رحا مدیا | حجت الاسلام ابراهیم انجمشعاع
از برجستهترین شعارهای دولت چهاردهم شعار «وفاق ملی» است که هم در اقبال عمومی مردم نسبت به انتخاب دکتر پزشکیان تأثیرگذار بود و هم مورد تأکید ویژه ایشان پس از مشخص شدن نتایج انتخابات تاکنون قرار دارد.
طبیعتاً چنین شعاری دربردارنده الزامات و ضروریات است که دولت چهاردهم باید به آنها پایبند باشد، اما با توجه به نحوه انتصابات و نوع چینش مهرههای اصلی و فرعی دولت چهاردهم، این سؤال برای بسیاری از افراد مطرح شده که آیا چنین روندی با شعار «وفاق ملی» همخوانی دارد یا نه؟
ماهیت نظام اسلامی مقتضی است تا میدانداری در عرصه حاکمیت بر عهده کسانی باشد که از برخی ویژگیها برخوردار باشند. ویژگیهایی که بارها مورد اشاره امام راحل و مقام معظم رهبری قرار گرفتهاند.
بهعنوان نمونه مقام معظم رهبری طی بیاناتی که در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس دوازدهم داشتند، خطاب به نمایندگان مجلس و همچنین رئیسجمهور محترم کشور در خصوص انتخاب کارگزاران دولت چهاردهم فرمودند: «آنکسی را باید میداندار کرد که «امین» باشد، «صادق» باشد، «متدیّن» باشد، از بُن دندان «معتقد به جمهوری اسلامی و به نظام اسلامی» باشد. «ایمان» یک شاخص مهم است. «امید به آینده»، نگاه مثبت به افق، یکی از شاخصهای مهم است. به آنهایی که افق به نظرشان تاریک است و [معتقدند] کاری نمیشود کرد، نمیشود مسئولیتهای اساسی و کلیدی داد. «تشرّع»، متشرّع بودن، یکی از معیارهای مهم است. «اشتهار به پاکدستی و صداقت» یک معیار است. این معیارها باید رعایت شود؛ هم رئیسجمهور محترم اینها را رعایت کنند، هم مجلس رعایت کند؛ یعنی شما یک مسئولیت مشترک دارید در انتخاب مسئولین کشور. «سابقه سوء» نداشتهباشند؛ این یک معیار است. «نگرش ملّی» داشتهباشند؛ یعنی غرق در مسائل جناحی و سیاسی و مانند اینها نشوند، نگاه ملّی به کشور داشتهباشند. «کارآمد» باشند. اینها را با تحقیق [میشود فهمید]» (۳۱/۰۴/۱۴۰۳)
همچنین طی بیاناتی که در نخستین دیدار هیئت دولت چهاردهم داشتند خطاب به دکتر پزشکیان و همکاران جدیدشان چنین فرمودند که: «بالاخره شما همکارانی انتخاب میکنید؛ توصیه بنده این است که از همکارانِ دارای این خصوصیّات بیشتر استفادهکنید: جوان، مؤمن، انقلابی، متعهّد، پُرانگیزه؛ اینها هستند که میتوانند به شما کمک کنند.»(۰۶/۰۶/۱۴۰۳)
با این وجود، نوع عزل و نصبها، انتخاب دولتمردان، معاونین، مشاورین، مدیران و… همچنین برخی موضعگیریها و ادبیاتی که دکتر پزشکیان و برخی مدیران دولت چهاردهم داشتهاند نشاندهنده عدم پایبندی شعار وفاق ملی است.
همین مسأله باعث شده است که بسیاری از حوزویان این روند را متناسب با شعار وفاق ملی ندانند و در این خصوص تذکراتی بدهند که در ادامه از باب نمونه به برخی از این تذکرات، اشاره میشود؛
حضرت آیتالله نوریهمدانی
«شکی نیست که همه خیرخواهان باید به دولت جدید کمک کنند و مکرر عرض کردم نباید دولت تضعیف شود و امروز سیاست رهبری معظم هم همین است که مسئولان باید قدردان این حمایت ایشان باشند. مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم در صدر مشکلات قرار دارند و بنده به دولت قبل که انصافاً آقای رئیسی شبانهروز تلاش میکرد عرض کردم و امروز هم در این مجمع محترم عرض میکنم. انشاءالله صدای ما به گوش مسئولان میرسد که مشکل تورم را انشاءالله حل نمایند و با استفاده از افراد متخصص و متدین و انقلابی مسائل و مشکلات حل شود. وفاق و همدلی بسیار عالیست و ضروریست؛ منتهی باید این وفاق معیار داشتهباشد و مطابق با اصول انقلاب اسلامی باشد، انشاءالله همه نخبگان و دلسوزان به دولت محترم کمک کنند و دولت هم از این فرصت بهرهبرداری کند تا مشکلات حل شود.»
آیتالله حسینیبوشهری
«شایسته سالاری و استفاده از نیروی انسانی توانمند ملاک دولت چهاردهم در انتخاب مدیران باشد. صرفنظر از جناحبندیهای سیاسی بر اساس شعار دولت انتظار میرود در روند انتخاب مدیران شاهد شایسته گزینی باشیم… معنای وفاق ملی این است که باید نیروهای انسانی کارآمد موردتوجه و استفاده قرار بگیرند و ظرفیتهای بالقوه را به ظرفیتهای بالفعل تبدیل کنند تا زمینهساز مرتفع شدن مشکلات بیکاری، معیشتی و عمرانی مردم شود. کسب رضایت مردم موجب کسب رضایت الهی میشود و همگان باید سعی کنیم کشورمان را بهعنوان یک مجموعه همدل به دنیا نشان دهیم و برای کسب رضایتمندی مردم اهتمام بورزیم.»
آیتالله کعبی
«ممکن است یکی از چالشهای دولت وفاق ملی اندیشهورزی محفلی باشد که بهجای اندیشهورزی محفلی باید اندیشهورزی بر اساس عقلانیت، کارآمدی، تخصص، تعهد و اعتقاد به مبانی انقلاب همانند اسلام، مکتب اهلبیت، قانون اساسی و ولایتفقیه جایگزین شود. [دولت چهاردهم باید] در مقابل افرادی که دچار فرسایش فکری و فرسودگی ذهنی هستند، از خط قرمزهای انقلاب عبور کردند و نگاه به غرب دارند و تهنشینهای ذهنی غلط خود را بهعنوان کارشناسی به دولت القا نکنند، به هوش باشد. یکی از مطالبات رهبری در منشور دولت خردمندانه، بهرهگیری از نیروهای جوان، مؤمن، انقلابی، متعهد و پرانگیزه است. خوشبختانه در دولت شهید رئیسی از نیروهای انقلابی، جوان و متعهد بهره گرفته شد. دولت چهاردهم باید این نیروها را حفظ کرده و بر این اندوختهها اضافه کند.»
آیتالله رجبی
«اهتمام در نصب مدیران از سوی دولتها و ضرورت توجه به کیفیت انتخاب مسئولان کشوری امری لازم است. باید مسئولان در نصب مدیران و مسئولان دقت داشتهباشند و معیارهای بیان شده از زبان رهبر معظم انقلاب اسلامی برای انتخاب مسئولان را رعایت کنند. متأسفانه این ضرورت در معرفی برخی از وزرای دولت به مجلس، رعایت نشد و نیروهای انقلابی کسانی هستند که ویژگیهای مدنظر رهبر انقلاب را داشته و هم دغدغه مردم را دارند و هم میتوانند در حل مشکلات مردم اثرگذار و نقشآفرین باشند. آنگونه که شهیدان رجایی و رئیسی، شبانهروز در تلاش و کوشش بوده و در راه خدمت به مردم، خستگی نمیشناختند، باید دولت چهاردهم اعم از وزرا و مدیران آن نیز در راه خدمت به مردم و حل مشکلات تلاش و کوشش کنند و مردم را ولینعمت خدا بدانند.»