فقه و غزه(6)؛ در همایش فقه مقاومت تبیین شد؛

نقش مهم الازهر و اخوان‌المسلمین در فتوا علیه اسرائیل

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: الازهر ظرفیتی دارد که در کنار ناسیونالیسم عربی که بحث مرزهای جغرافی را مطرح می‌کند در موضوعات خاص مثل بحث‌های مثل قرآن سوزی و مسائل مختلف دیگر وارد میدان بشود.

به گزارش رحا مدیا، حجت‌الاسلام عبدالله نظرزاده، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در همایش «فقه مقاومت، غزه در ترازوی فقه» با اشاره به تفاوت‌های فقه شیعه و اهل سنت گفت: ما در رساله‌های جهادیه که در طول تاریخ شیعه صادر شده، عمدتاً بحث‌های ما در دفاع بود؛ مثلاً در تبریز رساله‌های جهادیه مفصلی علیه روس‌ها داشتیم که با همین فقرات که اینجا داریم تحریص می‌کردند؛ دولت، مردم، خوانین، در رابطه با سپاه روسیه غذا دادن حرام است و حمایت کردن واجب است، واجب بودن همراهی کردن با مجاهدین و…؛ حتی بعضی از این فتاوی زمانی که آلمان‌ها و اتریشی‌ها در ایران بودند و به راه آهن ایران با اهداف خودشان کمک می‌کردند چنین رساله‌های حمایتی داشتیم؛ اما عمدتاً بحث‌ها دفاعی بوده است.

وی افزود: از اول انقلاب و قبل از انقلاب سخنرانی شهید مطهری و صحبت‌های امام را نگاه کنید عمدتاً بحث‌هایی که داریم خیلی بالاتر از این است که الان در اهل سنت در رابطه با مقابله با اسرائیل مطرح می‌شود؛ حتی اولین شعارهایی که بعد از انقلاب اسلامی در یمن مطرح شد، همه این مباحث را می‌بینید. در فقه شیعه هیچ مشکلی نداریم. قانون اساسی ما برخواسته از فقه شیعه است. دفاع از کیان شیعه، به‌ویژه جان و سرزمین جزو حکمی است که قابل چشم پوشی نیست و همه در مورد جان که الان بعد از بعد از آمدن ترامپ بحث سر این است که غزه برای آمریکا است. این‌ها باید جای دیگری بروند و مجموعه نسل کشی در غزه شروع شده‌است.

نظرزاده با بیان این که در موضوعات، همواره بین دولت‌ها و مسلمانان دچار یک مشکل بودیم، گفت: موضوعاتی مثل فتوای قتل سلمان رشدی که حضرت امام نه به‌عنوان رهبر و ولی فقیه در جمهوری اسلامی، بلکه به‌عنوان یک فقیه حکم صادر کردند و بعد از امام دولت‌ها نقش خودشان را انکار کردند؛ هم دولت آقای رفسنجانی و هم خاتمی گفتند ما دنبال این نیستیم؛ درحالی‌که این موضوع ظرفیتی داشت که تمام فتاوی حمایت‌های جهان اسلام و اهل سنت را را به‌دنبال داشت.

او ادامه‌ داد: الان این بحثی که مجموعه الازهر مطرح می‌کند به‌خاطر این است که جمال عبدالناصر جریانی را مقابل اخوانی‌ها ایجاد کرد و الازهر را دولتی کرد. چند تن از وزرا را در هیأت امنای الازهر قرار داد، موقوفات‌شان را در اختیار گرفت، بعد از آن در جریانات مختلف در مقابل اخوان‌المسلمین چرخش کرد.

استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به این نکته که الان اخوان‌المسلمین که بعد از قرضاوی به قره داغی رسیده، مدتی در جریان مقاومت علیه شیعه فتوا می‌دادند، اظهار کرد: یکی از فتاوای که گردن شیعه را می‌بریدند فتوای تکفیری بود که از جانب این‌ها صادر می‌شد و بعد در عربستان دقیق می‌شد و همین جولانی و امثال او پیگیری می‌کردند.

وی افزود: الان در مقابل یک جریان قرار گرفتیم که در موضوعی مثل دفاع از فلسطین هست. آیا ما باید مجموعه فتاوی اخوانی‌ها که قره داغی در قطر به‌جای قرضاوی ضد شیعه قرار گرفته را ملاحظه کنیم یا به‌صورت موضوعی وارد قصه بشویم. ظرفیتی که ما مثلاً در قرآن سوزی در کشورهای اروپایی این ظرفیت را داشتیم که همه فتاوی علیه این قصه جمع بشود و فتوای ارتداد داده شود؛ همین آقایان فتوای محکمی ندادند.

نظرزاده ادامه‌ داد: در حوزه‌های ما تک‌تک، بعضی مراجع وارد شدند و فتاوی را صادر کردند؛ ولی هیچ‌کدام به‌دلایل مختلف ناشی بر مثل فتوای امام در مورد سلمان رشدی نبود که حکم به قتل داده شود. محکوم می‌کردند و مخاطب‌شان دولت‌های اروپایی بودند که چرا می‌گذارند یک فرد مرتد قرآن را آتش بزند، در حالی که این مسئله مثل قتل سلمان رشدی این مسئله ظرفیت داشت که فتوا شود؛ هم از جانب الازهر، هم از جانب همین لجنه و هم حوزه شیعیان.

وی درباره نقش راهبردی الازهر گفت: الازهر ظرفیتی دارد که در کنار ناسیونالیسم عربی که بحث مرزهای جغرافی را مطرح می‌کند در موضوعات خاص مثل بحث‌های مثل قرآن سوزی و مسائل مختلف دیگر وارد میدان بشود.

نظرزاده با اشاره به اینکه از این واقعه نمی‌خواهیم برای جامعه شیعی برداشتی داشته‌ باشیم؛ گفت: از گذشته در قبال فلسطین و نسل‌کشی، از قانون اساسی، از قبل از انقلاب، از ابتدای مبارزه امام این قصه بوده و در سخت‌ٱرین قالب‌ها محکوم شده‌است. این فتاوی برای ما ارزش عملی ندارد، گرچه در حوزه کشورهای اهل سنت و عربی دارای اهمیت است.

او ادامه‌ داد: از این بیانیه بسیار دقیق که تکلیف همه را روشن کرده، با یک نگاه اخوانی و جهان وطنی برای مسلمانان بر اساس آن مسائلی که رشید رضا و عبده و سید قطب مطرح کردند همچنان این جاری است. باید ظرفیت‌هایی در موضوعات مختلف ایجاد کنیم که جاهایی مثل الازهر و حوزه عربستان را پای کار بیاوریم.

گفتنی است، نشست «همایش فقه مقاومت؛ غزه در ترازوی فقه» به همت گروه فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) و با همکاری نهادها و مؤسسات علمی و رسانه‌ای همچون مرکز مطالعات راهبردی خبرگزاری تسنیم و مدرسه اندیشه‌ورز رحا در قم برگزار شد.

گزارشگر: بابک شکورزاده

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها