استاد کلام مطرح کرد؛

تبیین سنت‌های الهی با نگاه کلامی

حجتت‌الاسلام جبرئیلی: سنت‌ها فعل و امر خداوند تجسم اراده الهی است. همواره در تاریخ بشر به گونه‌ای یکسان و مداوم هست. تغییر ناپذیرند و هیچ چیزی جایگزین این سنت‌‌ها نمی‌شود. تحقق این سنت‌ها با اختیار بشر منافات ندارد.

به گزارش رحا مدیا، نشست «متی نصرالله» در دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد.

در این نشست حجت‌الاسلام محمد صفر جبرئیلی، دانشیار گروه کلام پژوهشکده حکمت و دین پژوهی، با موضوع سنت‌های الهی و مبانی کلامی نکاتی را مطرح کرد.

وی با اشاره به اینکه قطعا جنگ و از دست رفتن نیروها سرمایه‌های کشور بد است، گفت: گاهی اوقات علی‌رغم آثار منفی، خیراتی هم در کل جامعه بشریت به دست می‌آید.

وی افزود: اگر بخواهیم سنت‌های الهی را در فضای امروز نهادینه کنیم، ضمن استفاده از قدما و معاصرینی مثل شهید مطهری و علامه مصباح، بدون این بزنگاه‌ها و کلیدهایی که مقام معظم رهبری به عنوان انسان حکیم و عالم به روز دارند، شاید کار به ثمر ننشیند.

جبرئیلی درباره سنت‌های الهی گفت: سنت‌ها فعل و امر خداوند تجسم اراده الهی است. همواره در تاریخ بشر به گونه‌ای یکسان و مداوم هست. تغییر ناپذیرند و هیچ چیزی جایگزین این سنت‌‌ها نمی‌شود. تحقق این سنت‌ها با اختیار بشر منافات ندارد.

وی افزود: بشر با اختیار خود استحقاق جریان سنت‌ها را به دست می‌آورد؛ بنابراین می‌تواند پیش از تحقق سنت، زمینه تحقق یافتن یا نیافتن آن را  فراهم کند.

جبرئیلی چند شرط را برای تحقق سنت‌ها ذکر کرد که یکی آز آن‌ها تلاش بود و خاطرنشان کرد:  ما  سی سال تلاش کردیم و موشک ساختیم؛ الان دیدیم اگر نبود، یکی دو شب بیشتر دوام نمی‌آوردیم. معلوم شد آن هزینه‌ها که خیلی‌ها نق می‌زدیم به کار آمد.

وی توکل و اعتماد به خدا را از دیگر راه‌های تحقق دانست و گفت: معتقدم یکی از دلایلی که رهبر انقلاب با ضرس قاطع می‌گوید اسرائیل از بین می‌رود، علم غیب ندارد. ایشان بر اساس مطالعات تاریخی و استنادات قرآنی و ایمانی که دارد این را می‌گوید.

جبرئیلی راه دیگر را دعا برشمرد و یکی از لوازم این تحقق را تحمل سختی‌ها دانست و خاطرنشان کرد: ما باید برای رهبر تلاش کنیم؛ نه به عنوان اینکه مرجع است؛ بلکه به عنوان اینکه ایشان امام و فرمانده است.

وی درباره شناخت درست سنت‌ها با بیانی از رهبر انقلاب گفت: اگر سنت‌ها درست شناخته شود و محط و مجرای آن درست تطبیق داده شود، خود سنت، عامل برای آن تغییر و دگرگونی ایجاد می‌شود.

او ادامه داد: برخی از سنت‌ها اطلاق دارد. اطلاقش فقط به افراد نیست. سنت جهاد و تلاش؛ کافر تلاش کند می برد؛ مومن تلاش نکند، نمی‌برد.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

لینک کوتاه: