به گزارش رحا مدیا، سیدپویان حسینپور، معاون سابق سازمان فضای مجازی سراج در دهمین رواق اهلقلم که به همت مدرسه اندیشهورز رحا و بهصورت برخط برگزار شد، اظهار کرد: نویسندگی دنیایی است که باید در آن فعالانه حضور پیدا کرد.
حسینپور گفت: یادداشتنویس باید ریتم و آوای متن خود را بداند و از آن آگاه باشد برای این کار لازم است خود را جای مخاطب بگذارد تا آن حس را درک کرده و بتواند خواسته خود را در یادداشت منتقل کند.
وی در ادامه تجربههای خود را در عرصه یادداشتنویسی برشمرد.
۱. تفاوت یادداشت و خبر
ای فعال رسانهای درباره تفاوت یادداشت و خبر ابراز داشت: یادداشت غیر از خبر و گزارش است، یادداشت تحلیلمحور و استدلالمحور است و بیشتر بر اساس زاویه دید و زاویه تحلیل است، در یادداشت بهدنبال منابع استدلالی نویسنده نیستیم.
۲. استدلال و تحلیل در یادداشت بسیار مهم است
وی یادداشت را نوشتهای مستدّل عنوان کرد که مخاطب با خواندن آن ضمن همراه شدن با متن باید استدلال و به نتیجه رسیدن متن را هم دریابد، برای این کار نویسنده به دامنهای از اطلاعات و داده نیاز دارد که خواندن کتب، یادداشت، مقاله، شعر و داستان در این زمینه میتواند یاریگر نویسنده باشد.
۳. کوتاه و روان بنویسیم
حسینپور در ادامه ارائه تجربیات خود به این نکته اذعان داشت که در ابتدا شاید این مورد سخت باشد اما با تمرین و ممارست، نوشتن یادداشت کوتاه، روان و مستدل برایتان تبدیل به تفریح خواهد شد و بدانید که ابتدای هر کاری سخت است و بعد از این سختی است که آسانی خود را نشان میدهد.
۴.محتوای یادداشت باید معماری شده باشد
مدرس سواد رسانه به تجربهی زیسته خود در یادداشتنویسی اشاره و تأکید کرد: نویسنده به مثابه یک مهندس ساختمان است، مهندس کار را بدون برنامه و طرح شروع نمیکند، نویسنده نیز باید برای مصالح موجود در اختیار خود طرح و برنامه داشتهباشد تا بتواند از آنها به بهترین نحو در راستای انتقال مطالب خود استفاده کند.
۵.متن باید ریتم داشته باشد
وی در ادامه به چگونگی فراز و فرود متن اشاره کرده و استفاده از کلماتی که سبب آهنگین شدن نوشته میشود را یکی از مؤلفههای زیبانویسی عنوان کرد و در راستای انجام هر چه بهتر این عملیات در یادداشت پیشنهاد کرد؛ نویسنده با صدای بلند متن خود را بخواند و به فراز و فرود متن دقت داشتهباشد. اینجا باید خودتان را جای مخاطب بگذارید تا بتوانید آن ریتم و آوا را دریابید.
۶.شاکله نویسندگی
حسینپور که در رواق دهم تحریریه رسانهی رحا سخن میگفت از میان تجربههایش به بیان اهمیت «ساختمان یادداشت» پرداخت و عنوان کرد: در یادداشتنویسی چند نوع جمله داریم، جمله موضوع که شاهکلید متن است و بقیه جملات آن را تکمیل میکنند، جملات پشتیبان که بهعنوان مفسّر یا زمینهساز برای جمله موضوع قرار میگیرند و در آخر جملات نتیجه که نتیجهگیری متن است، البته گاهی همراه با جملات موضوع و پشتیبان استفاده میشود.
گزارشگر: محمدرضا بابایی