اندیشه مقاومت | بخش سوم؛

فهم اجتهادی؛ کاشف نظریه مقاومت

حجت الاسلام دکتر موسوی گفت: بعضی‌ها نظریه مقاومت را صرفاً جنگ‌طلبی معرفی می‌کنند و بعضی‌هم از سازش‌کاری، صلح و دو کشوری و امثال این‌ها حرف می زنند. هر دو هم خطا است و ناشی از بیگانگی از ادبیات امام و رهبر انقلاب است.

حجت الاسلام دکتر سید مهدی موسوی، استاد حوزه و دانشگاه، در گفت‌وگو با رسانه‌ی رحا به چگونگی کشف نظریه مقاومت در دیدگاه امامین انقلاب پرداخت و گفت:‌ از دو راه می‌توان نظریه‌ی امام و رهبر انقلاب را کشف کرد. یک راه، راه اجتهادی است؛ یعنی بر اساس دستگاه اجتهادی، همه آثار امام و رهبر انقلاب، تتبع و بررسی شود؛ از کتب فلسفی و عرفانی گرفته تا سخنرانی‌های سیاسی؛ هم مبادی فلسفی و اصولی و اجتهادی بررسی شود ، هم 22 جلد صحیفه امام ملاحظه شود که امام در باب مقاومت، در سطوح مختلف، مقاومت در امر سیاست، مقاومت در برابر دولت‌های ظالم، مقاومت در برابر جبهه استکبار و عام و خاصش، مطلق و مقیدش چه مطالبی را بیان کرده و بر اساس قاعده اصولی (یأس عن الفحص)، باید ناامید شویم که حرف دیگری از امام و رهبر انقلاب باقی مانده‌ است؛ یعنی همه حرف‌ها دیده شده است. این راهکار، راهکار اجتهادی است و حداقل چهار، پنج سال طول می‌کشد.

وی درباره این راهکار اجتهادی گفت: اگر کسی این نکات را توجه کند از تحریف اندیشه‌های امام و رهبری نجات پیدا می‌کند. رهبر انقلاب فرمودند خطر بزرگ اندیشه امام این است که تحریف شود. گاهی‌وقت‌ها اصلاح‌طلب‌ها به‌گونه‌ای امام را تحریف می‌کنند، گاهی‌وقت‌ها اصول‌گرایان به‌گونه‌ای تحریف می‌کنند، گاهی‌وقت‌ها سازش‌کارها به یک گونه تحریف می‌کنند و گاهی‌وقت‌ها جنگ‌طلب‌ها به‌گونه‌ای تحریف می‌کنند.

حجت‌الاسلام موسوی با اشاره به کتاب «درآمدی بر علوم انسانی در اندیشه آیت الله خامنه‌ای» که بر اساس همین راهکار اجتهادی نوشته است، گفت که برای نوشتن این کتاب 10 سال وقت گذاشته است و تقریباً همه آثار و سخنرانی‌های رهبر انقلاب را از سال 45 خوانده و فیش‌برداری کرده است تا الان این ادعا را داشته باشد که نظریه اجتهادی رهبر انقلاب را مطرح کند.

راه میانبر پی بردن جامع به نظریه مقاومت

استاد حوزه و دانشگاه در تبیین راه دوم پی بردن به اندیشه امام و رهبری انقلاب گفت: راه دوم و راه میانبر این است که  آثار  امام یا  رهبر انقلاب بررسی شود که در یک سخنرانی یا یک متن کامل، یعنی متنی که خود رهبر گفته «بسم الله الرحمن الرحیم مقاومت، والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته، این هم مقاومت، تمام»؛ یعنی خود آن متفکر و خود آن نظریه‌پرداز در یک نشست یا در یک متن جامع به‌هم‌پیوسته در مقام بیان نظریه خودش بوده باشد. یعنی گفته بسم الله الرحمن الرحیم مقاومت ریشه‌اش کجاست، تعریفش چیست، شاخصه‌هایش کجاست، وظیفه ما چیست.

حجت‌الاسلام موسوی در تبیین ماهیت بیانات امام و رهبر انقلاب افزود: تمام جمله‌هایی که امام و رهبر انقلاب درباره مقاومت دارند تقریباً همه متفکرهای دیگر هم گفتند؛ یعنی این‌طور نیست چیزی امام و رهبر انقلاب گفته‌اند و دیگران نگفته باشند؛ نه، هست؛ هنر امام و رهبر انقلاب برای چیست؟ برای این است که چند نکته جدیدی گفتند، نه؛ اصلاً نظریه‌پرداز یعنی کسی که آمده است نسبت به همان گزاره‌های پیشین، همان حرف‌هایی که دیگران قبلاً گفتند، صورت و نظم جدیدی داده است.

وی اضافه کرد:‌هنر امام، رهبر انقلاب و شهید مطهری در گفتمان انقلاب اسلامی ارائه یک نظم جدید از گزاره‌های اسلامی بود که تک‌تک این گزاره‌ها را از قبل معلوم بود. تک‌تک این گزاره‌ها را علما و فلاسفه و متفکرین و فقهای ما گفته‌اند؛ اما امام، رهبر انقلاب و شهید مطهری و شاگردان امام هنرشان این بوده که در نسبت با یک ضوابط وقواعدی، یک نظم جدید فکری ارائه دادند. راه به‌دست آوردن آن نظم این است که یک متنی را از خود رهبر انقلاب پیدا کنم که تمامش معتقد بر نظریه مقاومت باشد.

حجت‌الاسلام موسوی ضمن اشاره به جامعیت خطبه رهبر انقلاب درباره مقاومت در جمعه نصر، درنهایت خطبه رهبر انقلاب در سخنرانی 14 خرداد 1398 را بیاناتی کامل در تبیین همه جانبه تئوری مقاومت دانست.

تک خطبه جامع رهبر انقلاب درباره اندیشه مقاومت

پژوهشگر عرصه مقاومت با اشاره به ویژگی‌های بیانات رهبر انقلاب در مراسم 14 خرداد گفت: رهبر انقلاب که 14 خرداد سخنرانی می‌کند، در هر سال یکی از جنبه‌های مهم تفکر امام را برجسته می‌کند، شروع می‌کند و ابعاد مختلف آن بحث را ارائه می‌کند. مثلاً یک سال تحول، یک سال عقلانیت، یک سال مردم‌سالاری، یک سال عدالت.

وی در تشریح ابعاد این سخنرانی افزود: سخنرانی رهبر انقلاب  در سال 98 سخنرانی جامعی بود که از “بسم الله الرحمن الرحیم” تا “والسلام علیکم” درباره مقاومت  بود. اگر کسی بخواهد نظریه مقاومت رهبر انقلاب و آن اصول و چارچوب‌هایش را به‌دست بیاورد باید به این سخنرانی مراجعه کند. چون آنجا فرمودند امام، معمار مقاومت هست؛ طراح نظریه مقاومت هست؛ این هم ریشه در آن دستگاه اجتهادی و حِکمی امام دارد، آن وقت شروع می‌کند که مقاومت چیست.

این تقریباً یک چارچوب و یک مبنا است، حالا دیگر هرکس دیگری که آمد درباره مقاومت حرف زد، تحلیلی داد، بیانه‌ای صادر کرد، باید او را به این سخنرانی ارجاع داد که طرح را داده، ویژگی‌ها عناصر، ظرفیت‌هایش و کارهایی که باید انجام شود را بیان کرده است. این سخنرانی چهار بخش دارد. خود ایشان هم یک،‌دو، سه، چهار می‌گوید؛ یعنی دسته‌بندی شده و منضبط، یک نظم منطقی فوق‌العاده‌ای دارد.

وی درباره تأثیر چنین بیاناتی در جلوگیری از تحریف مقاومت گفت:. این باعث دست برداشتن  از تحریف نظریه مقاومت و دوری از افراط و تفریط در نظریه مقاومت می‌شود. بعضی‌ها نظریه مقاومت را صرفاً جنگ‌طلبی معرفی می‌کنند و بعضی‌هم از سازش‌کاری، صلح و دو کشوری و امثال این‌ها حرف می زنند. هر دو هم خطا است و ناشی از بیگانگی از ادبیات امام و رهبر انقلاب است. انقلاب اسلامی یک مکتب فکری است که مقاومت یکی از ارکانش است و این مقاومت باید در نسبت با کل اندیشه فهمید.

 

guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها