مدیر مركز راهبردی عفاف و حیا مطرح کرد؛

«دانه درشت‌ها» مخاطب اصلی قانون حجاب هستند

حجت‌الاسلام بیاتی نگاه جزیره‌ای و مخالفت‎ با قانون حجاب را حاصل ناآگاهی از ابعاد این قانون دانست و ابراز داشت: درخشش این قانون در «توجه به عوامل مؤثر بی‌حجابی» است؛ در این قانون چگونگی مواجهه با دانه درشت‌ها و افراد مؤثر بر بی‌عفتی آمده است.

به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام والمسلمین مهدی بیاتی، مدیر «مركز راهبردی عفاف و حیا» با بیان اینکه ماجرای عفاف و حجاب یک امر پیچیده است، گفت: عفاف و حجاب را نباید تک عاملی نگاه کرد؛ مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و آسیب‌های اجتماعی در پیشبرد این فرهنگ مؤثر هستند، حتی فضای بین الملل هم در این میان بی‌تأثیر نیست.

وی با اشاره به این که قانون حجاب، یک قانون ویژه است که سعی کرده در حد ممکن به آرمان‌ها و ایده‌آل‌ها نزدیک شود، تصریح کرد: به همه بزرگوارانی که نقد می‌کنند چه از بدنه حزب‌اللهی یا از بدنه افرادی که یک مقداری اهل تساهل و تسامح هستند، توصیه می‌شود که اول همه‌ی این قانون بخوانند و بعد درباره آن نقد و نظر صورت گیرد.

مدیر مؤسسه پژوهشی طهورا، نگاه جزیره‌ای و مخالفت‌ با قانون حجاب را حاصل ناآگاهی از ابعاد این قانون دانست و ابراز داشت: درخشش این قانون در «توجه به عوامل مؤثر بی‌حجابی» است؛ در این قانون چگونگی مواجهه با دانه درشت‌ها و افراد مؤثر بر رواج بی‌عفتی آمده است.

وی افزود: وقتی برنامه‌ای برای تخلف افراد مؤثرتر تعریف نشود و حکم مستقل وجود نداشته باشد، اینجا به‌صورت طبیعی سیستم‌های تزاحم منافع در خیلی از دستگاه‌ها، این انگاره را شکل می دهد که متخلفان دانه‌درشت هیچ وقت مجازات نمی‌شوند، مردم عادی هم در این میان احساس ظلم می‌کنند. در این زمینه برای اولین در قوانین جمهوری اسلامی، برای خانواده مسئولان هم قانون‌گذاری صورت گرفته است در آنجا آمده است که اگر مردم عادی شامل تخفیف‎هایی بشوند، این شامل خانواده مسئولان نمی‌شود و برای این دسته از جامعه، جرم‌انگاری و مجازات تعریف شده است.

عادی‌سازهای بی‌عفتی؛ مخاطب اصلی قانون حجاب

حجت الاسلام بیاتی اظهار داشت: درباره تخلف سلبریتی‌ها، هنرمندان، کسانی که اینفلوئنسر و چهره هستند باید گفت که اینها یک حرفی می‌زنند به سرعت به دیگران می‌رسد، اینجا نیز در قانون مجازات با آنها سنگین‌تر از مردم عادی رفتار می‌شود.

وی ادامه داد: برای مجموعه‌هایی که در زمینه بی‌حجابی و بی‌عفتی تسهیل‌گری و عادی‌سازی می‌کنند مثل سکوهای کاربرمحور و غیرکاربرمحور و شبکه های اجتماعی یک سری قواعد مجازات تعبیه شده است.

مدیر مؤسسه پژوهشی طهورا همچنین با تبیین جایگاه نهادهای فرهنگی در این قانون، ابراز داشت: از خوبی‌های این قانون تقدم بخش‌های فرهنگی بر بخش‌های سلبی است. این مسأله‌ی مهمی است که بندهای متعددی برای دستگاه‌های ایجابی تعریف شده و آنها رو وظایفی را تعریف کرده، که در صورت عدم اجرا، به منزله ترک فعل قابل مجازات و پیگیری است. بنابراین نهادهایی همچون آموزش پرورش، فرهنگ و ارشاد، حوزه‌های علمیه و سازمان تبلیغات مخاطبان اصلی این قانون هستند.

وی همچنین به قوانین حجاب ویژه اتباع اشاره کرد و گفت: جمعیت اتباع که عدد کمی هم نیست، حدود 5 تا 10 درصد از جمعیت ایران اتباع هستند؛ قانون حجاب برای این طیف از جامعه نیز مجازات‌های متناسب تعریف کرده است.

مردها در ترویج بی‌عفتی مستثنا نیستند

حجت الاسلام بیاتی با بیان این که برای ناهنجاری‌هایی همچون برهنگی، تن‌نمایی و جذاب جنسی‌بودن قانون‌های مستقلی وجود دارد که متناسب با میزان جرم و مراتب بدحجابی، قواعد متفاوتی تعیین شده که در این بخش بی‌حجابی به چهار دسته تقسیم شده است.

وی افزود: در قانون جدید برای اولین بار درباره مردها هم جرم‌انگاری صورت گرفته است؛ مردهای متخلف در این ترویج بی‌عفتی مستثنا نیستند.

پژوهشگر عرصه عفاف و حجاب به نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی و حوزه‌های علمیه در این قانون اشاره کرد و گفت: در این قانون برای شورای عالی انقلاب فرهنگی جایگاه حاکمیتی در نظر گرفته شده است تا مرجع تشخیص باشد و صحت برنامه‌های عرصه حجاب را بررسی کند. حوزه‌های علمیه نیز وظایفی دارند از این جهت که نباید در برابر مسأله حجاب بی‌مسئولیت باشند.

وی همچنین دوری کودکان و دانش‌آموزان از ابتذال را مستلزم نظارت بر کالاها و تولیدات فرهنگی و سرگرمی دانست و تصریح کرد: در حوزه کودکان نمی‌توان از عوامل مؤثر فرهنگ غفلت کرد در قانون عفاف برای این دسته از امور فرهنگی و تولیدمحور به‌ویژه در حوزه تولید اسباب‌بازی و مجسمه‌ها تعیین تکلیف شده است.

موضع‌گیری برخی دولتمردان نشانه بی‌اطلاعی از متن قانون حجاب

حجت الاسلام بیاتی در پاسخ به این پرسش که مواضع اخیر و منفی برخی دولتمردان درباره لایحه حجاب آیا آگاهانه است یا خیر؟ اظهار داشت: دوستان دولت فعلی و کسانی که اهل تساهل و تسامح هستند، می‌دانند در این قانون، گشت ارشاد حذف شده است، متأسفانه به ابعاد مثبت قانون توجه نمی‌کنند؛ از این رو ادبیات مواجهه با متخلفان حوزه حجاب در قانون جدید بسیار متفاوت است، اگر دولت داعیه این را دارد که نمی‌خواهم به مردم فشار بیاید، باید بیاید سراغ پیشرفت‌ها و درخشش‌های این قانون و آن بخواند تا به جامعیت آن پی ببرد.

مدیر مركز راهبردی عفاف و حیا در پایان به پرسش «قانون اخیر حجاب چه مقدار پشتوانه نظری و علمی دارد؟» چنین پاسخ داد: «طرح حجاب» متشکل از شبکه معنایی زیست عفیفانه است، یعنی هر آنچه که به عفاف و حجاب ربط دارد، کل شبکه‌اش مطالعه شده است. این قانون هم به آیات و روایات مستند است، هم موقعیت و شرایط و زمان را در نظر گرفته و به یک طرح اجرایی درآمده است. قانون اخیر حجاب، شعار نداده و پیشرفته‌، جدی و حساب شده نوشته شده است.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها