معنای صحیح مشارکت مردم در جهش تولید و نقش حوزویان در این خصوص

مقام معظم رهبری مد ظله العالی در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ ضمن تبریک عید نوروز به ملت ایران، سال جدید را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری کردند. معظم له در بخشی از این پیام فرمودند: «جمع‌بندی نظرات کارشناسان اقتصادی ما را به این نتیجه می‌رساند که کلید حل مشکلات اقتصادی کشور ازجمله «تورم»، «اشتغال» و «ارزش پول ملی» مسئله «تولید» است و جهش در تولید بدون حضور مردم در اقتصاد و عرصه تولید امکان‌پذیر نیست. با توجه به این موضوع، شعار سال ۱۴۰۳، «جهش تولید با مشارکت مردم» قرار داده‌شده است»

همچنین معظم له در دیدار با سران نظام ضمن اشاره به واقعیت‌های تلخ و شیرین اقتصادی کشور چنین فرمودند: «انتظار مردم آن است که تصمیم‌ها و اقدام‌هایی که مسئولین کشور در مسائل اقتصادی انجام می‌دهند، در زندگی آنها اثر محسوس و ملموس داشته باشد؛ این انتظار مردم است. کاری کنیم که این انتظار برآورده بشود؛ انتظار به‌جایی هم هست.»(پایگاه اطلاع‌رسانی مقام معظم رهبری،۱۵؛۰۱؛۱۴۰۳)

یکی از حربه‌های دشمنان علیه نظام اسلامی و تحت فشار قرار دادن مردم در راستای ناامید سازی و ناکارآمد نشان دادن جمهوری اسلامی، راه‌اندازی جنگ اقتصادی و کند کردن چرخ‌دنده‌های اقتصاد و تولید ملی است. در کنار تحریم‌های ظالمانۀ غرب، چنبره حاکمیت اقتصاد لیبرالی بر گلوگاه‌های اقتصادی و اعمال نظر اقتصاددان‌های غرب‌گرا در عرصه‌های مختلف اقتصادی باعث شده تا نظام اسلامی کماکان با مشکلات و نابسامانی‌های اقتصادی دست‌وپنجه نرم کند.

باوجوداینکه اقتصاد لیبرالیستی هیچ تناسبی با جامعه و اقتصاد اسلامی ندارد اما بعد از 45 سال هنوز هم شاهد سرریز شدن آثارِ آراء و نظریات کسانی در عرصه اقتصادی هستیم که بر اصول اقتصاد غربی تکیه و تأکید دارند.

به همین دلیل مقام معظم رهبری در کنار ارائه بسیاری از تصمیمات راهبردی اقتصادی، بیش از ده سال است که شعار هر سال را به مسائل اقتصاد و توجه ویژه به تولید ملی اختصاص داده‌اند.

همان‌طور که مردم ایران در جنگ تحمیلی و سایر بزنگاه‌های خطرساز، دست‌به‌دست هم داده و یاری‌گر نظام اسلامی بوده‌اند در خنثی‌سازی جنگ اقتصادی نیز می‌توانند اثرگذار باشند. بدون تردید توجه ویژه مردم به اقتصاد مقاومتی و جهش تولید می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مشکلات اقتصادی باشد
البته دولت محترم نیز باید با ساختارهای سرمایه‌سالار حاکم بر اقتصاد و برخی سیاست‌های اقتصادی نادرست که باعث تشدید محرومیت اقتصادی می‌شود، مبارزه همه‌جانبه داشته باشد و زمینه‌های حضور تأثیرگذار مردم برای مشارکت سالم و واقعی اقتصادی را فراهم کند.

بنابراین یکی از لوازم تحقق شعار امسال، تبیین معنای صحیح مشارکت مردم توسط فضلای حوزوی است. طلاب و فضلای حوزوی باید برای ترویج مشارکت مردم در جهش تولید و تبیین معنای صحیح آن جهاد تبیین اقتصادی داشته باشند.

بی‌تردید مقصود رهبر معظم انقلاب از مشارکت مردم، تنها مشارکت عده‌ای سرمایه‌دار در بخش خصوصی نیست؛ بلکه مقصود، مشارکت عموم فعالان اقتصادی بر اساس الگوهای واقعی مشارکت است. معنای صحیح مشارکت مردم در جهش تولید آن است که علاوه بر ترغیب آحاد مردم برای استفاده از کالاهای تولید داخلی، نقش مردم در امر تولید برجسته شود به‌نحوی‌که عموم فعالان اقتصادی، در فرایند اقتصادی، هم مالک باشند، هم عامل و هم مدیر باشند، به‌گونه‌ای که عموم فعالان اقتصادی، خود مالک منابع تولیدی، کار و محصول کار خود گردند. البته مشارکت مردمی باید در چارچوب اصول و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نوعی انقلاب اقتصادی را به دنبال خواهد داشت که نتیجه آن جهش تولید همراه با رفع فقر و تحقق عدالت توزیعی است.

نکته آخر اینکه شعار سال نباید در حد شعار و آن هم فقط برای روزهای آغازین سال باشد بلکه باید به‌عنوان سیاست مستمر در طول سال پیگیری و اجرا شود.

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

لینک کوتاه: