رئیس پژوهشکده نظام‌های اسلامی مطرح کرد؛

منطق تمدن غربی بی‌آبرو شده‌است

حجت الاسلام ایزدهی گفت: اینکه ما علوم انسانی را از فقه و فلسفه و اخلاق و کلام و … بگیریم ومدلی بومی از مقاومت را بازسازی کنیم تا متناسب با ساختار انقلاب اسلامی باشد؛ این ساختار… مبتنی بر معنویت و اخلاق و ارزش‌های معنوی است. امروزه منطق اسرائیل و حقوق بشر و دموکراسی و تمدنی غرب بی‌آبرو شده‌است و منطق انقلاب اسلامی در جهان در حال جا باز کردن است.

به گزارش رحا مدیا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی؛ رئیس پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه، دوم اردیبهشت ماه سال جاری در نشست علمی مقاومت در مبانی و منابع دین با موضوع «فقه مقاومت» که در تالار فرهنگ پژوهشگاه دفتر قم برگزار شد، با بیان اینکه در علوم انسانی نظریات تولید می‌شوند تا نظام اداره کشور شکل بگیرد، گفت: در علوم انسانی هم علوم مختلف متناسب با مشکل و نوع مسئله وارد شده و مسائل را حل می‌کنند. طبیعتاً در جامعه‌، علوم انسانی به‌عنوان ابزار حل مسئله به‌کمک حل معضلات می‌رود به‌خصوص اینکه در هر کشوری مسائل در ذیل هنجارها شکل می‌گیرد و پاسخ‌ها هم باید متناسب با آن هنجارها باشد و ما یک هنجار مطلق و واحدی نداریم که مشکلات را حل کند لذا در کلان‌ترین مسائل هم باید مدل بومی داشته‌باشیم.

وی افزود: با اینکه دموکراسی را اکثر کشورها پذیرفته‌اند ولی باز هر کشوری باید مدل بومی برای دموکراسی خود تعریف کند تا بر اساس آن به حل مسائل بپردازند. در آزادی و امنیت و … هم هر کشوری به مدل بومی محتاج است؛ در نظارت و امنیت، برخی کشورها چون ذات استعماری دارند امنیت خود را در سایه استعمار و چپاول دیگران می‌بینند ولی در حکومت اسلامی ممکن است ما عملیات پیشگیرانه نداشته باشیم و این در حالی است که رژیمی مانند اسرائیل هر خطری در برابر خودش احساس کند از چندسال قبل علیه او اقدام می‌کند و آن را موجه جلوه می‌دهد.

ایزدهی با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی عملیات پیش‌دستانه ندارد ولی پیشگیرانه دارد، تصریح‌کرد: وقتی داعش اعلام رسمی می‌کند که با قصد حمله به جمهوری اسلامی در حال حرکت است قبل از اینکه به ۴۰ کیلومتری کشور برسد با آن مقابله می‌کنیم. گرایش‌هایی چون اقتصاد و سیاست و فرهنگ نیازمند هنجارهای متناسب با خود است و نظام اسلامی نمی‌تواند نظریه تولید کند مگر اینکه اصول و سیاست‌های او مبتنی بر مبانی باشد.

وی افزود: هر رفتار ما در حوزه نظریه و عمل باید حجیت داشته و مبتنی بر مبانی اصیل باشد و التقاطی هم رفتار نکنیم البته بازخوانی و بازشناسی و بازسازی درست است ولی نه اینکه بخشی را از جایی و بخش دیگری را از جای دیگری بگیریم. در نظریه سیاسی هم اگر حجیت باشد ولی مشکل را حل نکند باز هم مناسب نخواهد بود لذا منطق حجیت و کارآمدی و بازسازی و بازخوانی علوم انسانی باید در تناسب با ارائه مسائل جامعه مبتنی بر مبانی باشد.

