به گزارش رحا مدیا، حجتالاسلام سعید غفاری، دبیر جبهه مردمی انقلاب اسلامی و پژوهشگر معارف انقلاب، در گفتوگویی به موضوع «چالشهای منطق حکمرانی در دنیای فردا» پرداخت.
غفاری گفت: انقلاب اسلامی با هویت جمهوری اسلامی اولین قدم را برای اضمحلال تمدن استکباری غرب برداشت و توهم شکست ناپذیر بودن غرب و آمریکا را شکست و با ارائه مدل حکمرانی که در آن دین پایه و اساس زندگی بشر است برای رسیدن به آرامش و سایر نیازمندیهای بشر به جنگ با حکمرانی غرب رفته است که با کنار گذاشتن وحی خود برای رسیدن به آرامشش برنامه ریزی کرده و هیچگاه هم به مقصودش نرسیده است.
* در هندسه جدید عالم اتفاقها خیلی سریع در حال رخدادن است. در این سطح کلان شما آینده دنیا را به چه شکلی ترسیم میکنید؟ و نقش انقلاب اسلامی و جایگاه جمهوری اسلامی به چه شکل خواهد بود؟
مهدویت و انتظار برنامه قطعی آینده دنیاست
ما در مکتبمان و در اعتقاداتمان یک شرح تفصیلی از آینده و غایت زندگی بشری داریم، یعنی قاعده ظهور و قاعده. ودنیای آینده که با حضور انقلاب اسلامی رقم خواهد خورد قطعاً دنیایی است که به سمت گرایش به دین و تاقبل با طاغوت خواهد رفت.
* جایگاه حکمرمانی انقلاب اسلامی در دنیای آینده چگونه قابل تصویر است؟
اولین گام انقلاب اسلامی در ستیز با اندیشه تمدن غرب
انقلاب اسلامی با هویت جمهوری اسلامی و با یک هویت ایجابی، با دموکراسی و طاغوتهایی که در دنیا وجود دارند مثل شوروی مثل آمریکا تقابل معنایی ایجاد کرد. و باعث هویت زدایی از توهم شکست ناپذیری غرب بود. باعث هویت زدایی از این مطلب شد که آنچه در غرب بیان میشود آخرین حرف دنیاست و سعادت بشر در آنجاست. در جمهوری شکست ناپذیری آمریکا فروریخت و این ابتدای فرو ریختن تمدنی است که به دنبال سلطه و استکبار در عالم است.
بنابراین قدم اولی که باید در این اتفاقات بررسی کنیم این است که ما چه چیزی را بههم ریختهایم و چه چیزی شکل گرفته است. در حوزه مقاومت ببینید یک قسمت کوچکی از دنیا با جمعیتی حدود 2 میلیون نفر میتواند در برابر یکی از بزرگترین ارتشهای دنیا بایستد. این یعنی نسخه مقاومت میتواند قدرتهای بینالمللی را زمین گیر کند. مقاومت غزه یک کد بود برای همه کسانی که در آمریکای لاتین و حیات خلوت آمریکا دارند زندگی میکنند. برای همه کسانی که معتقدند در اقتصاد باید در مقابل آمریکا و اروپا سر خم کرد تا بتوانند رشد اقتصادی کنند.
* غرب شعارهايی مثل آزادی و حقوق بشر و دموکراسی دارد و جمهوری اسلامی هم مدعی همین شعارهاست؛ آیا جمهوری اسلامی در تقابل با تمدن غرب توانسته آنها را به چالش بکشد؟
دینمدار بودن برای ایجاد آزادی و دینمدار بودن برای ایجاد عدالت مهمترین نقطه گفتمان انقلاب اسلامی
انسان غربی که از دین برای ایجاد عدالت ناامید شده بود انسانی که از گروههای مرجع دینی نمیتوانست نسخهای برای زندگی و ساماندهی مسائل دنیای خود دریافت کند یک نسخه برای دنیای خودش و منقطع از وحی برنامهریزی کرد. جمهوری اسلامی کاری که برای ایجاد دنیای جدید رقم زده به میدان آوردن یک مدلی از حکمرانی و مدلی از زیست انسانی و اقتصاد و عدالت و آزادی است که همه اینها در بستر دین رقم میخورد. این دینمدار بودن برای ایجاد آزادی، دینمدار بودن برای ایجاد عدالت مهمترین نقطه گفتمان انقلاب اسلامی است.
با این هجمههای رسانهای که علیه جمهوری اسلامی واقع شده تا این صدا در عالم شنیده نشود و علاوه بر این هجوم رسانهای با ایجاد فرقههای مثل طالبان و القاعده و داعش و وهابیت اما ندای صدای جمهوری اسلامی نم نم به گوش بشر در حال رسیدن است.
* مطلبی در کانال شخصی خودتان نشر دادید که ظهور با انقلاب اسلامی شروع شده است و انقلاب اسلامی مقدمه ظهور نیست انقلاب اسلامی شروع جریان ظهور است و در حکومت مهدوی هم حکومت جمهوری اسلامی است. آیا جمهوری اسلامی کارآمدی این را دارد که در آینده دنیا بتواند در عصر ظهور بر کل دنیا حکومت کند؟
اساس حکومت امام زمان هم جمهوری اسلامی است
اساسا حکومت اسلامی همان جمهوری اسلامی است یعنی حکومت حضرت ولیعصر مدلش مدل جمهوری اسلامی است و مدل حکمرانی سیاسی در حکومت حضرت ولیعصر پیوند جمهوریت و اسلامیت خواهد بود. در مورد کارآمدی جمهوری اسلامی باید اعتراف کنیم که با شعارها و آرمان هایی که در انقلاب اسلامی مطرح است فاصله داریم. اما با مدل سیاسی حکمرانی جمهوری اسلامی قدمهایی را بهسمت مهدویت شروع کردیم و در راستای ظهور در حال حرکتیم.
آن چیزی که در غرب مغفول است و باید روی این گسل دست گذاشت چه در کشورهای آمریکای لاتین چه اروپا چه آسیا مسأله آحاد مردم است. ما جمهوری اسلامی هستیم جمهوریت یک پیوند انضمامی با اسلام پیدا نکرده بلکه جمهوری اسلامی یک ترکیب حقیقی است یعنی از دل اسلام جمهوریت میجوشد این مسئله رو باید توجه بکنیم.
اهتمام به آحاد مردم مهمترین و ریشهایترین نقطه در مدل حکمرانی سیاسی اسلام
مهمترین و ریشهایترین نقطه اینکه در معارف دینی ما در مدل حکمرانی سیاسی وجود دارد توجه و اهتمام به آحاد مردم است. «و إنّما عِمادُ الدِّينِ و جِماعُ المسلمينَ و العُدَّةُ للأعداءِ العامَّةُ مِنَ الاُمَّة» آن چیزی که در غرب نیست. خواستههای آحاد مردم است آنچه در غرب نیست استفاده از توانمندیهای آحاد مردم است آن چیزی که در غرب نیست این است که مردم عهدهدار و مالک سرمایههای کشورشان نیستند. این حلقه گمشده مردمسالاری دینی است. اگر ما جمهوری اسلامی را با این دید معرفی کنیم آن نقطه تقابل هویتیمان با غرب مشخص میشود.
* آمریکا این شرایط را درک کرده و اطلاع دارند که نظم نوین جهانی در حال شکل گیری است و اندیشمندانشان به این نتیجه رسیدند که دیر یا زود آمریکا منزوی خواهد و قدرتهای نوظهوری در حال شکل گیری هستند. در عین حال صحبت از خاورمیانه جدید میکنند و بر روی گسلهای قومیتی منطقه غرب آسیا حساب میکنند. راهبرد ما چه خواهد بود و چگونه میتوانیم در این تقابل پیروز شویم؟
در جنگ تمدنی پیش رو باید بر روی فرصت و تهدیدها تمرکز داشت
در استکبار ستیزی و مواجهه به طاغوت ما حول محور چگونگی استفاده از فرصتها و تهدیدها باید بیندیشیم، نه حول محور شکست و پیروزی. یعنی این چیزی که ما در مورد افول آمریکا و دنیای آینده صحبت میکنیم به این معنا نیست که قطعاً برد برای برای جهان اسلام و انقلاب اسلامی است. مسئله اینجاست که از این فرصت جمهوری اسلامی چگونه استفاده خواهد کرد و در مقابل آنها از این تهدید چگونه عمل خواهند کرد.
بنابراین ما روی حوزه تکلیف، حوزه فرصتها و تهدیدها بحث میکنیم. در مسائل دینی هم همینجور است یعنی یک نفر نمازخوان است اما امکان دارد این نمازخوان بودنش برایش تبدیل به یک تهدید اخلاقی هم بشود و بحث ریا اتفاق بیفتد. و کسی که یک رذیله اخلاقی دارد ممکنه است بتواند این تهدید رو تبدیل به یک فرصت کند.
ما باید رو مسئله دنیای فردا و نظم نوین جهانی اینگونه فکر کنیم اینکه جمهوری اسلامی در چینش جدید مؤثر بوده و در افول آمریکا مؤثر بوده و در نظم نوین جهانی مؤثر بوده این یک حرف درستی است. وقتی که فرصت ایجاد شد عقلانیت تقابل با طاغوت آن را بهمعنای یک پیروزی نمیداند بلکه آن را بهمعنای یک فرصتی میداند که میتواند از آن برای چینش دنیا استفاده کند و میتواند هم با سهل انگاری فرصت سوزی کند مثل سقوط بلوک شرق، در سقوط شوروی ما چه مقدار از پتانسیلهای گفتمان اسلامی برای فردای کمونیست استفاده کردیم؟ چه مقدار از کشور روسیه و کشورهای آذربایجان و ارمنستان و بقیه کشورهای مستقل شده از شوروری با گفتمان انقلاب اسلامی آشنا شدند؟ نزدیک به صفر. پس امکان این هم وجود دارد که یک فرصت بهخاطر کم کاری تلف شود.
