رحا مدیا | معصومه حسنعلی زاده
زن از منظر اسلام در گوهر انسانیت، با مردان برابری میکند و مانند هر انسانی، میتواند درجات بلند تعالی و رشد و کمال را تحصیل نماید. او تنها از منظر تکوین و آفرینش با مردان متفاوت است و همین امر سبب شده تا نقش و وظایفش، متناسب با خلقت متمایز او طراحی شود.
جنس زن در نگاه شیخبهایی با در نظرگرفتن جایگاه رفیع ایشان بین علمای دینی، از اصل مذکور سرچشمه گرفتهاست. وی در تألیف کتاب خود به زنان بزرگی اشاره کرده که هوش سرشار و ایمانی قوی دارند؛ بانوان مسلمانی که شجاع، وفادار و قناعتگرند. همچنین به دفعات بر نوع زندگانی حضرت زهرای اطهر سلاماللهعلیها اشاره دارد و ایشان را الگوی زن مسلمان معرفی کردهاست.
البته باید توجه داشت حکایاتی که شیخبهایی در باب زنان آورده، منحصر در بانوان شیعی نیست. او صفاتی چون عاقبتاندیشی، هوش و زیرکی، عواطف زیبا و احساسات پاک را ویژگی همه زنان عنوان کردهاست.
گرچه بعضاً در ابیاتی که از دیگر شاعران میآورد، برخی ویژگیهای ناپسند زنان بدکردار، همچون کینه و حیله و دشمنی را مذمت کرده لکن، دیگر بانوان را از دایرهی نکوهش خارج میکند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت نگاه والای دینی نسبت به زنان در متن کشکول شیخ، حکمفرماست.