیه هم است و این به‌دلیل پیشینه عثمانی و سلطه و امپراطوری عثمانی نیز هست که هنوز در این‌ها غلیان می‌کند و به‌خوبی نشان‌می‌دهد که می‌تواند جزء انگیزه‌ها باشد.

نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که ترکیه هم فکر می‌کند بازیگر است؛ ولی در واقع بازیچه است و نه بازیگر. ترکیه در زمین آمریکا و اسرائیل بازی‌می‌کند. ترکیه به‌عنوان کشور اسلامی که مردم غیرتمندی علیه اسرائیل دارد باید در واقع محل جوشش علیه صهیونیست باشد. گاهی‌وقت‌ها ژست‌هایی که رهبران ترکیه علیه اسرائیل می‌گیرند به‌دلیل همین روحیه‌ای است که در مردم ترکیه وجود دارد. این‌ها در واقع با این تشدید توسعه‌طلبانه سعی می‌کنند حس ملی و ناسیونالیستی ترک‌ها تحریک کنند؛ در حالی که حتی در ملت ترکیه هم نخواهند توانست با این‌طور بازی‌های سیاسی و فضاسازی‌های سیاسی حس اصیل ضد صهیونیستی و ضد آمریکایی مردم ترک را در واقع پنهان کنند.

* رهبر معظم انقلاب به این مضمون فرمودند که جمهوری اسلامی در هیچ برهه‌ای حالت انفعالی نداشته؛ برخی الان این شبهه را در فضای مجازی مطرح می‌کنند که حدود یک ماه از تجاوز به خاک کشور ما می‌گذرد، آیا این عدم پاسخگویی انفعال نیست؟

اولاً بحث‌های نظامی و امنیتی به‌حساب ساده‌انگاری، خودش یکی از برنامه‌های رسانه‌ای دشمن است و خود کسانی که در فضای مجازی این مطالب را پخش می‌کنند، می‌دانند که در واقع هدف قرار دادن قلب تل‌آویو و حیفا و اسرائیل توسط موشک‌ها از کشوری با این همه فاصله و با آسمانی که آمریکایی‌ها بر آن سلطه دارند و خود این دولت‌ها هم باید اجازه بدهند که در واقع ما بتوانیم عملیات انجام بدهیم و ضمن توجه داشتن به گنبد آهنین و لایه‌ای که بعدها به آن اضافه شده و هر چه جلوتر می‌رویم، این کار پیچیدگی بیشتری پیدا کرده است. البته این به‌معنای عدم توانایی ما نیست. سخن از سختی کار است. باید توجه داشته باشیم که این خمره رنگ‌رزی نیست و مسائل نظامی را نمی‌توانند توضیح بدهند.

در زمان جنگ گاهی‌وقت‌ها ماه‌ها منتظر یک عملیات می‌ماندند، حتی یک‌بار به فرماندهان خودشان اعتراض نمی‌کردند که چرا این همه طول کشید! بس که اعتماد داشتند. این به‌دلیل نبود جنگ رسانه‌ای و سایبری علیه نظام بود. امروز متأسفانه ما یکی از چیزهایی که باید از آن رنج ببریم این است که تحت‌تأثیر فضای رسانه‌ای ما به عزیزترین امین‌ترین و توانمندترین فرماندهان خودمان به دیده تردید نگاه می‌کنیم.

رهبر معظم انقلاب مگر همین چند وقت پیش اطمینان نداد که جمهوری اسلامی به‌وقت خودش و بدون اهمال و سهل‌انگاری از انتقام و ضربه زدن چشم‌پوشی نخواهد کرد. این را از رهبرمان می‌شنویم، باز دوباره در فضای عمومی این حرف و حدیث‌ها ادامه دارد. باید به فرماندهان خودمان اعتماد کنیم. ما در زمان جنگ گاهی‌ وقت‌ها، ماه‌ها لشگر در یک منطقه سخت بیابانی و فاقد اولیات بهداشتی، بدون مرخصی گرفتن و بدون ارتباط گرفتن با خانواده می‌ماند تا یک عملیاتی انجام شود، گاهی‌وقت‌ها هم عملیاتی نمی‌شد؛ ولی هیچ‌وقت نمی‌گفتند که فرماندهان ترسیدند.

