رحا مدیا | حسین حیدری
در روزهای اخیر متن قانون عفاف و حجاب در فضای رسانهای منتشر شده و قرار است از ۲۳ آذرماه توسط بهارستان نشینان، برای اجرا به دولت ابلاغ شود. اما برخی جریانات سیاسی به شدت علیه ابلاغ این قانون مشغول فعالیت هستند.
برخی از چهرههای حوزوی نیز علیه این قانون موضعگیریهایی داشتهاند که آیتالله مسعودی خمینی یکی از آنهاست. خبر آنلاینکه از مهمترین پایگاههای خبری اصلاحطلبان است در خصوص این مسأله با آیتالله مسعودی خمینی مصاحبهای ترتیب داده که سایتهای حوزوی همسو با این پایگاه خبری ازجمله پایگاه خبری جماران نیز آن را بازنشر داده است. متن پیش رو منعکس کننده این گفتگو و بیان نکاتی در خصوص صحبتهای آیتالله مسعودی خمینی است.
خبر آنلاین: آقای مسعود خمینی! طی دو روز اخیر متن قانون عفاف و حجاب در فضای رسانهای منتشر شده است که با واکنش منفی هم روبرو شده است، نظر شما درباره این قانون چیست؟
آیتالله مسعودی خمینی: در رابطه با قانون عفاف و حجاب دو مسأله وجود دارد؛ یک مسأله اینکه آیا واقعاً حجاب از منظر اسلام، قرآن و احکام قرآنی واقعیت دارد و به ما دستور دادند که به خانمها و زنان بگوییم لباس و سرشان را بپوشانند یا خیر. این یک بحثی است که در قرآن به صراحت آمده و میفرماید که زنان ما مسلمانان از نظر ظاهری جوری نباشند که مردان، مسائلی در پس ذهنشان ایجاد شود.
اینکه قرآن و پیامبر(ص) ما فرمودند که حجاب را رعایت کنید قطعی است. حالا اینکه صورتشان باز باشد، دستشان، سرشان و سینهاشان باز باشد، مسائل فرعی است اما وقتی یک زن بیرون میآید و در بین مردم و نامحرمان قرار میگیرد، باید جوری باشد که سر باز نباشد و… مسائلی است که کلاً باید از بین برود. اصل اسلام این است.
خبر آنلاین: اسلام با بنشین و بتمرگ موافقت دارد یا بفرما؟
آیتالله مسعودی خمینی: اما اینکه رفتار و گفتار ما چطور باشد، یک مسأله دیگر است. با زور و تفنگ نمیتوان با مردم برخورد کرد. باید با زبان لیّن و زبانی که همه مردم آن را میپسندند با آنان سخن گفت. یکبار هم گفتم، بنشین و بفرما و بتمرگ هر سه یک معنا را دارند اما اسلام با کدام موافقت دارد؟ با بتمرگ و بنشین یا با بفرما؟ اسلام با بفرمایید مناسبت دارد و باید با دلیل، برهان و زبان خوب با مردم صحبت شود. با درشتی سخن گفتن و توهین کردن و زندانی کردن رنان منافات دارد.
من میگویم همین خانمی که سر تا پا باز میپوشد، اگر با زبان فکری و لیّن و مرام انسانی صحبت کنیم، مسائل را دقیق میپذیرد. حتی اگر کل آن را هم نپذیرد، بخشی از آن را رعایت میکند. میگوییم شما این روسری را که دارید تا نزدیک پیشانی بیاورید. اینجوری اگر با آنان صحبت کنیم، ۹۰درصد خانمها نیز آن را میپذیرند، عمل میکنند و به دیگران هم میگویند.
خبر آنلاین: جریمههایی که در این قانون گذاشته شده با انتقاداتی همراه است، اما حامیان قانون معتقدند با این جریمهها مردم به سمت همراهی خواهند رفت، نگاه شما چیست؟
آیتالله مسعودی خمینی: اجرای قانون دو قسمت است؛ یک وقت اجرای قانون به این شکل است که افراد را بگیریم، زندانی و حبس کنیم و شلاق بزنیم، من با آن موافق نیستم. زنان هم نباید جوری باشد که به اینجا برسند، باید به تمام معنا به زبان لیّن، فهم و درک استدلال حرف بزند.
