به گزارش رحا مدیا، حجت الاسلام دکتر محمدرضا خلیلزاده، مدیر گروه حقوق دانشگاه باقرالعلوم(ع)، به مناسبت ایام تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: قوانین اساسی از نظر انعطافپذیری در اصلاح و بازنگری به دو دسته اصلی سخت و نرم تقسیم میشوند، گرچه قانون اساسی ما جزء قوانین نسبتاً سخت شناخته میشود اما ساز و کار تغییر در آن وجود دارد.
وی با اشاره به اصل یکصد و هفتاد و هفتم قانون اساسی گفت: این اصل به بازنگری در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در موارد ضروری میپردازد که این بازنگری طی فرایندی مشخص صورت میپذیرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در سفر به استان کرمانشاه در سال 1390 در جایی با تشریح دلایل جوانی ذاتی و طراوت همیشگی اهداف و آرمانهای نظام اسلامی، انعطاف در مهندسی نظام و تغییر بههنگام در سازوکارها را از ظرفیتهای نظام اسلامی برشمردند.
دکتر خلیلزاده افزود: صحبتهای من ناظر به خرده نظامهایی مثل خرده نظام اقتصادی نظام اسلامی است. ما حتماً به گفتوگو بهجهت تغییرات در برخی از خرده نظامهای قانون اساسی که به تعبیر رهبر انقلاب جزء آرمانها نبوده و ساز وکار محسوب میشوند نیاز داریم، این گفتوگوها باید در بستر حوزه و دانشگاه بهصورت کاملاً علمی شکل گیرد و بستههای کاملاً روشن و راهبردی در حوزههای مختلف که از مسیر اجتهاد صحیح گذشته است از آن استخراج شود. اما متأسفانه امروزه وجود برخی از ابهامات در قانون اساسی باعث تفسیرهای متعدد در فضای علمی و رسانهای است تا جایی که بهصورت غیر مستقیم از آرمانهای اقتصادی قانون اساسی فاصله جدی احساس میشود.
وی حفظ و تکیهبر آرمانهای انقلاب اسلامی را مهم خواند و ادامهداد: ایده و راهبردهای اصلاحی قانون اساسی باید در گام نخست در راستای اهداف انقلاب اسلامی باشد، اما توجه به تغییر در خرده نظامها نیز حائز اهمیت است. زیرا با توجه به ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴ توسط رهبر انقلاب ناظر به این معناست که ساز و کارها نیاز به روزآمدسازی دارند.
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) در زمینه نقش دانشگاهها خاطر نشان کرد: ما باید فقر کارهای علمی و پژوهشی خود را در این زمینه بپذیریم، البته کارهایی انجام شده اما باید بهصورت منسجم بستههای اصلاحی در ساز و کارهای قانون اساسی آنجا که نیاز به تغییر وجود دارد با پشتوانهی علمی آماده شود تا در زمان مناسب و مبتنی بر اصل ۱۷۷ عقبهی پژوهشی تغییرات فراهم باشد و در این زمینه بایستی به تعیین اهداف و نتایج کوتاه مدت میان مدت و دراز مدت بپردازیم.