استاد علوم سیاسی تبیین کرد؛

نباید تمام ظرفیت کشور منحصر در مذاکره باشد

استاد شبان‌نیا گفت: بعد از فرمایشات رهبر انقلاب و حضور مردم در صحنه و نامه ترامپ که مشخص کرد دنبال چه مطلبی هست، مطرح کردن مذاکره با آمریکا مصداق خیانت و با هدف ایجاد دو قطبی است.

به گزارش رحا مدیا، حجت‌الاسلام قاسم شبان‌نیا، دکترای علوم سیاسی درباره مذاکره ایران و آمریکا گفت: این نامه‌ای که ترامپ داده شاید یکی از امدادهای غیبی الهی بود؛ چون اگر هر چه ما تلاش می‌کردیم ماهیت خبیث این شخص را نشان بدهیم شاید نمی‌توانستیم؛ اما با این نامه کاملاً نشان داد، نامه‌ای بسیار خفت‌آور و از موضع ذلت؛ وقتی ما با طرف دیگر صحبت می‌کنیم و علائمی را از موقعیت کشور بیرون می‌دهیم که نیازمند مذاکره با آمریکا هستیم، شخصیت قماربازی مثل ترامپ از این ظرفیت استفاده می‌کند.

 وی با مثبت خواندن موضع‌گیری آقای پزشکیان در سخنرانی 22 بهمن، اظهار کرد: این نکته خوبی بود که رئیس‌جمهور اشاره کرد که اگر این تفکر در این دولت باشد، این دولت در حوزه سیاست خارجی کاملاً در چهارچوب سیاست‌های مقام معظم رهبری می‌تواند حرکت کند؛ مشروط به اینکه شخصیت‌های مؤثر و دست به قلم فضا را به‌هم نزنند.

استاد حوزه با اشاره به‌بیان رهبر انقلاب که فرمودند مستکبرین دنیا هیچ‌وقت به آن چیزی که رضایت می‌دهید تن نمی‌دهند، تصریح‌کرد: وقتی شما دربحث‌های هسته‌ای عقب نشینی کردید و دشمن دید که بدون هزینه می‌تواند شما را عقب براند، در بحث‌های حقوق بشری هم ورود پیدا می‌کند و از شما می‌خواهد که از آرمان‌های خودتان عقب‌نشینی کنید و به چیزهایی تن بدهید که با تفکر دینی و حتی بومی شما سازگاری ندارد؛ مثل حقوق همجنس‌گرایان و هم‌جنس‌بازان.

وجه تمایز انقلاب اسلامی

وی وجه موفقیت و تمایز انقلاب اسلامی نسبت به سایر انقلاب‌ها را صدور انقلاب، آن هم صدور فرهنگی و تفکری دانست و گفت: این تفکر مورد تأیید مستکبران نیست. بنابراین از مستکبرین دنیا تا زمانی که در موضع استکبار هستند، نباید انتظار داشته‌باشیم که در مقابل مذاکرات چیزی نصیب ما شود. فرقی هم نمی‌کند که مستکبر، آمریکا یا اتحادیه اروپا و… باشد.

هدایتگری رهبر انقلاب در انحرافات سیاسی کشور

شبان‌نیا با توجه به بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکره با آمریکا گفت: ایشان نقش هدایتگری دارند و فرمودند من در جزئیات امور ورود پیدا نمی‌کنم و اگر انحرافی اساسی ببینم ورود پیدا می‌کنم. این یکی از ورودهای رهبر انقلاب برای برون رفت از تصمیمات غلطی بود که ممکن بود به‌تبع روی کار آمدن ترامپ گرفته بشود.

وی افزود: شروع این موضع قوی از رهبری یک سرخطی است که ما فضای کشور را به این سمت ببریم. وقتی یک فضای سنگین ایجاد شده که مذاکره با آمریکا حلال مشکلات است، رهبر انقلاب با فرمایشاتی که داشتند، خطی را مشخص کردند که ما آن خط را دنبال کنیم تا اینکه اگر مسئولین اراده‌ای بر خلاف آن داشته‌باشند خودشان را مجبور کنند با این خط فکری همراه کنند. بعضی افراد روی عملکرد دولت یا عملکرد مجلس اثر بگذارد. این فرمایشات راه را مشخص کرد.

قدرت بازدارندگی باید همه جانبه و رعب‌آور باشد

استاد حوزه و دانشگاه در تحلیل دیگری نسبت به بیانات رهبر انقلاب گفت: آیه 60 سوره انفال: «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قوه وَ مِنْ رِباطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللهِ وَ عَدُوَّکُمْ…» می‌فرماید موقعی که تهدید نظامی و غیرنظامی متوجه شما هست و مستکبرین دنیا  بسیج شدند که کاری بکنند نقش شما خنثی شود و قدرت کشور را از شما بگیرند شما باید آمادگی داشته‌باشید.

وی ادامه‌داد: هر بودجه‌ای که ناظر به بازدارندگی در کشور باشد، این آیه به ما ضابطه داده است. بخشی از قدرت، نظامی است؛ یک بخشی تکنولوژی است؛ یک بخشی قدرت سایبری است. جنگ ما ترکیبی است و همه این‌ها را باید با هم داشته‌باشیم. هر چیزی که در این جنگ ترکیبی لازم است، متناسب با تهدیدهایی که متوجه جمهوری اسلامی است باید بودجه نوشته شود. آیه می‌فرماید تجهیزات هم به اندازه‌ای باشد که دشمن از قدرت ما به وحشت بیفتد.

دکترای علوم سیاسی با اشاره به تجربه برجام اذعان کرد: ما متأسفانه مذاکره 1 + 5 را تجربه کردیم که یکی از کشورها آمریکا بود و رهبر انقلاب هیچ‌وقت اجازه ندادند با آمریکا به‌صورت مستقیم رابطه داشته‌باشیم. بعضی مواقع ایشان بعضی از دست دادن‌ها را مذمت کردند. جمهوری اسلامی باید الگو باشد و این الگوی مناسبی نیست که موضعی ذلت‌بار داشته‌باشد.

مذاکره تمام راه نیست

شبان‌نیا با اشاره به اینکه رهبر انقلاب به‌طور مطلق مخالف مذاکره نیست، تصریح‌کرد: ما نباید تمام ظرفیت‌های خودمان را منحصر در مذاکره کنیم. مشکل الان این است که یک تفکری راه حل تمام مشکلات کشور را مذاکره، آن هم از نوع ذلت می‌داند که نتیجه‌اش نامه ترامپ می‌شود. به حدی که معاندین نظام با ترامپ همراهی نکردند.

وی ادامه‌داد: دولت شهید رئیسی ظرفیت‌های جدیدی از مذاکره را باز کرد که توانستیم برخی از مشکلاتی که در دولت‌های قبل حل نمی‌شد، با توافقات و ملحق شدن به بعضی از اتحادیه‌ها توانستیم نفسی تازه کنیم؛ اما اگر با همان تفکر که دم کدخدا را باید دید، پیش می‌رفتیم نفس‌مان گرفته شده بود.

استاد علوم سیاسی با اشاره به‌بیان رهبر که فرمودند مسئولین متعهد و ملت متحد، گفت: ملت در 22 بهمن نشان دادند و با تمام ظرفیت میدان آمدند و این حضور برای تحلیل‌گران خوش‌بین هم قابل پیش‌بینی نبود. بحث عزت‌مداری چیزی نیست که کوتاه بیاییم. الان نوبت به مسئولین متعهد رسیده که باید تعهد خودشان را نسبت به این فضایی که رهبری و مردم فراهم کردند ایفا کنند.

وی با تأکید بر اینکه برخی افراد به‌دنبال ذلیل کردن جمهوری اسلامی و رسماً جیره‌خوار اجانب هستند، گفت: بعد از فرمایشات رهبر انقلاب و حضور مردم در صحنه و نامه ترامپ که مشخص کرد دنبال چه مطلبی هست، مطرح کردن مذاکره با آمریکا مصداق خیانت و با هدف ایجاد دو قطبی است. این فضای دو قطبی موجب تضعیف موضع رهبر و جریان انقلاب می‌شود و ممکن است بتوانند جام زهر را تحمیل کنند که جمهوری اسلامی از موضع ذلت مواردی را بپذیرد.

دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در پاسخ به این شبهه که رهبر انقلاب مانع توافقات سیاسی می‌شود، گفت: کسانی که می‌گویند رهبر انقلاب یا سپاه مانع می‌شود در مواضع هسته‌ای و توافقاتی که در برجام کردیم کجا بود که ما به تعهداتمان عمل نکردیم؟ چه کسانی نقض عهد کردند؟ بخشی توسط همین ترامپ بود.

از صلح دشمن باید ترسید

وی با خطرناک دانستن زمانی که دشمن از در صلح وارد می‌شود، گفت: این کلام حضرت علی علیه‌السلام است که بعد از اینکه دشمن از موضع صلح وارد می‌شود بیشتر باید از از او بترسی و فرمودند چه‌بسا دشمن به شما نزدیک می‌شود که شما را به غفلت بیندازد. در جایی که دشمن با شما مذاکره می‌کند، توافق باید طوری باشد که نتواند سوء استفاده کند و نهایت مراقبت را داشته‌باشید. شما نباید نسبت به دشمن حسن ظن داشته‌باشید.

استاد حوزه و دانشگاه در پاسخ به این سؤال که اگر مذاکره راه حل مشکلات نیست، پس راه حل چیست و چرا در سال‌های بعد از انقلاب کاری صورت نگرفته، گفت: این القا که جمهوری اسلامی کاری نکرده، آمار و ارقام این را نشان نمی‌دهد. ما در انقلاب فراز و نشیب داشتیم. بعضی جاها بهتر بوده و بعضی جاها ضعیف‌تر بوده است. مشکل به‌دلیل سیاستگذاری خودمان بوده است. مشکل ما مشکل انقلاب نیست. در مجموع برایند ما مثبت بوده است. با دست دراز کردن به دشمن، واقعاً مشکلات قابل حل است یا مشکلات را بیشتر می‌کند؟ تحریم‌ها مؤثر است به شرطی که شما دنبال راه حل‌های دیگر و ظرفیت‌های داخلی نباشید. مذاکره با اهلش و از موضع قدرت، بخشی از مشکلات را حل می‌کند؛ نه اینکه مذاکره برای غارت‌گری باشد.

شبان‌نیا درباره نقش مسئولین متعهد گفت: چرا ما باید موشک نقطه زن بسازیم، ولی اوضاع اتومبیل این‌طور باشد که قابل توجیه نیست؟! به‌خاطر اینکه یک جاهایی مسئولین متعهدی مثل شهید تهرانی‌مقدم داریم که با تفکر انقلابی ما را به آنجا رساندند. یک جایی هم به خطر تفکرات مادی و تبعیت از غرب که در ذهنشان رسوخ دارد، چالش داریم.

وی درباره تغییر نقشه جهان توسط امریکایی‌ها گفت: امریکایی‌ها خوی استکباری دارند و این ویژگی در صهیونیستها هم هست. نقطه توقف ندارند، در نهایت هدفشان چپاول دنیاست و می‌خواهند تنها کشوری باشند که کشورهای دیگر از آن‌ها تبعیت داشته‌باشند. هر کشوری در مقابل آن‌ها بازدارندگی نشان بدهد، آن‌ها نسبت به آن روی خوش نشان نمی‌دهند. توقف ندارند و جایی لازمه‌اش اشغال سرزمین است.

شبان‌نیا درباره علت عدم موفقیت تغییر نقشه جهان در بیان رهبر انقلاب گفت: عدم موفقیت به‌خاطر این است که تفکر مقاومت فقط در شیعه یا فقط در مسلمان‌ها نیست. بعضی کشورها مثل ونزوئلا روحیه‌ای پیدا کردند که به این راحتی‌ها حاضر نمی‌شوند و حتی نسبت به غصب غزه مقاومت‌هایی صورت‌می‌گیرد.

وی با توجه به اتفاقات اخیر و اینکه در آینده چه مسائلی پیش خواهد آمد، گفت: ما باید فرض‌های مختلف و هزینه‌اش را بسنجیم. اگر با این روندی که ترامپ شروع کرده، اگر مذاکره شود، امتیاز می‌دهی، در نهایت نه امنیت داری و نه در اقتصاد تأثیر ملموسی می‌گذارد و کشور خودت را فروختی. هزینه جنگ را هم به‌دنبال خودش دارد. وقتی از موضع ضعف باشد هر حکومتی باشد نسبت به این منطقه هزینه‌های جنگی‌اش را خواهد پرداخت.

شبان‌نیا در پایان با اشاره به اینکه گفتمان رهبری مبتنی بر آموزه‌های دینی است، گفت: اگر به منابع دینی چنگ بزنیم در اوج اقتدار قرار می‌گیریم و اگر تفکرات رهبر انقلاب در حوزه‌ةای مختلف با هم، عملی شود مدینه فاضله شکل می‌گیرد. اگر تابع ولی خدا باشیم که ادبیاتش دینی است و و محوریت ایشان واقعاً صورت بگیرد خیلی از چالش‌های اقتصادی برطرف خواهد شد.

خبرنگار: بابک شکورزاده

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها