به گزارش رحا مدیا، زیارت، حضوری عارفانه و مشتاقانه، در بارگاه پاکان جهان و تشرّف به حرمهای مقدس و نورانی آنان است.
زیارت، سفری پر از شور و شوق و سرشار از اخلاق و عشق، بهسوی برگزیدگان الهی و فرزندان و یادگاران پیامبر صلیاللهعلیهوآله است. زیارت، حضور آگاهانه، عالمانه و خردورزانه در حرم عالمترین عالمان و دانشمندترین دانشمندان است.
زیارت، شرفیابی به محضر اهل بیت پیامبر صلیاللهعلیهوآله و کسب فیوضات و برکات معنوی از ساحت آن بزرگواران است. زیارت، توسل عاشقانه به دامان آل یس علیهمالسلام و دعا و حاجت خواستن از واسطههای مقرّب الهی است.
زیارت، دانشگاه انسانسازی و معنویت و مکتب خودسازی و معرفت است. زیارت، فرصت طلایی برای طهارت و پاکی اخلاق و موعد توبه و پاکسازی درون است. تعظیم، تکریم، گرامی داشت و یادکرد انسانهای شایسته، فرهیخته، فرهنگساز، نقشآفرین، مصلح، متحول کنندگان تاریخ و… و نیز، زنده نگه داشتن نام و یاد آنان پس از مرگ، لازمه محبّت، عشق و ارادت انسانها به نیکیها و کمالات است و ریشه در فطرت و سرشت آدمی دارد.
شخصیتهای صالح با توجّه به پایگاهی که در عقاید، احساسات و عواطف ملّت دارند؛ نام و یادشان همواره زنده میماند و علاقهمندان به آنان، برای زنده نگه داشتن یادشان پایداری میکنند و ثابتقدم میمانند. بر این اساس، ذکر مناقب و فضایل آل طه و یس علیهمالسلام احساس شادمانی و سرور در موالید و تألّم و اندوه در مصائب آنان، موجب تقرّب به خداست؛ زیرا ارتباط با این انسانهای کامل، مایه بهرهوری از معارف قرآن و استفاده از سنّت معصومان علیهمالسلام میگردد و سبب تحکیم پیوند با خلیفه خدا میشود. یکی از راههای بزرگداشت مفاخر و صاحبان کمال، زیارت آنان است.(«شرح زیارت جامعه کبیره» ج 1، ص 21)
شبه خرافات
عدهای از غرضورزان و جاهلان این شبهه را ایجاد کردهبودند که زیارت مشاهد مشرّفه و مراقد بزرگان دین، خرافات است، علاّمه طباطبایی در جواب نوشت: «مطلوبیت زیارت پیغمبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و ائمه اهل بیت علیهمالسلام به ثبوت رسیده و مورد هرگونه تحریض و ترغیب شده است و روشن است که حضور بههم رسانیدن در برابر اولیای دین، چه اثر روحی عمیق در دل آرزومندان میگذارد و چگونه جمال بی مثال حق و حقیقت را با جذّابترین جلوه خود در یک مظهر کامل نشانمیدهد و چگونه وحدت نظر و همدستی و هم داستانی در میان طبقات مردم را از زن و مرد و سیاه و سفید و… به وجود میآورد و چگونه همهشان در یک صف قرار گرفته و در برابر حق و حقیقت کرنش میکنند…. اگر [شیعیان] در تعظیم و احترام آنان (خاندان وحی) میکوشند، در تعظیم شعایر و آثار خدایی میکوشند و اگر قبر یا ضریح و یا آستان آنان را میبوسند، لازمه محبت و ارادت را بهجا میآورند و چگونه ممکن است محبّت خاندان نبوّت، یکی از فرایض دینی قرار بگیرد و در قرآن کریم به آن تصریح شود، ولی آثار آن ممنوع گردد»؟ («مجموعه مقالات و پرسشها» ج 1، ص 232 – 231)
زیارت رفتن پیامبر (ص)
سنت زیارت سنتی است که از خود پیامبر گرامی اسلام به ما رسیده است بهطور نمونه در روایات داریم که:
«زارَ الن بی قَبْرَ اُمِّهِ فَبَکی و اَبْکی مِنْ حَوْلِهِ… إستأذَنْتُ رَبّی فی اَنْ اَزُورَ قَبْرَها، فَاَذِنَ لی، فَزُوروا القُبور فَاِنَّها تُذَکِّرُکُم المَوْتَ؛ پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله قبر مادر خود را زیارت نمود و در کنار قبر او گریست و کسانی را که در اطرافش جمع شده بودند، گریاند. [آن گاه فرمود:] از خدایم اجازه گرفتهام که قبر مادرم را زیارت کنم. شما نیز قبرها را زیارت کنید؛ چون که زیارت آنان، مرگ را به یاد میآورد». («صحیح مسلم» ج 3، ص 65)
دستور پیامبر(ص) برای رفتن به زیارت
پیامبر صلیاللهعلیهوآله نهتنها خود به زیارت اهلقبور میرفت و برای آنان طلب آمرزش مینمود؛ سفارشها و دستورات خاصی را نیز برای رفتن به قبرستان و خواندن دعا و… دارد.