ما باید در حوزه علمیه بر تکلیفها بحث بکنیم که در این چینش جدید جهان اسلام جمهوری اسلامی چه کار خواهد کرد؟ چه کار باید بکند؟ در اقتصاد، در رسانه و غیره. حوزههای علمیه کجا باید بایستند و دانشگاه ما نسبتش با نظم نوین جهانی چیست؟
اگر ما فرصت یابی نکنیم و جمهوری اسلامی با این پتانسیل ظرفیتهای انسانی با این پتانسیل ظرفیتهای طبیعی و با این پتانسیل و هویتی که در حوزه حکمرانی دارد که میتواند در جهان یکی از نسخههای بیبدیل حکمرانی را ارائه بدهد؛ فرصت سوزی کردهایم.
جمهوری اسلامی بعد از طوفانالاقصی با جمهوری اسلامی قبل از طوفان متفاوت است. جمهوری اسلامی قدرت بلامنازع منطقه است هم عربها میدانند و هم رژیم صهیونیستی واقف است. ترامپی هم که امروز بر سر کار آمده است هم ترامپ نیستی که قبلا رئیس جمهور آمریکا بود چون آمریکا رو به اضمحلال و فروپاشی رفته است.
* ادعا میکنید محور مقاومت بهعنوان محصول انقلاب در نقطه قدرت قرار گرفته اما چیزی که در رسانهها به مردم القا میشود با توجه به شهادت بزرگان جبهه مقاومت و ماجرای سوریه و اتفاقات دیگر ما در موضع ضعف هستیم و باید سراغ مذاکره با غرب برویم.
شهید سید حسن نصرالله فرمود واقعیت میدان نشان میدهد که پیروز واقعی پیروزی کیست و کدام طرف در موضع ضعف است. امروز در غزه چه کسی پیروز است؟ اسرائیل فقط ویران کرده، کشتار انسانی کرده اما حماس باقی مانده است، در لبنان هم شکست خورده است. درست است که بزرگان مقاومت را ترور کرده و در سوریه هم موفق بوده است.
دشمن در جنگ اقتصادی به دنبال جدا کردن مردم از جمهوری اسلامی است
به نظر میرسد دشمن بعد از فتنه ۸۸ متوجه شد که آحاد مردم هستند این حکومت را نگهداشتهاند و فهمیدند که هسته اصلی در هویت حکمرانی جمهوری اسلامی آحاد مردم است. متوجه شدند چرا انقلاب رنگی شان پیروز نشد هیچوقت تصور نمیکردند که مردم اینگونه پای کار نظام بایستند. دشمن در رأس نظام آدم داشتند در حلقههای میانی و در گروه خواص توانسته بودند نیرو جذب کنند اما فکر آحاد مردم را نکرده بودند.
بعد از سال ۸۸ یک طرحی را ریختند تا بتوانند آحاد را نسبت به جمهوری اسلامی ناامید کنند. آن طرح اقتصاد بود آنهم نه مسائل کلان اقتصادی بلکه به معیشت مردم حمله کردند یعنی گوشت و مرغ و مسکن و خودرو و غیره. برای ناراضی کردن آحاد جامعه.
متاسفانه امروز آحاد مردم رنجور از وضعیت اقتصادی است این رنجوری در کنار حمله رسانهای سنگینی که دشمن انجام میدهد خطرناک است. رهبر معظم انقلاب چندین مرتبه بحث امیدبخشی را مطرح کردند. اگر امیدبخشی و امیدآفرینی درکار نباشد این قلهای که جمهوری اسلامی در آن قرار گرفته و توانمندیهای جمهوری اسلامی دارد که قابل مقایسه نیست با دهه ۷۰ و دهه ۸۰ نیست باعث میشود مردم این رو نبینند و اینجاست که ما در ادراک دچار مشکل میشویم.
اقتصاد ما کجا اقتصاد عراق کجا؟ اقتصاد افغانستان کجا؟ وضعیت ریال کجا وضعیت دینار کجا؟ این بهمعنای توانمندی اقتصادی کشور عراق نیست این یک کد است مبنی بر اینکه اقتصاد ایران آلارمهایی که نشان میدهد یک حالت غیر طبیعی دارد. و ماید در حالت پرواز موتور اقتصاد کشور را تعمیر کنیم.
گزاشگر: محمد رحمانی