به گزارش رحا مدیا، مجموعه «راه رشد»، اثر مرحوم آیتالله محیالدین حائریشیرازی از سوی نشر معارف به چاپ ششم رسید. از این مجموعه که در چهار جلد منتشر شده، تاکنون بیش از 50 هزار نسخه از آن به فروش رفته و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است. مجموعه حاضر بهعنوان پرفروشترین اثر بخش مجازی نمایشگاه کتاب امسال نیز معرفی شدهاست.
«راه رشد» از چه میگوید؟
در معرفی این اثر آمده است: تربیت یکی از مهمترین و بلکه پر اهمیتترین امور زندگی بشر است. تربیت محصول و ثمره زندگی دنیایی و هدف از خلقت ماست که بهمعنای عام آن، نقش و وظیفهای همگانی است. انسان در دورههای مختلف زندگی، هم در نقش مربی قرار دارد و هم در نقش متربی. به این معنی که انسان، نه صرفاً در مقام رفتار با فرزندش، بلکه در مقام رفتار با اطرافیان، دوستان، جامعه و حتی در مقام رفتار با (خودش) دائماً مشغول کار تربیتی است!
هر بازخورد و کنشی از انسان در برابر محیط و انسانهای پیرامونش، نوعی اثر تربیتی برای خود و آنها در پی دارد. بدین جهت مقوله تربیت را میتوان یک مقوله و نقش همگانی برای بشر بهحساب آورد. عالم متفکر و حکیم حضرت آیت الله حائریشیرازی (رحمةاللهعلیه) از معدود عالمانی بودند که با بهرهگیری از تفکر عمیق در آیات و روایات ورودی تخصصی و اجتهادی در حوزه تربیت داشته و مباحث گرانبهایی را از منابع اسلامی عرضه کردهاند.
چرا «راه رشد» توانست نظر مخاطبان را جلب کند؟
کتاب «راه رشد» جامعترین اثر تربیتی منتشر شده از مرحوم آیت الله حائریشیرازی است که محصول فیشبرداری از متن مکتوب چندین هزار جلسات عمومی و تخصصی مرحوم حائریشیرازی است که در قالب یک ساختار موضوعی متناسب، با دوری از زبان خشک علمی و با استفاده از خاطرات، داستانها و موعظههای استاد با بیانی شیرین و حکیمانه و اثرگذار و زبانی هدایتگر و تربیتی نوشته و تنظیم شدهاست.
مخاطب این کتاب فقط کسانی نیستند که فرزند دارند یا مشغول کار تربیتی بهمعنای خاص آن هستند، بلکه هر کسی که بهدنبال قواعد کار تربیتی است و میخواهد برای خودش و دیگران کار تربیتی کند؛ مخاطب این کتاب خواهد بود. انبوهی از نکات ریز اخلاقی و انسانشناسانه در لابهلای مباحث کتاب وجود دارد که برای هر فردی قابل استفادهاست.
4 گام تا رسیدن به «راه رشد»
مجموعه «راه رشد» در چهار جلد منتشر شدهاست. در جلد نخست، لازمه شروع کار تربیتی این است که فرد حقیقت انسانی را بهشکل دقیق بشناسد و بداند مفهوم تربیت به چه معنا است. در ادامه اصولی که برای کار تربیتی باید رعایت شود بیان میشود.
نگارنده در جلد دوم، راهکارهای عملی برای تربیت فرزندان ارائه میکند. در ابتدا مراحل تربیت از منظر اسلام و اهل بیت تبیین و سپس ویژگیهایی که هر مربی باید خود داشتهباشد ذکر میشود.
در جلد سوم، مسأله تنبیه و تشویق و نحوه به کار بردن این امور در کار تربیتی تبیین و در ادامه، چگونگی امر و نهی کودکان توضیح دادهمیشود. در ادامه افراد، اعمال و محیطهایی که در تربیت فرزند مؤثر هستند واکاوی میشوند.
در بخش پایانی این مجموعه یعنی چهارمین جلد نیز مباحث رشد نحوه انتقال و تثبیت آموزههای دینی و صفات اخلاقی ارزنده در کودکان و اجرای احکام شرعی همچون نماز و روزه به کودکان بحث میگردد. در انتها نیز روشهای غلط تربیت برشمرده میشوند.
در بخشی از جلد نخست این مجموعه میخوانیم:
«شرق و غرب در حل معمای روابط بین اشیا، کار کردهاند و نتیجهاش رشدشان در علوم تجربی است؛ اما در حل معمای انسان کار نکردهاند و انسان برایشان بزرگترین معماست، انسان را نشناختهاند، کمترین مسأله انسان را نمیتوانند حل کنند. الآن اینها نمیتوانند مسأله تصادم شرق و غرب را حل کنند؛ یعنی عاجزند از اینکه کاری کنند که این دو تا به جان هم نیفتند. دو نیروی اتمی را روز بهروز تقویت کردهاند و چاشنیاش این است که اینها به جان هم بیفتند و این در هر ساعتی امکانپذیر است؛ چون نتوانستهاند مسأله انسان را حل کنند و انسان برایشان بزرگترین معماست.
باید معمای انسان حل شود تا حل معماهای دیگر نافع باشد. اگر قبل از اینکه معمای انسان را حل کنی، معمای نیروی اتمی را حل کردی، کشفش کردی، مهارش کردی و از آن بمب درست کردی و این بمب در دست خودت منفجر شد، چه میشود؟! اگر تو در سر او زدی و او در سر تو زد، چه میشود؟!
فرض کنید بچهای فهمید که بابایش کلتش را کجا میگذارد و کلت مسلح است و ضامنش هم کشیده نشده و فشنگگذاری هم شده و همهچیز آماده آماده است. اگر این بچه هم جای کلت را کشف کرد و هم نحوه آتش کردنش را، این خوب است یا بد است؟! اگر نحوه آتش کردنش را کشف کرد و آن را برداشت، شما میگویید: بهتر است؟! اگر همه این کارها را کرد و دستش را روی ماشه گذاشت و مقابل بابایش ایستاد، این چطور است؟! یا اگر گرفت روی خودش، این چطور است؟! اگر همه اینها را یاد گرفت و نشانهگیری را هم خوب یاد گرفت و توانست از 200 متری خال را بزند، این بهتر است؟! کنترل اسلحه را خوب بلد است؛ اما کنترل خودش را ندارد. معمای اسلحه برایش حلشده؛ اما معمای خودش حل نشده است. اگر قبلاً پدرش به او میگفت: چرا این کار را کردی، این بچه از ضعفش فرار میکرد؛ اما حالا که دیگر ضعیف نیست و کلت در دست دارد، اگر او را جلوی بابایش بیاورند، چه کار میکند؟! بابایش خوشحال میشود؟! چقدر ناراحت میشود!»
از جمله ویژگیهای مجموعه حاضر زبان و بیانی ساده برای طرح مهمترین مسائل تربیتی است؛ ویژگیای که مخاطبان از سنین و با سطح تحصیلات مختلف را با خود همراه میکند. بنا بر اطلاعات منتشر شده از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران، مجموعه حاضر پرفروشترین کتاب بخش مجازی نمایشگاه اعلام شد. طی مدت برگزاری این نمایشگاه، تعداد سههزار و 455 نسخه از این اثر از سوی هزار و 109 نفر از مخاطبان خریداری شدهاست.
منبع: تسنیم