به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام دکتر محمد قاسمی، عضو شورای علمی گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، در همایش «فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» با انتقاد به فتوای صادره قطری و مصری گفت: اساساً اینکه این چیزی که صادر شده فتوا باشد غلط است. فتوا جایی است که مسئله روشن نیست و فقیه از روی ادله استنباط و حکم را کشف میکند. کسی مثلاً به وجوب نماز ظهر فتوا نمیگوید. اساساً مسئله دفاع از جهان اسلام و مبارزه با طاغوت جزو بدیهیات است و به گفته مرحوم محقق سبزواری این مسئله را هر ذیشعوری میفهمد.
وی با اشاره به یکی از ضعفهای فقه سیاسی اهلسنت که موضوع را نمیشناسند، گفت: اینها همچنان فقهشان سنتی است و حداقل فقه غیر سنتی آنها رو نیامده و غلبه پیدا نکردهاست. در مسئله صهیونیست فتوا دادند که این مسئله دولتی است. شما اصلاً صهیونیست را نشناختید. الان در جنگ هستید.
او افزود: یک موقع تمسک میکنیم که یک بخشی از جامعه اسلامی به شما مرتبط نیست؛ اما دشمن میخواهد تو را از بین ببرد. شما همین الان در جنگ هستید. مسئله غزه فقط غزه نیست. او میخواهد سلطه پیدا کند و شما را از بین ببرد. حالا شما تازه میگویید که دولت چه موضعی میگیرد! این بهخاطر ضعف نشناختن موضوع است.
دکتر قاسمی درباره جهاد با کفار و جهاد ابتدایی و دفاعی گفت: مرحوم امام جهاد ابتدایی را در کتب فقهی بحث نکرده. مرحوم صدوق و فیض کاشانی هم مطرح نکردهاست. امام در تحریر الوسیله، در بحث جهاد دفاعی، میگوید اگر بر بلاد مسلمین دشمنی حمله کند بر همه واجب است دفاع کند. این اصلاً فتوا نیست؛ اما یک مسئله بالاتر میرود که اگر ترس از حمله هم باشد اینجا است که شما باید فتوا را صادر کنی و سراغ ادله بروی که جزء مسئله ابتدایی یا دفاعی است. این مسئله محل فتواست.
قاسمی با اشاره به فهم ناقص از جهاد گفت: لجنه قطری همان چیزی را گفته که فقه شیعه بیان میکند. فقه سنی موضع گرفته که شما چه کاره هستید فتوا بدهید! باید دولتها موضع بگیرند. فرض کنیم که دولتها موضع بگیرند؛ مگر فقط جهاد نظامی است که همه فتوا را روی آن بردهاید! بخش بعدی را چرا نمیبینید؟ جهاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی هم است. اینها را موضع بگیر بگو من با شما موافق هستم. فرض کنید فقه سنی، دولتی است.
استاد حوزه و دانشگاه در بحث احکام فقهی گفت: ما گاهی اوقات میگوییم اگر دشمن تترّس کرد و عدهای از مسلمانها را سپر خودش قرار داد شما میتوانید این مسلمانها را بزنید تا به دشمن برسید. فکر میکنم این بسط پیدا نکرده. گاهی اوقات تترّس، فتوای یک فقیه است؛ یعنی اهلسنت این طیف دومی که موضع گرفتند، فتوای تترّسی است. فتوای اولی آمده حرکتی به جهان اسلام بدهد برای اینکه موضع گیری کنند. فتوای دوم را معتقدم که همان فقه سنی سنتی است که این گونه موضع میگیرد؛ یعنی عملاً خنثی کرده به نفع صهیونیست شما که میتوانید اصلاً موضع نگیرید. چرا موضع گیری میکنید؟!
گفتنی است، نشست «همایش فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» به همت گروه فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) و با همکاری نهادها و مؤسسات علمی و رسانهای همچون مرکز مطالعات راهبردی خبرگزاری تسنیم و مدرسه اندیشهورز رحا در قم برگزار شد.
گزارشگر: بابک شکورزاده