از عایشه نقل شده است که پیامبر صلیاللهعلیهوآله درباره کیفیت زیارت قبور فرمود: «فَاَمَرَنی رَبّی أتی البقیعَ فَاسْتغفِرَ لَهُمْ، قُلْتُ: کَیفَ اَقولَ یا رَسول الله؟! قالَ: قولی السَّلامُ عَلی اَهلِ الدّیارِ مِنَ المؤمنینَ وَ المُسْلِمینَ یَرْحَمُ اللهُ الْمَسْتَقْدِمینَ مِنّا وَ الْمُستَأخرینَ وَ إنّا اِنْ شاءَ اللهُ بِکُمْ لاحِقُونَ؛ پروردگارم دستور داد که به بقیع بیایم و بر خفتگان در آن طلب آمرزش کنم. [عایشه] میگوید: پرسیدم: ای رسول خدا! چگونه بگویم؟ آن حضرت فرمود: بگو سلام بر اهل این دیار، از مؤمنان و مسلمانان. خداوند پیشینیان و پسینیان از ما را رحمت کند! ما به همین زودی به شما ملحق میشویم». (صحیح مسلم» ج 3، ص 64)
همچنین نقل شده که: هر گاه آخر شب فرا میرسید، پیامبر صلیاللهعلیهوآله بهسوی بقیع میرفت و میگفت: «السّلام علیکم دار قوم مؤمنین و…». (صحیح مسلم ج 3، ص 63)
عشق به امامزمان(عج)
عشق و محبت به امامزمان عجلاللهتعالیفرجهالشریف سبب حضور میلیونی زائران در مسجد مقدس جمکران شده است و این عشق نعمت عظیمی است که خداوند بهراحتی به کسی عطا نمیکند. عشق و محبت به امامزمان نعمت بسیار عظیمی است و این محبت سبب میشود که محبوب خداوند شویم. کسی که بمیرد و شناختی از حضرت مهدی علیهالسلام نداشتهباشد به مرگ جاهلیت مردهاست، کسی که مرگش برسد و نسبت به امامزمان شناخت داشتهباشد مانند کسی است که در محضر آخرین اختر تابناک ولایت از دنیا رفتهاست.
انسان باید خود را وقف امامزمان علیهالسلام کند. در آسیبشناسی آخرالزمان آمده است که هم و غم مردم، دنیای آنها است و بهسمت دنیاپرستی پیش میروند ولی در کنار آنها افرادی هستند که وجود امامزمان برای آنها بهترین است و همه هم و غم خود را حضرت بقیةالله میگذارند و جدیترین موضوع زندگیشان امامزمان است.
همه قوت شیعیان و محبین امامزمان در خدمتگذاری نسبت به امامشان است، باید ارتباط محبتی و ارتباطی و خدمتگذاری نسبت به حضرت مهدی علیهالسلام افزایش پیدا کند. باید با دوری از گناه به امامزمان نزدیک شویم چون گناه سبب دوری انسان از این امام همام میشود.
افزایش توجه به دین پس انقلاب اسلامی
یکی از نشانههای رشد و افزایش توجه عموم مردم به دین پس از انقلاب اسلامی همین حضور آنها از همه اقشار و طبقات جامعه در مناسبتهای دینی از جمله حضور پررنگ آنها در جشن نیمه شعبان است. امسال در حدود پنج میلیون زائر از سرتاسر ایران و کشورهای اسلامی به قم آمدند تا نیمهشعبان را در جوار حرم حضرت معصومه(س) و مسجد جمکران بگذرانند.
همچنین در طول مسیر بلوار پیامبر اعظم(ص) و مسجد مقدس جمکران، و نقاط مختلف قم بیش از یکهزار موکب مستقر بودند و از زائران با تمام توان پذیرایی کردند که همه اینها نشان از توجه و عشق و ارادت به منجی عالم بشریت حضرت صاحبالامر دارد.