ما چطور می‌توانیم راحت به سردار سلامی، به فرمانده ارتش، به فرمانده موشکی تردید ایجاد کنیم. این یعنی عدم بصیرت. ما به این‌ها اعتماد داریم و این‌ها در هر زمانی که لازم باشد تحت فرماندهی معظم کل قوا اقدام لازم را انجام خواهند داد. اجازه بدهیم کارشان را انجام دهند. آن‌ها خودشان گفتند که در وقت خودش و در وقت خودش بخشی از عملیات است. این حذف نشده، منتها زمانش باید در بهترین شرایط، با کمترین تلفات و خسارت؛ یعنی موشک‌هایی که می‌خواهیم بفرستیم، نباید در وسط آسمان ساقط شود. این‌ها در جهت نظامی، از جهت فضای بین‌المللی فضای حقوقی و سیاسی باید محاسبه و لحاظ شود و این فضایی که الان درست شده که همه تردیدی ایجاد می‌کنند و القاء ناامیدی می‌کنند قطعاً با بصیرت انقلابی سازگار نیست. ما اگر قرار باشد به حرف رهبر اعتماد نکنیم پس به حرف چه کسی می‌خواهیم اعتماد کنیم!

رهبر انقلاب فرمودند ما بدون اهمال وظیفه را انجام خواهیم داد. ما باید نظام را یک مجموعه ببینیم. شخص نیست؛ کل نظام، شورای امنیتی ملی و خود رهبر معظم کل قوا و همه بدنه ارتش و سپاه و نیروی قدس؛ همه این‌ها مجموعه‌ای است که با تعامل اقدامی را انجام می‌دهند. باید در برابر موج تردیدافکنی و یأس‌آفرینی مقاومت کنیم و چیزی که ما باید الان به آن رو بیاوریم اعلام آمادگی است، نه مطالبه عجولانه. اعلام آمادگی یعنی ما آمادگی داریم هر اقدامی که سپاه پاسداران، ارتش محترم انجام می‌دهند ما آمادگی پذیرش همه تبعات را داریم و حمایت می‌کنیم و مورد اعتماد ما هستند. در این صورت است که نصرت خدا شامل حال ما خواهد شد وگرنه اگر قرار باشه ما با خودی‌ها این‌جور در واقع با تحقیر و بی‌ادبی برخورد کنیم، درست نیست و در شأن انسان انقلابی و حزب‌اللهی نیست. البته نیروهای ولایی به این امر واقف هستند و همان چیزی را که مسئولان نظام تشخیص بدهند به آن راضی هستند.

* با تشکر از شما و وقتی که در اختیار ما قرار دادید. در پایان اگر نکته‌ای دارید، بفرمایید.

آنچه که امروز در سوریه در حال اتفاق است، در واقع از الطاف خفیه است «عسی اَنْ تُکْرِهوا شئیاً و هو خیرٌ لکم». ما همه از اینکه سنگری از سنگرهای جبهه مقاومت به‌دست دشمن افتاده ناراحت هستیم؛ اما این افتادن سنگر و عقب‌نشینی بخشی از مقاومت از این جبهه در واقع خودش زمینه‌های یک تبیّنی در جامعه بین‌المللی و مردمی ایجاد می‌کند. شاید اگر ما سال‌ها می‌خواستیم برای مردم تبیین کنیم، به این راحتی این تبیّن اتفاق نمی‌افتاد. امروز به‌دلیل اقدامات وحشیانه رژیم صهیونیستی در غزه، لبنان و سوریه و به‌دلیل اقدامات وحشیانه آمریکایی‌ها و تروریست‌های وحشی جبهه النصره و غیر این‌ها و این بربریتی که دارند و غارت‌هایی که می‌کنند، آن تبیْنی که می‌خواستیم سالیان سال برای مردم جا بیندازیم در حال رقم خوردن است و همین‌طور که رهبر انقلاب فرمودند هم مقاومت قوی‌تر خواهد شد و هم آمریکا مجبور به عقب‌نشینی خواهد شد و هم اسرائیل نمی‌تواند که خودش را از این مخمصه نجات دهد. این خیلی برای ما پیروزی است که بعد از طوفان‌الاقصی، اسرائیلی‌ها از حماس سیلی خوردند؛ اما نهایت به یک مشت زن و بچه در غزه سیلی زدند. از حزب‌الله در لبنان سیلی خوردند و به مردم بی‌پناه لبنان سیلی زدند. در سوریه، به کشوری که ارتش ندارد حمله کردند و این اصلاً برای نتانیاهو پیروزی نیست که بخواهد این را جبران سیلی قرار بدهد که در غزه در برابر حماس خورده است و نمی‌تواند تجدید حیثیت کند و ملت‌های منطقه بیش از پیش این اسرائیل خبیث را شناختند و حقانیت مقاومت اثبات می‌شود و این‌ها همه برای ایران و جبهه مقاومت برگ‌های برنده‌ای است که گام‌های بعدی را تسریع کند.

گزارشگر: بابک شکورزاده

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها