رحا مدیا | سید مرتضی خلیلی
1. معمولاً آنچه بیشتر از سخن گفتن، در ذهن و جان انسانها تأثیر دارد، محیط است به همین جهت نظام حوزههای علمیه بیش از هر چیز، القاءکننده هدف به طلاب است، برنامهها، آییننامهها، محتوای آموزشی، روشهای آموزش و… بهطور دائم اهدافی را به طلبه ما القاء میکنند پس مهمترین راهکار برای هدفمند کردن طلاب، جبران نواقص و معایب نظام موجود است در حدی که شرایط اجازه میدهد.
2.خروجیهای حوزه علمیه با کارکرد و جایگاهی که در جامعه دارند بهعنوان دومین عامل اثرگذار در القای اهداف به طلاب شمرده میشوند پس دومین راهکار، به تصویر کشیدن و برجسته کردن کارکردها و موفقیتهای روحانیون کارآمد است.
3.انسان دارای غریزه همنوع دوستی است پس اگر در جامعه، نیاز و خلأ را احساس کند به هدف برطرف کردن آن حرکت و قیام میکند، ما اگر بتوانیم نیازها و زمینههای فراوانِ کاری را بهطور ملموس و میدانی به طلاب نشان دهیم نقش مهمی در هدفمدار نمودن طلاب ایفا کردهایم.
4.دریافت بینشی عمیق از جهان و اهداف کلان و خُرد اسلام و همچنین شناخت درست و عمیق انقلاب و اهداف وطنی، منطقهای و جهانی آن و در رتبه آخر، شناخت جایگاه و رسالتهای حوزههای علمیه در این منظومه، تأثیر بسیار مهمی در جهت دهی و ارتقا رویکردها و اهداف طلاب خواهد داشت.
5.تأثیر مطالعه طلاب در زمینه موارد بالا بیشتر از بیان شفاهی است پس با تنظیم یک سیر مطالعاتی هدفمند و تشویق طلاب به انجام آن، آثار خوبی بهدست خواهد آمد.
6.بیانات و القائات فکری اساتید به شرطی که مداوم، هنرمندانه و همراه با برقراری رابطه استاد و شاگردی باشد، میتواند مانند چتری تمام موارد قبلی را تحت پوشش قرار داده و تأثیر به سزایی داشتهباشد.
7.به فکر واداشتن طلاب و همچنین انجام پژوهش و مقالهنویسی و نشریه در این زمینه بسیار مهم است و نباید از آن غفلت کرد.
8.سخنرانیهای مقطعی افراد مختلف، تابلوها، کلیپها و استفاده از جذابیتهای هنری، مواردی هستند که میتوانند تکمیل کنندة کار باشند و لازم است از آنها بهره برده شود.