رحا مدیا | محمدحجت عسکری
مردم در جامعهای که تفکرات و سلائق مختلفی دارند و به پایبندی در قبال «اخلاق» و دین در مراتب متفاوتی قرار دارند، هنگامی معنویت و «اخلاق» در آن جامعه حاکم میشود که «آثار اجتماعی» دین در آن جامعه مشاهده شود. زین رو بهتر است این سؤال پرسیده شود: «برای هدایت یک جامعه دینی، ایجاد «الگوی سیاسی» آن جامعه را رهنمون میسازد، یا ایجاد «الگوی اخلاقی»؟!
بهتر است بگوییم، حاکمیت معنویت بر یک جامعه متوقف است بر تأثیرپذیری از «آثار اجتماعی» که یک شخصیت اخلاقی آن را به وجود آورده است. چرا که در احادیث مختلفی داریم که مردم در دینداری، بیشتر از آن که از شخصیت اخلاقی الگو گیرند از« حاکم سیاسی» الگو میگیرند.(1)
به همین سبب، در تاریخ صدر اسلام مشهود است که پیامبر اکرم(ص) برای «تربیت» انسان ها و عموم مردم در جامعه دینی، نخست به دنبال تغییر «نظام سیاسی» بود، تا برگزاری «درس اخلاق»!(2)
در واقع آن چه که میتواند فرهنگ معنویت و پابندی به اخلاق را در جامعه گسترش بدهد، تقوا و «اخلاق فردی» نیست، بلکه «تقوای اجتماعی» به معنای تلاش در تحقق «آرمانهای اسلامی» است تا بتواند ارزشهای دینی را در جامعه حاکم کند.(3)
مشهود است که «شهید رئیسی» در این مسأله ممتاز بودهاند، چراکه در جهت حمایت از محرومان، کار جهادی و تلاش شبانه روزی، دیپلماسی عزتمدارانه، حل مشکلات مردمی، تبعیت محض از ولایت فقیه و ریلگذاری اقتصادی صحیح، پیشتاز بوده است. در نتیجه باید گفت شخصیت «شهید رئیسی» اضافه بر «عمل سیاسی» و اجتماعی ایشان توانست تحول جدیدی در تراز مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایجاد کند.
جبهه انقلاب اسلامی باید در روایت خودش از شخصیتی مانند «شهید رئیسی» به ویژگیهای صرفاً احساسی و اخلاقی او نپردازند؛ بلکه به ویژگیهای عملکرد او در ساحت «نظام مردمسالاری دینی» او نیز توجه شود؛ زیرا مردم به دنبال این هستند که نتایج پایبندی به «اخلاق اسلامی» را در نوع «مدیریت سیاسی» ببینند و الگو بگیرند؛ نه «اخلاقمداری» منهای «کار آمدی» را!
همانطور که رهبر انقلاب اسلامی برای تمجید از شخصیت کارآمد «شهید رئیسی» از ایشان به عنوان «امیر کبیر» دوران یاد کردند.(۴)
بنابراین، پیشنهاد میشود، شخصیت «شهید رئیسی» را به عنوان شخصیت مطلوب و متولد شده از «نظام جمهوری اسلامی نظاره کرد». چراکه جمهوری اسلامی توانسته است با ترکیب دین و اجتماع، قهرمانهایی مانند «شهید سلیمانی» را تربیت کند تا علمدار چهره حقیقی فرمانده «اخلاق مدار» و «کار آمد» شناخته شوند.
(۱) الناس علی دین ملوکهم، بحارالانوار
(۲).کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی ، آیت الله سید علی خامنهای
(۳).بیانات مقام معظم رهبری، در مراسم بیست و هفتمین سالگرد رحلت امام خمینی (رحمهالله)۱۳۹۵٫۳٫۱۴
(۴). بیانات مقام معظم رهبری، ۱۴۰۳/۶/۶