اگر یک زنی با سر برهنه، پلهای لخت بیرون بیاید، جوانان عزبی که از آن مسیر عبور میکنند، چطور فکر میکنند و چه بر سر آنان میآید؟ چقدر حاضر هستند که خودشان را به آب و آتش بزنند تا خواستهشان را انجام بدهند؟ باید خانمهای محترم این مسائل را رعایت کنند. این پسران و جوانان عزب هم یک کاری کنیم که ناراحت نشوند و آنان هم دل دارند. اگر با خانمها با زبان لیّن سخن بگوییم، مقداری از آنان میپذیرند و دیگر شلاق و زندان معنا ندارد و درست نیست. باید با آنان از قرآن و فتوا سخن گفت.
خبر آنلاین: اصرار حامیان قانون عفاف و حجاب برای اجرای سریعتر قانون چقدر با هدف سنگاندازی در مسیر دولت آقای پزشکیان است؟
آیتالله مسعودی خمینی: من از قبل هم گفتهام، انتخاباتی که ما در کشور داشته و داریم، فشل است. بهجای آنکه افرادی را پیدا کنیم که علم داشته باشند، خوشفکر، خوشزبان، و خوشسابقه باشند، یک عده را داریم که از اول هم با آنان مخالف بوده و هستیم و به درد هیچ کاری هم نمیخورند.
این افراد به دنبال سنگاندازی هستند و باید از دایره فهم و درک و دایره قانون و اجرا کنار بگذاریم. متأسفانه در این جریان اخیر هم یک عده آمدند و مسأله را دست گرفتند. با انسانی که برای بیان حرفهای خود فحش میدهد، تخریب میکند سخت مخالف هستم و باید آنان را بیرون کرد. دولت و مردم باید با آنان مخالفت کنند.
خبر آنلاین: شما پیشبینی میکنید که دولت به سمت اجرایی کردن قانون عفاف و حجاب برود؟
آیتالله مسعودی خمینی: قانون اگر به این شکلی باشد که گفتم بله باید اجرا شود ولی اگر قانون تند باشد نباید آن را اجرا کند.
نکات و ملاحظات
برخی افراد و جریانات با غرضهای سیاسی خاصی همواره در جامعه موجسواری میکنند. آنها برای تشدید امواجی که راه میاندازند اقدامات مختلفی انجام میدهند که یکی از آنها همسو نشان دادن برخی چهرههای حوزوی است.
آنها با برجستهسازی رسانهای این همسویی و همآوایی تلاش میکنند تا مخاطبان خود را قانع کنند که حرف آنها مورد تائید حوزههای علمیه است و سرمایههای حوزه علمیه را دستخوش امیال نفسانی و جریانی خود قرار میدهند.
به همین دلیل حوزویان سرشناس باید مراقب پوست خربزههایی باشند که برخی رسانهداران آنها را با ادبیاتی ناصواب و واژههایی مدیریت شده تزیین کرده و زیر پای آنها قرار میدهند.
شاید معدود قوانینی وجود داشته باشند که تصویب آن هیچ مخالفی نداشته باشد اما مخالفت حوزویانی که باید مروج آموزههای دینی از قبیل عفاف و حجاب باشند با این قانون باعث تعجب است.
آیتالله مسعودی خمینی از طرفی تأکید دارند «حجاب از منظر اسلام، قرآن و احکام قرآنی واقعیت دارد و به ما دستور دادند که به خانمها و زنان بگوییم لباس و سرشان را بپوشانند» اما از طرف دیگر چنین میگویند که «حالا اینکه صورتشان باز باشد، دستشان، سرشان و سینهاشان باز باشد، مسائل فرعی است»
بله، ما هم میگوییم که با زور و تفنگ نمیتوان با مردم برخورد کرد و باید با بیحجابها با زبانی لیّن و مرام انسانی صحبت شود، اما باید این واقعیت را نیز پذیرفت که این روش در مورد برخی بیحجابها مفید فایده نیست و در این خصوص باید قوانین بازدارندهای وجود داشته باشد.
آیتالله مسعودی خمینی که تأکید دارند اگر با بیحجابها با زبانی نرم و لیّن صحبت کنیم، ۹۰ درصد خانمها مسائل را دقیق میپذیرند، بفرمایند سنجه شما برای اینکه۹۰ درصد تذکر دلسوزانه را میپذیرند چیست؟ و با ۱۰ درصد دیگر باید چه نوع برخوردی داشته باشیم؟ یکی از تکیهگاههای قانون عفاف و حجاب همین ۱۰ درصد هستند. شما بهعنوان یکی از اساتید مطرح حوزههای علمیه، برای این ۱۰ درصد چه راهکار عملیاتی مبتنی بر متون دینی ارائه میدهید.