منطق کتاب مقدس

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه بسیاری از کشورهایی که با استبداد و استکبار مواجه هستند، منطق علوم انسانی خود را برای رفع آن به کار می‌برند، اظهار کرد: مثلاً در هند، منطق گاندی مستند به منطقی است که مستند به کتاب مقدس است که می‌گوید اگر کسی به‌صورت راست تو سیلی زد سمت چپ را هم به او نشان بدهی که بزند؛ این البته به‌معنای تسلیم و رضایت و انفعال نیست بلکه واکنشی است که به‌جای مواجهه مستقیم با طرف مقابل او را به‌سمت خود متمایل کند؛ کاری که مرحوم ابوترابی در دوران اسارت انجام داد.

وی افزود: هند براساس همین منطق از استعمار انگلیس منفک شد و همین منطق در آفریقای جنوبی و کوبا و در نظام اسلامی ما وجود دارد به‌عنوان نمونه منطق مقاومت بر اساس نظم بومی در منطقه شامات یعنی لبنان و فلسطین و سوریه، موجود پلیدی به نام رژیم صهیونیستی با ذات تفرعن و استکبار وجود دارد و مواجهه با او باید هوشمندانه و البته عمدتاً نظامی باشد زیرا این رژیم زبانی جز زور نمی‌نفهمد.

ایزدهی بیان کرد: قبل از انقلاب گفته می‌شد منطق مبارزه با اسرائیل، مبارزه با امپریالیسم با روش مواجهه نظامی مستقیم و پارتیزانی و … است؛ انقلاب اسلامی، روش مقابله را متکی بر توانایی توده مردم و همه جانبه اعم از نظامی و جنگ نرم و … براساس عدم تسلیم و مبتنی بر اخلاق و توکل بر خدا تعریف کرده است به همین دلیل مجبور می‌شود از لبنان عقب‌نشینی کند ولی بلندی جولان سوریه را همچنان در دست دارد.

لزوم تولید منطق بومی مقاومت

وی اضافه‌کرد: اینکه ما علوم انسانی را از فقه و فلسفه و اخلاق و کلام و … بگیریم در نهایت باید مدلی بومی از مقاومت را بازسازی کنیم که متناسب با ساختار انقلاب اسلامی است؛ این ساختار مردمی، اعتراضی و اقناعی و مبتنی بر معنویت و اخلاق و ارزش‌های معنوی است. امروزه منطق اسرائیل و حقوق بشر و آزادی و دموکراسی و تمدنی غرب بی‌آبرو شده‌است و منطق انقلاب اسلامی در جهان در حال جا باز کردن است.

ایزدهی بیان کرد: ما باید ابزارهای متناسب با منطق خودمان را تولید کنیم؛ به همین دلیل سلاح ما نقطه‌زن است و برای کشتار مردم عادی به کار نمی‌رود نه مانند اسرائیل و آمریکا که بمب‌های فسفری و اتمی ضعیف به کار می‌برند. ما برای مقاومت و مقابله با دشمنان نمی‌توانیم مبتنی بر سلاح‌های آنان با خودشان مقابله کنیم زیرا امکانات نظامی و بودجه نظامی آنان از ما بیشتر است لذا از سلاح‌های سبک، ارزان قیمت و نقطه‌زن و بومی در عین حال بازدارنده تولید کرده‌ایم؛ اگر زمانی ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه می‌آمد همه خودشان را جمع می‌کردند ولی امروز این ناو به‌جای تهدید، سیبل است و برای مقاومت، فرصت برای ضربه‌زدن ایجاد می‌کند.

رئیس پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه با بیان اینکه در تناسب بین هست‌ها و ارزش‌ها، اعتدال‌بخشی برای حاکمیت منطق مقاومت لازم است، گفت: حضور در تراز بین‌الملل به‌صورت موجه کاری است که ما باید در علوم انسانی اسلامی انجام دهیم و انقلاب را مؤلفه‌های آن صادر و ابزارهای مقاومت را هم توسعه دهیم و باب‌ی را در حل معضلات ایجاد کنیم و این مسئله است که اگر بر علوم انسانی عرضه شود مواجهه ما ایجابی و فعالانه خواهد بود.

پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها