یادداشت؛

جایگاه انرژی هسته‌ای در روابط بین‌الملل

رحا مدیا | سجاد چرختابیان

در شرایط کنونی، برنامه هسته‌ای ایران به کانون توجه بازیگران بین‌المللی تبدیل شده است. مذاکرات اخیر ایران و آمریکا نشان میدهد که انرژی هسته‌ای نه یک موضوع فنی صرف، بلکه مسئله ای با ابعاد چندلایه سیاسی و امنیتی است. این حساسیت زمانی آشکارتر می شود که بدانیم بر اساس گزارش های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران به جمع معدود کشورهای دارای چرخه سوخت هسته‌ای پیوسته است.

رهبر انقلاب با بیانی شفاف و قاطع فرمودند مسئله اصلی آمریکا هرگز سلاح کشتار جمعی نبوده، بلکه نگرانی آنها از استقلال علمی ایران است.

اساس این سیاست بر مبنای آموزه‌های قرآنی، به ویژه آیه شریفه “وَلا تَرکَنوا إِلَى الَّذینَ ظَلَموا” (سوره هود، آیه ۱۱۳) استوار شده است. این آیه کریمه به صراحت هرگونه تمایل و اعتماد به ظالمان و مستکبران جهانی را نهی می‌کند. بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران همواره رویکردی مستقل و عزتمندانه در برابر قدرت‌های سلطه‌گر داشته و هرگونه رابطه مبتنی بر وابستگی و تمکین را رد کرده است.

خودباوری ملی

رهبر معظم انقلاب با اشاره به آثار و برکات پیشرفت های هسته‌ای، فرمودند که دستاوردهای هسته‌ای روح امید و اعتماد به نفس را در ملت ایران زنده می کند. در حالی که دستگاه‌های مختلف تبلیغاتی دشمن که با همه‌ی وجود تلاش بر بی‌آینده نشان دادن کشور دارند، این موفقیت ها به جوانان و نخبگان ایرانی نشان داده که میتوانند در عرصه های علمی پیشرفته به جایگاه های ممتاز جهانی دست یابند. در واقع، انرژی هسته‌ای از یک موضوع فنی به نمادی از هویت علمی و اقتدار ملی تبدیل شده است.

این خودباوری و نور امید زمانی اهمیت بیشتری می یابد که به آمار و ارقام دقیق در زمینه مزایای انرژی هسته‌ای توجه ویژه ای داشته باشیم.

بخشی از فوائد انرژی هسته‌ای

با یک بررسی اجمالی علمی می توان گفت که انرژی هسته‌ای از چند جهت برای آینده کشور دارای اهمیت است:

– سویه اقتصادی: هر کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده معادل انرژی ۱۵۰۰ تن زغال سنگ است. (سازمان جهانی انرژی هسته‌ای)

– سویه زیست محیطی: نیروگاههای هسته‌ای ۹۵٪ کمتر از نیروگاههای فسیلی آلایندگی دارند.  (آژانس بین‌المللی انرژی)

– سویه استفاده در کاربردهای غیرانرژی‌ (کاربردهای علمی و پزشکی): استفاده از فناوری هسته‌ای در پزشکی (رادیوتراپی، تصویربرداری)، کشاورزی (جهش‌زایی هسته‌ای) و صنعت (آشکارسازی عیوب فلزات) استفاده می‌شود.

چند کشور از حوزه‌های صلح‌آمیز این انرژی استفاده می‌کنند؟

۸۰ کشور از این انرژی استفاده می‌کنند. ۲۵درصد انرژی آمریکا از انرژی هسته‌ای تأمین می‌شود. آمریکا ۱۰۳ رآکتور هسته‌ای فعال دارد. فرانسه ۷۵درصد انرژی‌اش را از هسته‌ای می‌گیرد. در سطح جهان، حدود ۴۵۰ رآکتور هسته‌ای در حال کار است و حدود ۱۷درصد از انرژی جهان را این رآکتورها تأمین می‌کنند؛ اما چرا همه کشورها نمی‌توانند از آن استفاده کنند؟ چون اگر کشوری توانایی داشتن رآکتور را داشته باشد، قدرتمند می‌شود و می‌تواند بازدارنده باشد.(منبع: رئیس دانشکده هسته‌ای دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با سایت رهبر انقلاب)

رهبری نسبت به این فرصت‌ سنجی تاریخی هشدار جدی  داده اند که: «ما در آینده ای نه چندان دور به طور کامل به محصولات انرژی هسته‌ای نیازمند خواهیم شد. یعنی به طور کامل نیازمند خواهیم بود؛ به چه کسی مراجعه کنیم؟ کِی شروع کنیم که بتوانیم (به دست بیاوریم)؟»

این موضع‌گیری نشان می‌دهد که فشارهای بین المللی برای محدودکردن برنامه هسته‌ای ایران، در حقیقت تلاشی برای بازداشتن کشور از دستیابی به استقلال کشورِ بدون وابستگی است و تأکید رهبر انقلاب بر توسعه این فناوری، ناشی از درک عمیق همین ابعاد چندگانه است.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها