به گزارش رحا، آیتالله احمد عابدی در درس خارج خود مطالب اخلاقی را درباره عظمت ماه شعبان بیان کرد که تقدیم مخاطبان میشود. همان طور که ماه رجب ماه خدا و ماه حرام است و ادعیه فراوان دارد، ماه شعبان هم ماه پیامبر اکرم(ص) است.
دعای کمیل
شأن نزول دعای کمیل برای ماه شعبان است. امیرالمومنین(ع) در مسجد فرمود که دعایی عنوان دعای خضر هست و هر کس بخواند خدا گناهش را میبخشد و…. یک نفر هم نگفت این دعای خضر چه دعایی است! نیمه شب گذشتهبود که کمیل به در خانه امیرالمؤمنین(ع) رفت و به حضرت عرض کرد یا امیرالمؤمنین شما فرمودی که دعایی به نام خضر است، شب میخواستم بخوابم که هر کاری کردم، خوابم نبرد؛ گفتم شاید مُردم و یکبار این دعا را نخواندم و به این خاطر آمدم. حضرت به او فرمود اگر صاحب سر من نبودی به تو نمیگفتم و بعد دعای کمیل را به او فرمود. از آن موقع این دعای خضر، دعای کمیل شد. روایاتی که کمیل نقل کرده همه اینطوری است. روایاتی درباره حقیقت، نفس، ملکوت، روح، معنویات و اینطور چیزها است. دعای عهد امامزمان یا بسیاری از دعاهایی که درباره امامزمان(عج) خوانده میشود و یا خیلی از دعاهایی که در ماه رمضان مثل افتتاح میخوانیم، شأن نزولش برای ماه شعبان است.
مناجات شعبانیه
از همه اینها مهمتر شاید این مناجات شعبانیه است که در مفاتیح هم هست و همه ائمه(ع) میخواندند. صلوات شعبانیه هم خیلی خب است، اما مناجات شعبانیه مهمتر است. این مناجات را «ابن خالویه» از امیرالمومنین(ع) نقل کرده که از علمای حلب است و در دربار همدانیین بوده است. درباره ابن خالویه گفتند «کان اوحد زمانِه یا دهرِه»؛ یعنی در کل عالم از اول تا آخر مثل این آدم کمپیدا میشود. این از دعاهای بینظیری است که از ائمه(ع) نقل شدهاست.
نمازهای ماه شعبان
نکته دیگر در ماه شعبان نمازهایی است که در ماه شعبان سفارش شدهاست. سید بن طاووس در کتاب اقبال وقتی نمازهای ماه شعبان را نقل میکند، میگوید اگر کسی بگوید که این دعاها و نمازها را شیخ طوسی در کتاب مصباح المتهجد نقل کرده بود، شما چرا نقل میکنی؟ سید در جواب میفرماید این چیزهایی که شیخ طوسی در مصباح گفته و چیزهایی که من در اقبال درباره ماه رجب گفتهام خیلی کمتر از دعاهای ماه شعبان است. دعاهای ماه شعبان بسیار است. هر شب ماه شعبان شاید صد رکعت نماز داشتهباشد. درباره تکتک روزه روزهای ماه شعبان حدیث هست که مثلاً روز اول چه ثوابی دارد، روز دوم چقدر ثواب دارد و… حدیث هست که هر کس یک روز رجب و یک روز شعبان را روزه بگیرد، اگر گناهی مثل آدمکشی هم داشتهباشد خدا او را میبخشد؛ یعنی اینقدر در روایات نسبت به عبادات و دعاهای ماه شعبان سفارش شدهاست.