رحا مدیا | حسین حیدری، پژوهشگر
اعضای مجمع روحانیون مبارز در مناسبتهای مختلفی با همدیگر دیدار دارند. معمولاً در ایام ماه رمضان هر سال نیز به بهانه افطاری دور هم جمع میشوند. بنابر گزارش کوتاهی که حجتالاسلام سید محمدعلی ابطحی در کانال تلگرامیاش داده، برخی اعضای مجمع روحانیون مبارز در روزهای آغازین ماه رمضان، میهمان آیتالله سید مهدی امام جمارانی بودهاند که متن پیش رو اشارهای به این جلسه دارد.
گزارش کوتاه سید محمدعلی ابطحی از این جلسه: «در جلسه مجمع روحانیون که همه مهمان آیتالله امام جمارانی بودیم کلی در مورد مسائل جاری صحبت کردیم. از استیضاح، از استعفای ظریف، پیشنهادهای مختلف به دولت، و همه آنها از سر دلسوزی و دلسوزانهتر از همه آقای خاتمی صحبت کرد. من هم گزارشی از همایش الازهر در مورد گفتگوی اسلامی اسلامی بحرین دادم. بهخصوص روی این نکته تأکید کردم که در جهان اسلام مکتب الازهر،. در برابر مکتب اسلام افراطی قرار گرفته که مهد آن در وهابیت عربستان بود. با روش مهار کردن افراطیها توسط ولیعهد سعودی، فضای رشد مکتب اسلام معتدل ازهری زمینه پیدا کرده و این فرصتی است برای وحدت جهان اسلام در مواجهه با افراطیگری اسلامی که در داعش و القاعده و طالبان و افراطیهای دینی همه جا جلوه کرده بود. وحدت اندیشه غیر افراطی راه نجات اسلام از بدنامی افراطیون است.»
دورنمایی از مجمع روحانیون مبارز:
جامعه روحانیت مبارز تهران از تشکلهای انقلابی است که نقش جریانساز آن در خطدهی به نیروهای متعهد و انقلابیِ قبل و بعد از پیروزی انقلاب غیرقابل انکار است. چهرههایی چون حضرات آیات و حججاسلام شهید مطهری، شهید بهشتی، شهید باهنر، شهید فضلالله محلاتی، مهدوی کنی، مقام معظم رهبری، محمدعلی موحدی کرمانی، امامی کاشانی، هاشمی رفسنجانی، مجتهد شبستری و …. جزء افرادی بودهاند که برای تحقق ارزشهای اسلامی، دفاع همهجانبه از نظام جمهوری اسلامی و تبعیت و حمایت از ولایتفقیه، جامعه روحانیت مبارز تهران را تشکیل دادند.
در سال ۱۳۶۷ش برخی افراد به دلیل اختلافات سیاسی و مسائل اجرایی که با چهرههای خوشنام جامعه روحانیت مبارز داشتند، از این تشکل انقلابی جدا شده و با صحنه گردانی حجت الاسلام مهدی کروبی مجمع روحانیون مبارز را تشکیل دادند.
اولین شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز به دبیرکلی مهدی کروبی تشکیل شد. او از سال از سال 1367 تا سال ۱۳۸۴ بهعنوان دبیرکل این مجمع فعالیت میکرد. از سال ۱۳۸۴ تا کنون، این مجمع به ریاست سید محمد خاتمی اداره میشود.
سید محمد موسوی خوئینیها، سید محمد خاتمی، سید محمدعلی ابطحی، سید هادی خامنهای، سید عبدالواحد موسوی لاری، مجید انصاری، سید مهدی امامجمارانی و ناصر قوامی، سید حمید روحانی، اسدالله بیات زنجانی، هادی غفاری (فرزند شهید آیتالله غفاری)، رسول منتجبنیا و … از اعضای کنونی این مجمع محسوب میشوند.
مجمع روحانیون مبارز در سالهای ابتدایی شکلگیری، خود را حامی اسلام ناب محمدی و ولایت فقیه میدانست و جریان مقابل خود را طرفدار اسلام آمریکایی مینامید. اما پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۷۶ش و پیروزی سید محمد خاتمی، این تشکل ضمن تأکید بر تنشزدایی در سیاست خارجی و مطرح ساختن گفتگوی تمدنها، و نیز تأکید بر مردمسالاری دینی، همزمان از گسترش توسعه سیاسی در کشور حمایت کرد.
اگرچه این مجمع مدعی است که نشر و تبیین اندیشههای امام خمینی؟ق؟، خدمت به اسلام و انقلاب و دفاع از محرومان و مظلومان خطمشی آن است اما با نگاهی به مواضع و عملکرد افراد فوقالذکر میتوان این ادعا را مورد قضاوت قرار داد و به ماهیت واقعی این مجمع پی برد.
برخی احزاب سیاسی ازجمله حزب اعتماد ملی، منشعب از مجمع روحانیون مبارز است. حجتالاسلام کروبی پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴، از دبیرکلی مجمع روحانیون مبارز جدا شد و حزب اعتماد ملی را تشکیل داد.
نقشآفرینی اعضای مجمع روحانیون مبارز و حزب اعتماد ملی در فتنههای مختلف کاملاً ملموس بوده است. بهعنوان نمونه این مجمع پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم، در بیانیهای مدعی تخلف و مهندسی آراء در انتخابات شد و خواستار ابطال آن و برگزاری مجدد انتخابات شد.
ابطحی که مدعی شده در این دورهمی آقای خاتمی دلسوزانهتر از همه صحبت کرد، گویا خیال میکند مردم از پیشداشتهها و آرای کنونی او بیخبرند.
هم دم خروس دلسوزیهای خاتمی و همرزمانش در مجمع روحانیت مبارز برای همگان هویداست و هم همگان میدانند که اشکهای مجانی و تمساحگونه این جماعت از سر دلسوزی برای ایران و ایرانیان نیست.